Nanas merupakan antara buah yang menjadi kegemaran ramai. Selain daripada rasanya yang manis dan sedap, nanas sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Tidak hairanlah jika eksport nanas Malaysia dijangka meningkat dua kali ganda pada tahun 2020.

Secara amnya, buah ini mempunyai kandungan vitamin C, vitamin B, B1, B3, karbohidrat, potassium, sodium dan enzim bromelin. Nanas merupakan superfood yang kaya dengan vitamin C iaitu vitamin penting untuk menghapuskan lendir, kahak dan melegakan sinus.

Jika mampu, ambillah setiap hari. Kami kongsikan antara kebaikan nanas untuk anda khususnya kepada bakal pengantin kerana katanya buah ini boleh meningkatkan kesuburan anda.

1. Membantu Mengurangkan Lemak

Buah nanas mengandungi gula semula jadi yang cukup baik untuk tubuh dan menjadi punca pembakar lemak dalam badan untuk berjalan dengan lancar. oleh itu, jadikanlah nanas sebagai snek harian anda.

2. Bagus Untuk Kesuburan

IKLAN

Kandungan vitamin dan mineral dalam nanas dikatakan bagus untuk kesuburan lelaki dan wanita. Kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang kaya dengan antioksidan boleh membantu mencegah kemandulan. Ia disebabkan oleh radikal bebas akan menjejaskan sistem peranakan.

Makanan yang kaya dengan antioksidan seperti buah nanas akan bertindak melawan radikal-radikal bebas ini dan disarankan untuk mereka yang sedang berusaha untuk hamil.

3. Menguatkan Tulang

Buah nanas sangat baik untuk membentuk tulang yang kuat. Gabungan beberapa mineral yang ada di dalam buah ini dikatakan dapat mengelakkan osteoporosis. Ia juga melawan penuaan dan penyakit dengan melindungi sel-sel tubuh.

4. Memelihara Kesihatan Mental

Antara khasiat lain buah nanas adalah membantu meningkatkan semangat dan membantu mengurangkan tekanan dan masalah gemuruh. Nanas merupakan sumber yang baik bagi asid amino trytophan yang digunakan oleh tubuh untuk menghasilkan serotonin (hormon gembira) yang mencukupi.

Pengambilan asid amino yang cukup di samping nutrien yang lain seperti vitamin B amat penting untuk menyokong sistem saraf anda bagi menghasilkan tenaga serta penghasilan hormon-horman yang baik.

5. Mengatasi Masalah Penghadaman

Pengambilan buah nanas bertindak sebagai satu bantuan berkesan untuk memecahkan protein kepada peptida serta asid amino. Ia mampu menghilangkan tanda-tanda sakit di kolon dan membantu sistem penghadaman secara normal.

Sumber: Al Raudhah