Ramai di kalangan lelaki, pada zaman bujang dahulu tubuhnya tidaklah besar, lebar atau gemuk.  Mungkin lebih kecil kelebarannya berbanding sekarang.  Namun selepas berkahwin, keadaan tersebut berubah.  Semakin membesar dan melebar jadinya.

“Muka kau sekarang ni bagai di pam-pamlah.  Bulat sungguh!”

“Bulatnya kau sekarang ni!”

“Uit, dah nampak dah perut tu.  Makin ke depan dah tu…”

IKLAN

Itulah antara komen-komen yang sampai ke telinga seorang lelaki apabila berjumpa rakan lama.

Kenapa boleh jadi begitu?  Kenapa lelaki mudah menjadi lebar atau besar selepas berkahwin?  Atau dalam bahasa yang kurang didengar – menjadi gemuk?

Sebelum berkahwin, seseorang lelaki yang muda dan bujang kebiasaannya:

IKLAN
 1. Basuh, jemur dan lipat pakaian sendiri.
 2. Semua kerja harian dilakukan sendiri.
 3. Bersukan di padang atau trek hampir setiap hari.
 4. Menjaga makanan dan minum.  Malah ada yang berpantang.
 5. Hujung minggu selalu juga mengikuti aktiviti lasak.

Badan Naik Selepas Kahwin, Tanda Suami Terlebih Bahagia

Tetapi selepas berkahwin, ada beberapa perubahan yang berlaku secara mendadak atau sedikit demi sedikit kepada mereka.  Antaranya:

IKLAN
 1. Isterinyalah yang membasuh, menjemur dan melipat pakaian-pakaiannya.  Jika lelaki itu membantu pun, bantuannya sangat minima.  Banyak diperbuat oleh isterinya dengan ikhlas dan kasih sayang.
 2. Jika semasa bujang dulu semuanya dilakukan secara manual.  Contohnya jika membasuh pakaian, pakaian-pakaian itu disental dan diperah dengan tangan.  Kini bukan sahaja menggunakan mesin basuh, malah banyak dilakukan oleh isteri pula.  Lain-lain aktiviti juga banyak dibuat mesin berbanding dengan keringat sendiri.
 3. Jarang sudah bersukan, malah ada yang tidak langsung bersukan lantaran sayang untuk meninggalkan isteri di rumah.  Atau mungkin sibuk dengan melayan manja si isteri.  Kadang-kadang disebabkan oleh kekangan waktu kerja, contohnya balik lewat, tak sempat hendak bersukan pada petangnya atau kebiasaannya sudah letih.
 4. Dalam bab makanan pula, kadang-kadang si suami bukan sahaja makan makanan yang disediakan oleh isteri untuknya, tetapi turut juga menghabiskan makanan yang tidak dapat dihabiskan oleh si isteri dengan alasan tidak mahu membazir.  Bahkan makanan lebihan di dalam kuali atau periuk turut juga dihabiskan oleh si suami dengan alasan yang sama.
 5. Isteri yang pandai memasak juga menambahkan lagi faktor kegemukan suami.  Mana tidaknya, disebabkan kesedapan itulah, maka si suami bertambah selera dengan makanan.  Biasa sepinggan, jadi dua atau tiga pinggan.
 6. Dalam bab makanan juga, jika semasa bujang dulu tiada makanan atau minuman semasa santai-santai.  Tetapi, apabila sudah berkahwin, si isteri dengan ikhlas dan kasih-sayang selalu menjamu si suami dengan makanan dan minuman ketika sedang duduk santai-santai.
 7. Lebih tragis apabila selepas makan, kadang-kadang tu si suami meletakkan kepala atas ribaan isteri sambil tonton TV.  Akibat dibelai-belai manja si isteri, langsung tertidur.  Bukan 1 atau 2 kali, tapi banyak kali.  Banyak dipesan oleh orang-orang tua kita bahawa tidur sejurus lepas makan adalah suatu tabiat yang tidak elok untuk kesihatan.
 8. Dan lebih memburukkan keadaan lagi apabila si lelaki tersebut sudah mempunyai anak yang sudah agak besar yang boleh diminta tolong mengambil barang itu dan ini, tanpa perlu mengambilnya sendiri lagi.
 9. Faktor kewangan yang semakin baik juga menjadi faktor barangkali.  Dulu semasa bujang, kebiasaannya gaji biasa-biasa sahaja.  Makan dan minum kadang-kadang dijamakkan.  Bukan sahaja ‘dijamakkan’, bahkan ‘diqasarkan’ pula.  Catu situ, catu sini.  Tetapi apabila berkahwin, apabila rezeki semakin bertambah, makan pun semakin kerap, bahkan sedap dan banyak pula.  Selera makan orang berkahwin pun kebiasaannya lebih kuat berbanding orang bujang.

Badan Naik Selepas Kahwin, Tanda Suami Terlebih Bahagia

Itulah antara yang dapat saya lihat.  Itu sekadar faktor luaran.  Mungkin tuan/puan boleh tambah lagi sebab-sebabnya.  Saya tidak mampu memberi komen dari sudut saintifik yang mungkin turut menyumbang kepada faktor mengapa lelaki mudah menjadi gemuk selepas berkahwin.  Mungkin apa yang saya tulis ini tidak benar 100%, tapi ia ditulis berdasarkan pengalaman sendiri, …

Nampak seperti faktor-faktor yang disenaraikan di atas telah membahagiakan si suami.  Sebab itulah agaknya ramai yang bergurau bahawa lelaki yang gemuk tandanya dia bahagia

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI