sekadar gambar hiasan

Penyumbang Faktor Perceraian?

Saya yakin ada suara-suara yang menyatakan pendapat mereka mengenai topik ini daripada pasangan yang mengamalkan PJJ dan daripada pasangan yang tidak PJJ.

Hal ini terlalu umum untuk menyatakan cara perkahwinan yang mana betul dan mana yang salah. Saya yakin perkahwinan yang baik adalah kebijaksanaan setiap pasangan dalam mengendalikan rumah tangga masing-masing.

Namun begitu, penekanan dalam topik ini adalah tidak lain hanyalah untuk memberi secebis nasihat agar pasangan yang belum berkahwin atau yang sedang melayari perkahwinan mereka dengan PJJ dapat memberi sedikit panduan dan persediaan bagi mengukuhkan lagi ikatan perkahwinan yang dibina.

Apabila pasangan berkahwin yang mengamalkan cara PJJ, hal ini wajib dipandang serius kerana ada perkara yang perlu diambil perhatian. Perkahwinan itu sangat memerlukan komitmen yang bersama. Bukan komitmen perseorangan.

Jika salah seorang pasangan tidak bertolak ansur dan berlepas tangan. Hal ini yang menjadi pencetus berlakunya salah faham dan perselisihan dalam rumah tangga kerana tidak merasakan kebersamaan itu.

Memang Benar Hubungan PJJ Sangat Memeritkan, Adakah Lebih Baik Single Sahaja?

Saya sendiri mendengar pesanan dan nasihat daripada kaunselor perkahwinan ketika beliau memberi ceramah dalam sebuah kursus perkahwinan, beliau menasihati bahawa jika perkahwinan itu berisiko untuk menjadi perkahwinan jarak jauh maka jangan biarkan tempohnya terlalu lama sehingga mencapai bertahun-tahun. Hal ini akan memberi kesan yang tidak baik kepada kebahagiaan rumah tangga.

IKLAN

Risiko untuk rasa hidup bersendiri itu sangat tinggi kerana terbiasa melaksanakan tanggungjawab rumah tangga tanpa suami atau isteri.

Memang Benar Hubungan PJJ Sangat Memeritkan, Adakah Lebih Baik Single Sahaja?

‘Cliche’nya! Istilah Susah Senang Bersama?

Saya tidak rasa perkara ini sesuatu yang ‘cliche’ atau perkara biasa yang selalu kita dengar tanpa diberi perhatian yang serius. Inilah rumah tangga yang ingin kita bina dari zero kepada bravo!

Menjaga kebajikan suami dan isteri bukan tanggungjawab sebelah pihak sahaja dan bukan tanggungjawab ahli keluarga kita. Tapi diri kita dan pasangan. Memberi nafkah zahir dan batin bukan hal sepele yang boleh dipandang enteng.

IKLAN

Memang inilah hakikat rumah tangga. Penuh dengan komitmen, toleransi, give and take, sabar dan ikhlas menerima amanah. Saya terlalu hairan dengan orang yang berkahwin tetapi dia tidak merasai makna perkahwinan sebenar.

Orang sebeginilah yang menyumbang peratusan perceraian dan keruntuhan dalam perkahwinan. Sekaligus memberi impak yang negatif kepada individu di luar sana yang masih belum berkahwin.

Jadi, fikirkan sampai faham. Bukan sekadar mengetahui anda mahu berkahwin namun tidak memahami akan perlaksanaannya.

IKLAN

Memang Benar Hubungan PJJ Sangat Memeritkan, Adakah Lebih Baik Single Sahaja?

PJJ Atau ‘Single’?

Rasulullah S.A.W sangat gembira apabila umatnya ramai di muka bumi ini. Apatah lagi umatnya yang berlumba-lumba mengerjakan kebajikan dan melakukan sunnah Baginda S.A.W. Perkahwinan semestinya sunnah yang besar yang sangat mulia.

Suka saya mengingatkan diri saya dan semua bahawa perkahwinan bukan sebuah sifir kehidupan yang mudah seperti 2×5=10.

Ia tidak tertumpu pada jawapan yang itu sahaja. Ia boleh jadi jawapan kehidupan yang bermacam-macam namun tetaplah menuju pada matlamat yang satu. Iaitu mengejar redha Allah.

Oleh itu, sama ada pasangan itu memilih untuk perkahwinan tinggal bersama ataupun jarak jauh semuanya berbalik kepada diri setiap pasangan. Saya hormati sahaja pilihan mereka.

Namun, saya berharap agar semua orang dapat membina rumah tangga yang mandiri dan bahagia bukan sekadar di luaran sahaja, yang utamanya gembira pada hati sendiri dan pasangan masing-masing. Insya-Allah.

sumber : Rasyidah Rahmat
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI