Beli jiwa’ ayah mentua anda.

Layan Bapa Mentua Sama Dengan Ayah Kita Sendiri

1. ELAK TANGGAPAN BURUK

Walaupun ayah mentua anda sering kelihatan garang dan lebih selesa mendiamkan diri, cubalah untuk mencari kebaikan dirinya. Jika anda mahu membuat sebarang keputusan, ada baiknya anda minta pandangan ayah mentua walaupun dalam perkara kecil. Ini akan membuka ruang untuk masuk ke hatinya dan membuatkan dia berasa dihargai.

2. BELAJAR KENALI SIKAP AYAH MENTUA

Banyakkan bertanya kepada pasangan anda atau adik-beradiknya mengenai sikap sebenar bapa mentua. Apa yang disukai dan apa yang dibenci, cubalah terima setiap kekurangan dan kelebihan itu.

IKLAN

3. SAMAKAN DENGAN AYAH ANDA SENDIRI

Paling utama, letakkan perasaan hormat di depan, terimalah setiap teguran, bebelan dan kata-katanya walaupun ia sukar. Jika anda mampu menerima apa yang diungkapkan ayah kandung anda, belajarlah untuk tidak membezakan antara ayah sendiri dengan ayah mentua.

4. BERTOLAK ANSUR DAN MESRA

IKLAN

Berusahalah me­ngambil hatinya walaupun sukar. Cari masa untuk pulang ke rumahnya dan bawa bersama cucunya supaya kemesraan mudah terjalin.

5. JADI KAWAN BAIK DAN KURANGKAN MELAWAN

Apabila berdepan dengan mentua yang selalu merasakan dirinya betul, anda perlulah berperanan sebagai kawan. Jangan terlalu ambil serius setiap apa yang dikatakannya dan janganlah melawan. Ketahuilah kadangkala ada bapa mentua yang sengaja berkelakuan sedemikian untuk menguji menantu.

IKLAN

6. ELAK MENCETUSKAN KONFLIK

Berkomunikasi dengan bahasa lembut, jika anda mahu menjawab kata-katanya, gunakan perkataan yang baik. Berterus terang kepadanya dan nyatakan perasaan anda.

7. JANGAN SESEKALI MENGABAIKANNYA

Ingat, ayah mentua anda sama penting dengan ibu mentua. Jangan sesekali abaikan kehadiran mereka dalam keluarga, tanya khabar, layani dirinya sebaik mungkin dan sayangilah dirinya sepenuh jiwa.