Sebaik sahaja selesai diijab kabul, secara rasmi anda menjadi miliknya. Jika dulu hanya sebagai kekasih, tetapi kini sebagai pasangan suami dan isteri. Namun, anda sebenarnya bukanlah hanya berkahwin dengan dirinya sahaja, bahkan juga seluruh anggota keluarganya. Lantaran itu, anda harus membina hubungan baik dengan setiap ahli keluarganya.
 
Ini memandangkan dalam kehidupan berumah tangga, menjaga hubungan dengan mertua menjadi antara tanggungjawab besar kepada seseorang yang sudah bergelar suami atau isteri. Islam sendiri turut menyarankan kita agar menghormati dan menyayangi ibu mertua seperti ibu kandung sendiri.
 
Bagi sesetengah orang, mertua sering kali dianggap menjadi penyebab timbulnya konflik dalam rumah tangga. Bagaimanapun, tidak semua berfikiran sedemikian kerana ada mertua boleh menjadi sahabat paling akrab dan benar-benar membantu dalam rumahtangga. Kata orang tidak kenal maka tak cinta. Jadi, ayuh selami hati budi ibu mertuamu.
 
1. Kenali Peribadi dan Harapan Ibu Mertua
Usaha membentuk hubungan yang harmoni antara dua belah pihak, anda kenali dahulu peribadi ibu mertua anda. Ketahui minatnya, sikapnya, harapannya mengenai perkahwinan anda. Dari mana anda boleh mendapatkan maklumat ini? Tentu sahaja daripada sumber yang boleh dipercayai iaitu suami anda sendiri. Mintalah suami untuk bercerita tentang ibunya dengan jujur dan berbekalkan info tersebut lebih mudah untuk anda membina hubungan yang baik.
 
2. Lakukan Hal Yang Menenangkan Hati Mertua
Sebagai menantu yang baik, anda perlu tahu bagaimana ingin mengambil hatinya. Ada baiknya sekali sekala dihadiahkan sesuatu yang digemari atau pun kirimkan buah tangan dan sebagainya untuk mengambil hatinya.
 
3. Lakukan Kegiatan Bersama
Sebagai seorang yang berusia, biasanya ibu mertua sering berasa kesepian dan inginkan perhatian. Oleh itu, digalakkan anda dan  suami luangkan masa bersamanya. Lakukankegiatan bersama-sama untuk mengisi kekosongan hati yang dirasainya. Umpamanya sesekali ajak ibu mertua melakukan aktiviti makan di restoran, jalan-jalan di taman dan sebagainya.
 
4. Lihat Sudut Positif
Walau terjadi konflik antara anda dan ibu mertua, jangan sesekali memburukkan mertua kepada keluarga anda. Cukup sekadar anda kongsikan masalah tersebut dengan suami anda sahaja. Itupun jangan luahkan keluhan tersebut berkali-kali di hadapan suami. Seboleh mungkin cari dan lihat sisi positif yang ada pada ibu mertua anda, seperti ibu mertua anda pandai memasak dan sangat hebat mengurus rumah tangga.
 
5. Sedia Menerima Kritikan
Sebagai menantu, pasti anda pernah menerima kritikan daripada ibu mertua. Daripada anda memendam rasa sakit hati berpanjangan, lebih baik anda bersikap terbuka. Apatah lagi jika apa yang dikritik oleh ibu mertua anda itu, di mata suami anda adalah baik.
 
6. Kasih dan Sayang
Kasihi keluarga mertua seperti anda menyayangi keluarga anda sendiri. Anggaplah mereka sebahagian daripada darah daging sendiri supaya hubungan akan bertambah mesra dan berkekalan hingga ke akhir hayat.Walaupun jika ditakdirkan anda tiada jodoh dengan anak mereka, pastikan anda sentiasa menghubungi sekadar\ bertanya khabar.
 
7. Jangan Cemburu 
Sebagai isteri, janganlah sekali-kali anda berasa cemburu dengan hubungan suami anda dan ibunya. Tanggungjawab suami yang utama adalah kepada ibunya. Inilah ketetapan agama Islam yang perlu dipatuhinya. Janganlah pertikaikan layanan suami pada ibu mertua anda. Jangan biar suami perlu memilih antara anda dan ibunya. Anda patut berbangga mempunyai suami yang mengutamakan ibunya berbanding anda kerana ternyata anda dijodohkan dengan lelaki yang baik dan bertanggungjawab.