MY INNOCENT EX HUSBAND

Sebelum kahwin saya sudah kenal ex laki saya tu dalam 3tahun macam tu. Hubungan kami sampailah kejinjang pelamin. Ex saya ni sangat baik, xsuka keluar kata2 kasar, sangat sopan, lembut bila berbicara, hormat orang tua, rajin, yang baik2 semua lah dia. Dalam perkahwinan ni kami dikurniakan 3orang anak. 2perempuan (kembar) 1lelaki. Rasa bahagia, xpernah bergaduh besar.

Satu hari ni ex saya balik dengan muka ketat. Saya tanyalah kenapa, apa masalah. Dia diam saja sambil peluk cium dahi saya terus dia p mandi. Bisuk dia pun sama juga, balik muka begitu. Saya ni jenis yang curious, saya desak berabis mau tau kenapa dia macam tu. Last2 dia bagitau yang kewangan kami makin gawat. Saya ni bab kewangan saya serah 100% sama ex saya. Tiap bulan dia bagi saya nafkah rm300 dan itu pun saya sangat bersyukur sudah. Ex saya ni kerja takla seberapa. Gaji pun 2k saja.

1bulan sudah berlalu ex saya nyatakan hasrat dia bekerja di Australia untuk membayar hutang piutang dan juga sara keluarga kami sekaligus kumpul modal untuk berbisnes kelak. Saya tidak banyak cakap. Saya cuma menangis peluk dia, rasa terharu sampai begitu sekali pengorbanan dia. Saya angguk tanda bersetuju.

Sampailah hari dia mau pergi Australia, perasaan bercampur baur, nangis pun ada. Tapi dia bilang jangan sedih sayang, sementara saja ni dia bilang. Jadi berpelukanlah kami di airport and saying temporary goodbye.

Masa tu umur saya 22tahun. Ex saya 26tahun. Jodoh smpai awal. Setibanya Ex saya di Australia dia terus videocall saya cakap rindu kami semua. Saya sebagai isteri bagi sokongan untuk dia supaya tidak terlalu stres disana. Macam2 kerja ex saya buat disana. Dari petik buah, kerja kilang smpailah dapat kerja dibandar Melbourne sebagai waiter di sebuah bar saya lupa sudah nama tu bar.

Kalau boleh hari2 dia mau call mau tanya apa khabar kami sini, sihat ka, ok ka. Selepas 1tahun dia balik sebulan untuk spend Christmas dengan kami. Punya la happy saya dan anak2 macam2 hadiah ex saya beli. Masa tu kewangan kami sangat stabil, hutang2 pun sudah langsai. Selama ex saya disini saya peluk cium tangan dia tanda berterima kasih. Dia masih bekerja di Australia cuma balik untuk berjumpa dengan kami saja. Hutang sudah selesai, tinggal focus kumpul modal bisnes lagi. Simpanan kami masa tu ada 60k lebih sudah tapi ex saya cakap alang2 juga bagi kasi sampai 100k ka. Saya setuju saja.

So dia balik lagi pi Australia terasa sunyi balik dunia saya tapi saya cekalkan hati untuk bertahan. Routine harian pun berjalan macam biasa, hantar anak pi sekolah, masak, makan tidur, Calling dengan ex tiap malam.

Masuk tahun ke 3 EX saya disana, simpanan kami mencecah 160k. Sejak kebelakangan ni ex saya sibuk kerja, overtime. Kadang2 seminggu sekali saja dia call saya. Kadang2 saya kecil hati tapi saya positifkan diri saja. Jadi saya biarkan sjalah. Tapi makin lama makin 'busy' pula dia saya nampak sebab masuk 6bulan sudah dia macam ni. Pernah sebulan tak contact saya langsung sampai saya pi tanya kawan dia disana yang serumah sama dia. Kawan dia cuma cakap dia banyak overtime.

Kawan dia ni pun sebenarnya sudah kawin. Tapi ex saya bagitau yang dia ada perempuan lain disana siap tinggal serumah lagi. Saya risau betul2 jangan saja ex saya ni terikut2 gaya kawan dia.

Satu hari ni saya kasitau ex saya yang saya mau pi sana jalan2. Nada suara dia tiba2 berubah, "ohh bila sayang mau datang? Sebab takut saya takda masa untuk sayang bah saya terlampau busy ni sayang". Saya pun merajuklah, saya cakap la yang dia ni tak rindu saya la apa la. Macam2 saya cakap. Tau la kalau sudah merajukkan.

Last2 dia bilang ok la bulan depan sayang datang aa. Punya la saya happy. Selama sebulan tu hari2 dia call saya cakap berapa haribulan saya pi sana. Hari2 dia tanya macam mau kasi confirm. Saya pun ketawa geli hati la. Rindu betul ka dia sama saya ni sampai hari2 mau call. Tapi heran 6bulan sebelum ni pandai hilang2 tapi saya tak pernah juga bersangka buruk sebab saya kenal dia macamana bah.

Saya book flight 25hb tapi saya bagitau dia 28hb saya jalan. Konon2 mau surprise la. Tibalah 25hb, saya pun bertolak seawal 10pagi. Anak2 saya kasi tinggal tempat mama saya sekejap sebab mau honeymoon2 konon sama ex saya. Sampailah saya di airport saya terus ambil taxi minta bawa pi alamat rumah yang ex saya tinggal tu. Alamat memang saya tau sebab dulu dia pernah bagitau bah.

2jam lebih juga saya dalam taxi excited mau surprise EX saya. Saya datang 25hb sebab ngam2 time tu offday dia. Sakai2 la saya ni sambil tengok bangunan2 sana, sambil gambar2 pemandangan guna mini digital camera saya. Sampailah disatu apartment tu taxi berenti dan kasitau sudah sampai.

Saya pun turun dari taxi, saya terus naik pergi tu apartment which is tingkat 3. Saya tau tingkat 3 sebab alamat lengkap bah ex saya bagi tu. Sampai saja depan pintu excited saya ketuk "tok tok tok tok" mau 3-4kali ketuk baru kawan ex saya pi buka. Muka dia macam kena tampar malaikat punya muka yang macam terlampau tekejut. Terus saya cakap, kenapa kau ni? Nampak hantu ka? Eh tidak la masuk la dia bilang sambil tersenyum masam dan nampk tidak selesa.

Saya nampak ada 1orang perempuan didapur macam warga Philipines tengah masak dan saya tau itu scandal kawan ex saya. Saya buat2 tak tau terus saya tanya mana c Kevin (bukan nama sebenar). Terus c Bob (bukan nama sebenar) kawan ex saya tu tergagap2 ah anu apaini eerr. terus dari sana saya rasa lain. Saya tanya mana bilik ex saya, dia tunjuk la disana. Saya terus pi masuk tu bilik sekali KOSONG.

Bingung betul saya time tu. Saya tengok c Bob garu kepala sudah berpeluh2. Dari sana saya dapat tangkap ada yang tak kena. Saya terus bawa c Bob pi luar bercakap sama dia. "Bob, ko kasitau saya betul2 dimana c Kevin tinggal sekarang, jangan ko bagi banyak alasan, dia tak pernah bagitau saya langsung dia pindah. Dia cakap dia masih tinggal sama kau." Bob ni masih terpinga2. Saya malas mau buang masa saya kasi keluar camera saya, saya masuk rumah saya pi ambil gambar tu perempuan terus saya cakap "kalau ko takmau ni gambar sampai sama bini kau, ko tunjuk saya rumah dia sekarang juga. Jangan ko cuba contact dia sebelum kita smpai sana."

Bob pun apalagi "aduuuuuuiiii jangan la ba kamu kasi libat saya dalam hal rumah tangga kamu." Saya time tu tak kisah sudah. Saya cakap sama dia, saya bagi kau 2minit pi pakai baju ambil kunci kereta kau, kalau tidak saya jalan ko tau la apa jadi. 'Aishhhh!!' Dia bilang c Bob terus cepat2 dia pi bsiap. Tu scandal dia pucat sudah tak mau tengok muka saya.

Naik la kami kereta pigi tempat tinggal ex saya tu. Dia tinggal disatu rumah bata berampai british style punya yang ada mini balkoni didepan rumah..

Tiba2 c Bob berenti, "nah saya kasi turun ko sini saja, rumah dia 4blok dari sini." Saya tanpa berlengah turun dari kereta hati berdebar2 sudah, saya suruh c Bob tunggu disana. Jalan punya jalan nampak tu rumah warna putih kelabu2, nampak kelibat orang diluar cepat2 saya betapuk di pokok betul2 depan tu rumah, jauh dalam 15 meter begitu..

Hancur remuk berputing beliung betul hati saya nampak ex saya duduk di bangku sambil ada perempuan duduk dipangkuan dia pakai seluar pndek sama singlet yang tiada bra. Bermanja2 dorang sana berkiss2 lagi. Saya time tu kasi keluar kamera saya dan rakam semua perbuatan terkutuk dorang tu. 15minit macam tu dorang masuk rumah siap ex saya dukung lagi. Terduduk saya menangis dipokok tu. Perempuan  tu saya tengok bukan macam orang sana. Patutlah selama ni jarang-jarang ex contact saya. Barulah saya dapat tangkap semua penipuan dia ygan dia ckp dia busy la apa lah. Hancur hati saya lelaki yang innocent begitu yang saya percaya boleh buat saya begini. Mentang2 la saya gemuk jadi hodoh lepas kasi bersalin anak2 dia boleh2 pi cari perempuan lain.

Saya terus pi kereta Bob tarik nafas panjang sudah. Saya terus minta hantar dia p airport. Sepanjang perjalanan p airport tu saya tanya dia, berapa lama suda c Kevin begitu dia pun jawab jujur la alang2 saya sudah nampak depan mata, dalam 7-8 bulan sudah tu. Saya tanya dimana dorang kenal, tu perempuan satu kerja sama ex saya orang Philipines.

Saya tanya lagi kalau tu perempuan tau c Kevin tu sudah kahwin, Bob bilang tahu. Sakit betul hati saya masa tu. Macam mau terjun dari kereta pun ada tapi saya ingat tuhan saja. Sampai di airport saya cakap sama c Bob "jangan kau buka mulut yang saya pernah pi sini, jangan kau kasitau apa2 sama c Kevin, kalau dia tau ko tau la apa nasib kau." Saya ugut bah "iyalah iyalah sumpah saya tak buka mulut." Sebelum turun saya tanya tu perempuan ada fb ka. C Bob bilang ada tu tapi saya lupa. Ko try cari di page Bar tempat dorang kerja. Ok saya bilang terus saya jalan.

Sampailah saya disabah dengn hampa dan sia2 semua duit tambang saya. Hairan mama saya kenapa saya balik awal. Saya ceritala semua sambil nangis2. Saya mau meluah sajaa baa. Mama pun heiiiiiiiiii dia bilang saja. Pandai2 la kamu. Mama pun tidak tau suda ni kalau begini dia bilang. Saya bawa la anak2 saya balik KK pi rumah kami, malam tu saya cuba cek2 FB page tu bar tempat dorang kerja. Tuhan menyebelahi saya, buka saja nampak post tu perempuan. Stalk2 gambar dia dalam keadaan sakit hati. Tidak dinafikan, sexy cantik putih melepak lagi. Last2 terlampau sakit hati saya tengok diri saya dicermin. Yang dulu putih glowing sekarang pucat masam, dulu body macam miss universe sekarang macam nangka bungkus. Tiba2 fon berbunyi, ex saya call "Hai sayang" dia bilang macam saya mahu teriak saja saya rasa tapi saya act cool. Bercakap2 la kami macam takda yang berlaku saya buat.

Tibalah hari yang sepatutnya saya bertolak jam 10 pagi konon padahal tiada tu. Lepas 4jam dari jam 10 saya call ex saya cakap terlepas flight. Terus saya cakap xpa la. Lagipun ko mau balik juga nanti kan 1bulan sini which 5bulan dari sekarang. Dia macam langsung takda rasa kecewa bercakap ok sayang. Punya la saya sakit hati. Bayangkanlah perasaan saya masa tu macamana.

Sebulan berlalu baru saya dapat kawal stres. Ex saya masih lagi kirim2 duit. Masa tu duit simpanan bank saya ada 200k lebih sudah. Tiba2 saya terfikir, daripada saya bodoh2 disini kena kasi bodoh, bagus saya buat sesuatu. Mulai haritu saya cari pembantu rumah which is adik sepupu saya sendiri, saya daftar pigi fitness, tiap minggu buat facial, makan supplement2 vitamin untuk kasi balik kecantikan saya yang hilang dulu.

4bulan perubahan drastik betul diri saya, rambut panjang kasi warna blonde, dressing pun cun habis. Sepupu saya tau kes saya sama ex saya tu. Sekali dia buat perbandingan saya sama tu perempuan yang saya sudah lawa, bukan mau cakap apa la. Jauh beza cantik saya dari dia. Patutla dulu saya kena gelar budak hot di sekolah yang paling banyak peminat "perasan kijap".

Ok sambung cerita badan dari badak sumbu dapat balik shape lama, kulit dari hitam pucat lesu transform pigi putih melepak sampai nampak urat hijau, muka yang kusam jadi pinkish glowing2 bila berjalan kena cakap model sebab tinggi saya 170cm. Saya xtau la tapi masa tu banyak yang mencuba mengurat saya tapi saya tak layan sebab status masih bini orang. Semua expenses saya untuk berlawa adalah daripada duit yang ex saya kirim, mau 40k juga habis untuk saya sampai tahap lawa begini. Sebelum ni saya sayang mau pakai tu duit biar 100. Bila tau saya kena bodoh2 sorry to say lah.

Satu bulan sebelum ex saya balik dia call saya macam dia tak dapat balik Malaysia. Terus main rindu2 minta kirim gambar saya sekarang. Saya ok saja dia tak balik sebab ada plan lagi hebat nanti. Habis bercall saya kirim la gambar sama ex saya. Gambar lama yang saya kirim. Yang hitam gemuk hodoh betul saya kirim. Baki simpanan saya plan buka butik, semua yang saya buat ni ex sy tak tau.

Dalam masa setahun ex saya hanya call2 saja, kalau dulu dia mau video call saya mengelak tapi dia pun macam tidak mendesak sangat. Dalam masa setahun tu juga start plan bisnes saya cantik2 dan syukur kepada tuhan smpai sekarang bisnes butik saya ada 4 cawangan sudah dalam sabah. Tapi masa tu baru 1 butik saya, bisnes berjalan lancar dan saya boleh earn money sendiri sudah.

1 tahun lebih juga saya struggle mau jadi cantik, kasi up bisnes saya. Bila semua sudah maintain barulah plan saya berjalan.

Pada 3 June 2012 flight saya pigi Melbourne...

Ex saya langsung tidak tahu saya mau datang sana. Saya datang berbekalkan plan yang sudah saya atur cantik2 yang disokong oleh beberapa orang cousin saya. Kami atur plan sambil ketawa2, idea2 yang tidak masuk akal pun ada smpai kami sendiri2 pecah perut ketawa. Tq kamu semua yang banyak membantu saya menjalankan plan ini dengan JAYANYA! I love u gaisss so very much!!

Setibanya di Melbourne pada jam 3.30 petang saya terus ambil taxi pigi hotel yang sudah saya tempah seminggu awal. Haritu hari ahad kalau tak silap saya. Perasaan bercampur baur. Sejak saya tau ex saya buat macam tu perasaan cinta saya sama dia makin hilang dan masa berada di Melbourne saya rasa tinggal 5% lagi perasaan saya sama dia. Saya pun rehat hari pertama dihotel.

Keesokkan pagi jam 10, saya call dia menggunakan simkad yang saya beli di airport sana. "Hello B, saya di Melbourne!" Terus suara dia boleh tau yang panik "Haa?? Errr bila sayang sampai? Sayang dimana? Masih di airport ka?" Terus saya cakap "Tidakla, saya menginap hotel ni. Kira mau surprise tapi macam kurang sihat pula tak dapat jalan pi sana tempat B. B offday kan harini? Kita jumpa di Bar **** 'saya lupa nama bar dia' Jam 7 k?" "Ohhhh okok sayang."

Dia langsung tidak tanya keadaan saya, dia langsung tidak risau saya berjalan sendiri2 dikota yang besar begitu tapi saya tidak hairan. Masa tu mungkin sibuk dia mau kasi pindah2 barang dia tempat c Bob. Saya pun malas mau ambil tau. Yang saya tau malam ni big things will happen.

Jam 7 sudah ex saya call "sayang mana suda? Saya sini suda ni."

"Ok B kejap. Saya bersiap sebab saya terlajak tidur bah.

"mmmm ok."

Saya sengaja buat dia menunggu lama. Jam 9.30 baru saya datang. Masa tu saya pakai dres warna merah paras lutut belahan dres hingga ke paha (owner butik mestilah mau bergaya disamping membalas dendam), pakai heels (tambah tinggi), rambut curly2 blonde paras pinggang, make up simple but beauty as f*ck 😂 overall penampilan saya tu hari memang fantastic. Saya berjalan di lobby hotel pun staff tengok (parasan lagi).

Sampai sana terus nampak tu jantan tiada guna tu berdiri2 dibar sambil minum budweiser membelakang. Dengan yakin saya jalan pi tempat dia, saya peluk dia dari belakang sambil cakap "Hai B." Eh dia bilang sambil mau pusing2 tengok saya smbil saya elak2. Sekali saya kasi lepas pelukan terus dia pusing.......... JENG JENG JENG !!!!

Terbulat terpaku terkaku terkeras dia tengok saya atas sampailah ke bawah. Saya senyum2 sambil tanya kenapa B? Ko tidak kenal saya suda? Mau 15 saat juga dia terkeras speechless. "Sayang" dia bilang "kenapa B?" Kau ka ni? Dia bilang. Terus saya ketawa sambil duduk. Saya suruh dia duduk tidak lari mata dia dari saya. "Sayang, cantik oo kau sayang. Bini saya ka ni?" Dia bilang. Dalam hati saya time tu "Cis baru sekarang ko mau ber'bini2? Selama ni mana pigi tu perkataan bini dalam hidup kau." Tapi saya senyum2 saja.. Dia mau pegang tangan saya pura2 ambil tu minuman elak2..

GAME START

Masa tu memang macam gila bayang sudah saya tengok dia. Bercakap bulan bintang sudah. Rindu la, cinta la, sayang la. Heiiiii meremang pula setelah sekian lama tidak dengar tu perkataan dari mulut dia. Saya masa tu tengok dia macam sampah tapi demi mau balas apa yang dia buat saya kasi gagah diri saya.

"Kenapa sayang lambat? Saya tertunggu2 sudah mau jumpa sayag sini" saya cakap "ohh tidak lawan tu tertunggu2 kau macam saya tunggu2 kau di Sabah" terus dia terdiam.. "Sayang marah ka ni? Jangan la bah sayang macam ni, saya terlampau busy bah mau cari duit tu kadang2 jarang contact kamu sana." Saya diam2 saja sambil layan minuman.

Ex saya balik2 tengok saya. Cara dia bercakap sama saya pun macam baru jatuh cinta. "Sayang, saya risau oo kalau kau lawa2 begini takut ko kena mengurat2."Saya jeling "apa mau risau? Saya bukan jenis sundal mau menggatal sana sini. Sekarang baru ko mau risau ka?" terus berubah riak wajah dia. " B , marilah kita jalan" aik pi mana dia bilang. "Ada satu tempat istimewa saya mau bawa kau. dari tahun2 lalu lagi saya mau pi sana sama kau tapi tiada kesempatan saja bah..

Terus saya suruh dia tunggu disana kejap. Saya pi luar pigi deal sama tu taxi minta hantar pigi alamat rumah yang ex saya tinggal sana sama tu perempuan. Terus saya panggil ex saya keluar bawa pi taxi tu.. Dia pun ikut sjalah. Sepanjang jalan tu tidak lari mata dia tengok saya. Makin lama makin dia perasan tu jalan yang kami lalu. Makin mau dekat kami sama tu rumah makin tidak senang dia duduk. Taxi betul2 berenti depan tu pokok tempat saya menangis dulu. Sedih betul saya time tu bercampur benci marah.

Lepas tu saya turun Ex saya berabis tidak mau turun. "marilah turun. Macam ko tidak biasa ni tempat ko tidak mau turun" dia masih rasa tak senang. Suruh saya naik balik taxi. Last2 saya jalan sendiri menuju tu rumah baru ex say berlari turun kejar saya sambil tarik2 tangan saya. Jangan jangan begini dia bilang. Saya tarik tangan saya terus saya direct tampar dia PAAPPP!! Terkedu dia sekejap. "Sampai bila ko mau lari? Sampai ko mati sama tu pel*cur kau?

"Sayang please sayang I messed up real bad!" Pheii "tak payah la ko mau messed up messed up sekarang bah," saya kasitau la dia yang saya tau ni benda lama suda. Terkejut dia sambil merayu2 jangan kacau tu perempuan. Nahhhhhhh disana la saya tambah panas. Saya tarik tangan dia bawa betul2 depan pintu terus saya ketuk. Jam 12.30 malam sudah masa tu. Ex saya diam2 pusing2 sudah di balkoni tu. Dia buka pintu. Guess what?? Itu perempuan buka pintu and she is fucking PREGNANT!!!

Woaahhhhhhhhhhhhh saya bilang. Saya terus masuk tu rumah, gambar ex saya sama tu perempuan bergantung2 didinding siap photoshoot2 lagi ada photographer. Tu perempuan tak berani tengok muka saya. Dia terkejut kali jauh beza muka saya real life dengan yang dalam gambar. kami bertiga dalam tu rumah.

Saya tengok perut tu perempuan terus saya tengok ex saya lama2. Tertunduk2 baa dia. "sayaanggggg macamana pun saya masih sayang kauu" "itu bukan saya punya" "please sayang."

"Bukan anak kau? Jadi sekarang ko mau cakap itu anak orang lain? Ko volunteer la ni jadi bapa tu budak?? Kenapa ko tidak kahwin tapuk saja disini?" terus ex saya cakap "sayang sebenarnya saya kesian bah dia kena aniaya. Thats not my child! Mia tell her!" Aahhhhhhhh! "Saya tidak mau tau la tu semua. Kalau pun bukan anak kau ko pikir saya kasi maaf kau begitu saja ka?" Terus tu perempuan nangis2 sudah "ate Im sorry" terus saya tengok dia "who the hell is your ate u piece of sh*t?."

"U know he's married. U know everything. U must be born to be bitc*h a**hole!"

"Syg jangan begini, dia pregnant baaa tu. Tidak bagus cakap begitu" fulamakkkk. "Kau Kevin! Berapa tahun saya tunggu2 kau macam bodoh diSabah, saya percaya kau bulat2! Ko tidak kesian ka kami hari2 rindu kau disabah?? Ko tidak fikir ka macamana struggle kami mau tahan rindu sama kau?? Anak2 kau disana pun ko tidak peduli! Selama ko disini 1kali saja ko balik pi tengok dorang! Lepas tu macam2 alasan kau kan?"

Terus berani2 tu perempuan ckp "enough Sherry! Enough! (Bukan nama saya sbenar) dia cakap begitu saya melangkah pi tempat dia terus saya ckp "what did u say? Sherry??" Terus PAAPPPP lagi kena tampar "U have no right to call my name! U disgust me to death ! U have no right! Never in a million year! Paluiiii kau!" Saya bilang. Berabis ex saya pi kasi sabar saya.

Terus saya cool down kejap, saya duduk disofa siap silang kaki lagi. "oii couple of the year, sini kita duduk sama2"

Tu perempuan nangis2 sudah. Ikut hati mau saja saya belasah dia sana nasib pregnant. Terus macam saya yang menguasai rumah masa tu. "Hei bit*h. Bring me water" pelan2 dia bangun terus ex saya "sayang jangan begini baa. Bukan kau suda ni" tu perempuan mau pi dapur sudah terus saya panggil balik suruh duduk. Terus saya cakap sama c Kevin "siapa sayang kau? Dari hari pertama ko buat benda terkutuk ni saya bukan bini kau lagi. Apa ko cakap tu? Saya bukan diri saya suda? Kau bah, masih diri kau yg dulu ka ko rasa? "

Terus saya tengok tu perempuan atas bawah "pathetic! Right after u give birth to that child then this jerk will leave u and do the sme thing like what he did to me"

SEKARANG SY MAU KO PILIH!

SAYA KA NI PEREMPUAN??

Terdiam ex saya. Pegang kepala sudah dia bediri mundar mandir sampai tumbuk2 dinding. Saya tengok saja gaya bodoh dia tu. Tu perempuan "baby dont, baby!"

Baby laa sangat. Senyum sinis saja saya tengok. Boleh baby2 depan saya. Terus saya cakap "uiiii babyyyyyyy jangan begini baaa babyyyyy. Risau saya nampak babyy mcm ni" dengan nada mengijik. terus dorang dua diam2.

Jam menunjukkan pukul 3am. Sebenarnya panjang perbualan kami tapi saya kasi ringkas point2 dia saja la. "oi kevin, ko pilih skrg! Me or Her?!

Saya push2 saya desak2 mau 2jam juga saya push2 dia siap dengan ugutan2 lagi.

LAST2 dia tida tahan "OK SY PILIH KAU! I CHOOSE U!"

Terus saya ketawa sinis sambil berdiri pi tempat ex saya sambil peluk dia. "Saya tau ko pilih saya juga" saya sengaja usap2 rambut ex saya depan tu perempuan. Ex saya tiada kekuatan mau respon pelukan saya depan tu perempuan. Terus saya cakap sama tu perempuan "see? You are nothing to him" Saya pi luar kejap terus saya call c bob minta ambil sana. Mau jam 6 pagi sudah time tu. Saya duduk dibalkoni luar tggu c Bob dalam keadaan kesejukan lagi.

Sampai saja c Bob terus c Kevin cepat2 keluar. "Sayang ko mau jalan? Ko mau p mana? Saya ikut!" Terus saya tarik nafas panjang saya pegang tangan dia dalam keadaan sebak.

"Thank you for the past 8years. Saya tidak tau yang benda begini boleh jadi sama kita. Walapun kau ada salah tapi saya mau cakap juga ini sama kau. Tq sebab jaga kami selama ko masih diSabah, tq jadi daddy yang baik untuk anak kita selama ko disana, tq for the good memory dari mula kita kenal sampai la sekarang. Tq sebab prihatin kirim2 kami duit tiap bulan masa ko disini. Saya sudah terguna separuh dari itu duit tapi saya janji saya bayar pelan2 balik." Terus saya tunduk cium tangan dia untuk kali terakhir saya bergelar isteri dia. Jatuh airmata saya time tu "Saya minta cerai."

"SAYAAAANGGGGGGGGGGGGGGGGG.. TOLONGGGGGGG SAYANGGG JANGAN.. SAYA MENYESALLL" sampai dia melutut peluk kaki saya kuat2. Saya masa tu tidak tahan sebak. Saya menangis semau-maunya.

"Sayang saya janji sayang bagi saya peluang kedua sayang tolong jangan begini sayang saya janji saya sumpah sayang, sayang tolong sayang ko tarik balik tu cakap kau please sayang anak2 kita sayang tolong" terus dia bediri dia peluk lagi saya. Dia nangis2 sambil cium2 pipi saya smbil cakap "pleasse please please" dengan nada suara menangis..

Tiada upaya saya time tu sebab saya betul2 menangis kasi lepas kesedihan yang saya simpan2 selama ni. Masa tu saya terimbas2 balik waktu kami mula2 kenal, mcmana baiknya dia, suka buat lawak, macamana kami jatuh cinta.. Nangis dan nangiss dan nangis.

Habis drama nangis2 terus saya jalan p kereta minta hantar c Bob pigi hotel. Smpai hotel jam 8.30 pagi sambung nangis terus tetidur dalam tangisan. Sekali terbangun jam 4 petang sudah. Masa tu bagi saya semua sudah settle. Saya balik Sabah jumpa anak2 peluk dorang smbil menangis2..

 Ex saya pun balik Sabah dengan niat mau memujuk. Bawa hadiah banyak utk anak2. Bawa semua barang dia dari sana. Dia balik pi rumah tempat kami tinggal dulu ngam2 time tu kami packing2 sudah mau keluar dari tu rumah. Tedruduk dia menangis. Anak belum faham apa2 masa tu. Belarian pi peluk daddy diorang. Saya tidak tahan sebak cepat2 saya masuk bilik mandi pi cuci muka sambil menangis. Masa tu dia pujuk2 saya tiada hati sudah langsung biarpun saya sebak tengok anak2 saya gembira.

Saya ringkaskan, mau urus cerai pun banyak halangan, macam2 dia buat untuk pujuk. Tapi kalau orang sudah move on memang benda2 begitu tiada makna sudah. Last2 selesai juga kes cerai kami.

Dia tak pernah tuntut apa2 dari kami selepas bercerai. Yang saya tau dia tinggal dan bekerja diSabah. Tiap minggu datang jumpa anak2 dia beli makanan untuk anak2. Kami masih tinggal dirumah dia. Dia sewa rumah lain sebab saya tidak mau tinggal sama dia.  Sampai sekarang dia masih panggil saya sayang. Saya masih trauma dan belum ada hati untuk bercinta buat masa sekarang.

Peluang kedua untuk dia?

Itu semua rancangan tuhan. Kalaulah boleh putar masa balik saya memang tidak mau ex pi sana. Tu perempuan pula yang saya dengar2 balik Philipines sebab tiada sudah yang tanggung dia sana. Who knows.. What goes around come around. Itu sajalah kisah daripada saya. I hope u gais enjoyed.

Sumber: Sarah Haron