Jodoh seperti sebuah misteri yang selalu kita tertanya siapakah orangnya? bilakah akan bertemu dengannya? Namun, itu semua adalah ketentuan dari Allah. Dia lebih mengetahui segalanya. Segalannya sudah diaturkan. Kita sebagai hambannya perlu terus berdoa dan bersujud padanya.

Jangan bersedih jika anda masih belum menemukan jodoh. Kerana Allah terlah menyimpannya untuk anda. Pasti yang baik akan menanti anda jika anda terus bersabar dan berdoa. Ketahui satu perkara yang pasti, bahawa satu pasangan telah ditulis pada Mahfudz untuk anda

1. Walaupun sehingga kini belum dipenuhi, pertemuan pasangan, itu tidak bermakna anda tidak ‘laku’

Percayalah, Jodoh Itu Kiriman Tuhan Yang Dihantar Pada Masa Yang Tepat

Mungkin anda sudah biasa dengan ungkapan “pasangan tidak datang tidak bermaksud tidak dilaku”. Sesungguhnya hukuman itu seolah-olah sangat kasar, tetapi jika anda berfikir mengenainya, itu benar. Walaupun anda belum bertemu pasangan jiwa anda, anda tidak semestinya menjualnya. Kerana ia mungkin pada masa ini, anda berbuat baik supaya anda akan bertemu dengan pasangan jiwa yang baik.

2. Percayalah, bahawa anda akan bertemu dengan jodoh anda pada masa yang tepat

IKLAN

Percayalah, Jodoh Itu Kiriman Tuhan Yang Dihantar Pada Masa Yang Tepat

Jodoh memang sesuatu yang sangat misteri. Kerana tidak tahu dengan siapa yang kita akan berjumpa dan siapa orangnya yang akan kita melalui hidup bersama. Tetapi percayalah, jika semua manusia akan mendapatkan pasangan jiwa mereka dan tidak akan keliru.

Sekiranya anda belum bertemu dengan pasangan jiwa di dunia ini, anda mungkin dapat bertemu di syurga dengan dia yang telah bersedia untuk melengkapkan tulang rusuk anda atau yang akan menjadi imam anda.

3. Tugas anda hanya mencuba, berdoa dan menentukan diri anda

IKLAN

Percayalah, Jodoh Itu Kiriman Tuhan Yang Dihantar Pada Masa Yang Tepat

Bagi anda yang sedang bersendirian, anda tidak perlu risau. Tugas anda sekarang adalah untuk mencuba, berdoa dan mengalahkan diri sendiri. Memperkukuhkan diri anda boleh dilakukan dengan meningkatkan tingkah laku, moral dan belajar lebih banyak tentang apa yang berkaitan dengan hati.

Kemudian jika anda telah bertemu dengan pasangan jiwa anda dan meletakkan bersama dalam hubungan perkahwinan, anda akan sentiasa bahagia dan tidak pernah menyakitkan satu sama lain dengan dia kekasih halal anda. Tidakkah Tuhan berjanji bahawa seseorang yang baik akan dipasangkan dengan pasangan yang baik juga.

IKLAN

4. Ia telah ditulis pada Lauhul Mahfudz, maka untuk apa yang perlu dibimbangkan? Kerana janji tuhan itu pasti

Percayalah, Jodoh Itu Kiriman Tuhan Yang Dihantar Pada Masa Yang Tepat

Jika anda masih sangat risau tentang siapa pasangan jiwa anda. Mungkin anda harus mula memahami satu janji Allah dalam firmannya bahawa manusia diciptakan di bumi ini secara berpasangan. Dan Nabi Muhammad juga berkata dalam satu hadis.

Sesungguhnya janin yang ada dalam kandungan ibunya ketika telah melewati umur empat bulan, maka Allah mengutus Malaikat kepadanya yang meniupkan roh dan menulis rizqi, ajal, amal dan apakah dia celaka atau bahagia.

HR Bukhari 6/303

5. Bersabar, kerana pasangan juga akan datang apabila anda tidak memerlukannya bila anda menginginkannya

Percayalah, Jodoh Itu Kiriman Tuhan Yang Dihantar Pada Masa Yang Tepat

Satu perkara yang perlu anda fahami. Tidak kira betapa anda mahu mendapatkan pasangan jiwa anda jika Tuhan tidak mahu ia tidak akan berlaku. Dan satu perkara yang perlu anda fahami juga adalah masalah pasangan, bahawa pasangan akan datang apabila anda memerlukannya, bukan apabila anda menginginkannya.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI