Bunga tangan menjadi kemestian untuk melengkapi penampilan si pengantin. Seleksi bunga segar mengikut tema majlis menjadikan ia titik tumpu buat si pengantin. Menempah bunga tangan juga menggunakan kos yang tinggi. Apa kata jimat wang untuk hari bersejarah anda dengan mencipta gubahan bunga tangan elegan menggunakan reben sutera.
Bahan-bahan
Gunting tajam khas untuk memotong bunga
Bunga
Wayar untuk bunga
Pembalut plastik
2 pin (untuk bunga)
Langkah 1 (Potong mengikut saiz yang dikehendaki)
Ikat tangkai bunga menggunakan getah nipis untuk memastikan tangkai diikat ketat. Gunakan gunting untuk memotong tangkai di bahagian bawah mengikut panjang yang dikehendaki.
Langkah 2 (Pembalut plastik)
Balut tangkai bunga menggunakan pembalut plastik bagi memastikan ia nampak sempurna lebih kurang 1-1/2” daripada bawah bunga.
IKLAN
Langkah 3
Pin reben di bahagian bawah pada balutan bunga.
IKLAN
Langkah 4 (Balut reben)
Mula balut reben pada tangkai yang dibalut dengan plastik. Lakukan dengan cara balutan ke atas.
Langkah 5 (Pin di bahagian atas)
Apabila sampai ke bahagian atas balutan plastik, potong reben dan lipat hujung reben 1/4” dan pin.
IKLAN
Langkah 6 (Tambah bow)
Untuk kelihatan lebih sempurna dan menarik, tambahkan bow pada bunga tangan anda. Gunakan 24” reben untuk membuat ikatan tersebut.
Kuih bakar merupakan salah satu kuih tradisional masyarakat Melayu yang menjadi kegemaran ramai. Ada juga yang ‘memanggil’ kuih ini dengan ‘panggilan’ kuih bahulu kemboja.
Sering dihidangkan di majlis-majlis rasmi, perkahwinan, kenduri-kendara dan sebagainya, kuih bakar enak dimakan ketika sarapan pagi dan minum petang.
Kuih bakar tradisional dibakar dengan dapur arang menggunakan acuan khas. Seiring dengan gaya hidup masyarakat masa kini, kuih bakar boleh dimasak dengan cepat dan mudah menggunakan air fryer.
Anda yang baru kahwin sesuai sangat masak untuk suami. Tak perlu guna oven dan rasanya pun tetap sedap macam masak guna dapur arang.
RESIPI KUIH BAKAR MENGGUNAKAN AIR FRYER
Bahan-bahan:
1 cawan air daun pandan
2 cawan santan/1kotak kecil
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil pewarna hijau
Cara memasak:
1.Kisar semua bahan tadi sehingga sebati. Masukkan dalam loyang .
2.Bancuhan ini boleh dapat dua biji kuih bakar. Bahagi bancuhan kepada dua bahagian dan bakar secara berasingan.
3.Masukkan ke dalam air fryer dan bakar dengan suhu 170 celcius selama lebih kurang 45 minit.
4. Tunggu sehingga betul-betul sejuk barulah dipotong. Enak dinikmati ketika masih panas.
Roti sedap enak dinikmati ketika masih panas-panas lagi. Sebenarnya tidak susah pun untuk memasak roti. Bahan-bahan yang digunakan pun tidak banyak. Jika anda tiada oven, roti boleh dimasak dengan cara kukus.
Resipi roti yang dimasak dengan kaedah kukus seperti dikongsikan oleh pengguna Facebook, Khairunnisa Mohammad berikut memang sangat mudah. Hasilnya roti gebu dan cantik. Sesuai dijadikan menu untuk sarapan pagi dan juga hidangan minum petang.
RESIPI ROTI KUKUS GEBU
Bahan-bahan:
150 gm tepung gandum
2 biji telur
1 sudu besar gula
1 sudu kecil yis
1 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
1 sudu besar minyak masak
Gula dan mentega yang dicairkan untuk topping
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan tepung gandum, yis, gula, garam dan telur dalam bekas. Kacau dengan spatula hingga rata.
2. Masukkan minyak masak. Uli hingga doh licin.
3. Perap sampai doh naik dua kali ganda. Selepas perap, bahagikan doh kepada beberapa bahagian.
4. Bulat-bulatkan dengan tangan. Susun dalam loyang. Boleh guna loyang saiz 6 inci.
5. Kemudian tunggu lagi hingga doh kembang dua kali ganda.
6. Balut loyang dengan ‘cling wrap’ tetapi jangan terlalu ketat. Bagi ruang untuk roti mengembang semasa dikukus.
7. Kukus dengan api sederhana selama 35 minit hingga 40 minit.
8. Apabila roti sudah masak, sapu dengan marjerin/mentega cair. Tabur gula. Siap untuk dimakan. Enak juga dinikmati dengan kari dan juga kuah sardin.
TIP PENTING:
– jika doh agak lambat kembang, jangan panik. Tunggu sahaja sehingga doh betul-betul kembang kemudian bolehlah dikukus.
– doh akan mengembang lagi ketika dikukus.
* jangan balut loyang terlalu ketat semasa mengukus. Roti tidak dapat mengembang dan tidak menjadi gebu.
Bahan-bahan :
3 biji telur
4 s/mkn cili yg telah dikisar bersama dgn bawang merah & putih
3 s/mkn cili sos
1 s/mkn gula merah
2 s/mkn gula pasir
garam secukup rasa
Cara-caranya :
1. tumis cili kering hingga masak
2. masukkan cili sos
3. masukkan gula merah, gula pasir & garam
4. rasa dah meletop, pecah kan telur sebiji-sebiji dalam kuali, biarkan telur 1/2 masak, terbalikkan .. korang kaup manja telur tu dlm kuali baru jadi hancur-hancur tu. ~>> Nak jd hancur halus-halus, masa korang dah pecahkan telur, terus aje gaul telur tu dangan sambal, siap
5. sedia untuk dihidang
TELUR GORENG KICAP PEDAS
Resepi :
Telur 4 biji
Sebiji Bawang besar dihiris halus*
Cili padi 7 biji dihiris*
Setengah biji Tomato dipotong dadu*
Kicap*
4 biji Limau kasturi dibelah 2
Minyak untuk menggoreng
Caranya :
Goreng telur. Angkat dan letak dalam pinggan.
Campurkan semua bahan bertanda bintang* dan kicap, di dalam bekas lain. Perah sedikit limau kasturi.
Tuangkan di atas telur yang siap digoreng tadi.
Resepi telur masak kurma
Bahan:
10biji telur -rebus
2paket kecil rempah kurma
5ulas bawamg putih (hiris)
1labu bawang merah besar -hiris besar)
1inci halia
2biji tomato (optional)
1biji lobak merah
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga lawang
Air asam sikit
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Tumis bawang putih, bawang merah, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang sampai naik bau…masukkan rempah kurma yg telah dibancuh dgn air …tumis sampai pecah minyak ..
Masukkan air asam, dan air sedikit demi sedikit, kacau hingga sebati. Masukkan kentang, lobak, msak sehingga empuk. Masukkan telur, cili merah, tomato, dan garam secukup rasa ..lepas tu adjust lah kuah dia nk pekat @ cair …
TELUR MASAK SOS ikhlas dari LILY
BAHAN:
2 biji bawang besar dihiris kasar
3-4 inci halia dihiris kasar
3-4 sudu makan cili kering kisar
Sos tomato Kimball(lebih Dr sos cili UTK gantikan asam jawa)
Sos cili Life(kuantiti sikit dari sos tomato)
Kicap manis Life(4-5sudu makan)
Sedikit air
Telur goreng
Minyak menumis
1 tin kecil kacang peas(x perlu buang air)
CARA:
Panaskan minyak
Tumiskan cili kering kisar hingga masak dan pecah minyak
Masukkan SEPARUH kuantiti bawang besar hiris dan halia hiris
Kacau hingga bawang layu
Masukkan semua sos dan kicap bersama sedikit air
Masak hingga mendidih
Masukkan baki bawang besar dan kacang peas
Kacau rata..
Masukkan telur goreng renihkan seketika..
Dan siappp!
*X perlu garam atau asam jawa na..cukupkan semua rasa dgn bahan di atas..
Sup telur
Tumis bawang merah, bwg putih dan cili besar potong
Masukkan air
Masukkan 1 cube ayam knorr
Bila mendidih pecahkan telur sebiji sebiji
Masukkan garam dan adjust rasa
Bila telur masak, masukkan suhun (rendam dulu 10 minit)
Masukkan daun bawang
Tutup api
Siap
Penghujungnya, ikatan perkahwinan Datuk Red dan Adira Suhaimi terlerai jua selepas Datuk Seri Adnan Abu melafazkan talak satu di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Barat.