• 2.9K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2.9K
    Shares

Bagi mencapai hasrat untuk kurus dan langsing, macam-macam cara dibuat agar impian berjaya. Namun bukan mudah untuk turunkan berat badan. Kalau tidak ada disiplin dan semangat yang kuat, pasti impian itu musnah.

Gadis cantik bernama Nor Shahiera Raslan atau menggunakan nama Kak Xara di Facebooknya ini walaupun makan nasi, tetap berjaya menurunkan berat badannya sehingga 10 kilogram. Rahsianya dengan melakukan diet rendah kalori. Walaupun bukan mengambil masa sebulan dua disebabkan dia banyak cheat day, namun kesungguhannya membuatkan impiannya tercapai.

Jadi bagi anda yang berhasrat untuk menurunkan berat badan, bolehlah ikut cara gadis ini. Kalau disiplin, pasti berjaya.

Kak Xara bukan amik masa sebulan dua taw.. tapi lama jugak laa.. Sbb bnyak main.. banyak cheat day.. 🤣🤣

MASIH MAKAN NASI

Hai hampaaa..

Kak Xara nak share mcm mna Kak Xara turun berat dari 56kg ke 46kg.. Kak Xara tak da la diet mana pon sebab Kak Xara tak boleh dok kalau tak makan nasik.. So Kak Xara pilih diet yang boleh makan nasik.. 😬😬

Kak Xara buat DIET RENDAH KALORI.. Kalau nk buat diet ni hampa kena kira sikit jumlah kalori yang hampa perlu sehari.. Cara nak kira Kak Xara buh kat bawah.. Make sure tengok gambaq smpai habis taw sbb hampa kena kira kalori klau nk buat ni..

Diet ni cadangan hampa mkan nasi dari beras perang tu tp Kak Xara tibai ja nasi putih tu.. Tak bnyk la mkn.. Lauk tu lagi banyak dari nasik la.. Sayoq bnda penting dan wajib ada setiap kali Kak Xara mkn..

JANGAN SKIP SARAPAN ✔️

Jangan skip mana-mana hidangan. Lagi-lagi sarapan pagi. Rugi! Sarapan tu penting untuk mencetus metabolism harian anda. Tapi jangan la hampa tibai nasik lemak 3 bungkus..

SAY NO TO MAKAN MALAM ❌

Maksud tak mkn malam ni bukan tak boleh makan terus.. Klau nk makan berat sikit hampa makan sebelom pukul 8.. Lps pukul 8 makan untuk kunyan2 manja ja.. Mcm apple hijau..

SAY NO TO MINUMAN MANIS ❌

Ingat taw.. jangan minum minuman manis.. Satu gram gula memberi empat kilo kalori kepada tubuh manusia. Kalori dan gula yang tidak digunakan akan bertukar menjadi lemak di dalam tubuh kita. Akibatnya, boleh menyebabkan seseorang menjadi obes.

Pastu Kak Xara memang tak amik minuman manis.. Dah dekat setahun Kak Xara minum ayaq kosong ja.. Tapi kadang2 ada jgk tersedut ayaq manis sikit.. Sikit ja tak banyak pastu insaf sat.. hehe

SAY NO TO ICE ❌

Ni rahsia klau nk perut kempis.. 🤣🤣

Yang ni betoi2.. Dulu Kak Xara klau p kedai mkn.. Wajib order ais 1 cawan asing sbb seronok dok pepak/gigit ais.. Nikmat weyh.. Tapi semenjak perut koi kedepan.. Buat sit up pon tak menjadi.. Kak Xara stop amik ais.. serius wey menjadi.. Perut kempis.. (ada yg kata ais tak menggemokkan.. tapi Kak Xara tak amik ais untuk elak Kak Xara tak minum minuman manis. sbb dua2 ni mcm combo.. wajib.. spa nk minum ayaq sirap tak buh ais.. so ni slh satu cara nk elak minuman manis.)

TEH HIJAU ✔️

Teh hijau ni lps hampa minum.. Hampas dia tu jangan buang taw.. Nnti Kak Xara ajaq guna untuk muka..

Kak Xara minum teh hijau taw hampa.. Jangan gatai dok p tambah gula nah.. stg rasa2 pait sikit dok buat rajin tambah gula pulak.. Teh hijau ni dia pertingkatkan pembakaran lemak..

SENAMAN ✔️

Hampa buat la senaman sikit2.. Klau rasa mls nak keluaq umah.. Hampa tengok ja youtube.. Buat la tabata ka zumba sorang2 kat umah.. Klau umah dua tingkat.. naik turun tangga tu.. Tak yah lama2.. Sat pon jadi la janji buat.. Kak Xara dlu dok p zumba.. Kadang2 3 kali seminggu..

Bab2 makan Kak Xara boleh ckap hat tu ja sbb Kak Xara pon terumbang ambing lg.. 🤣🤣 Point dia Kak Xara nk ajaq cara kira kalori yg perlu supaya hampa boleh mantain apa hampa makan..

Basal Metabolic Rate (BMR) = Jumlah kalori yang diperlukan oleh tubuh kita semasa dalam keadaan rehat mengikut berat, tinggi dan umur (tanpa aktiviti fizikal)

Daily Calorie Requirements (DCR) = Nilai kalori yang diri anda perlukan apabila anda melakukan aktiviti fizikal.

Tambahan Kak Xara tunjuk apps yg hampa boleh download untuk kira kalori hampa dengan hampa mkn apa pon dia kira skali… best kan??

RUJUK GAMBAR NGAN VIDEO KAT BAWAH TAW..

Bye hampa..

Jangan Lupa Komen:

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: