Perkahwinan bukan satu fairy tale. Kita harus sentiasa berusaha untuk memastikan kebahagian perkahwinan.

Salah satu cara untuk memastikan kebahagian mahligai yang dibina oleh anda dan pasangan adalah dengan memahami diri masing-masing.

Jadi, tidak salah kalau kita lebih mengenali tentang lelaki aka suami kita, bukan?

Oleh itu, jom semak apakah 8 perkara yang Miller belajar tentang lelaki:

Suami Tak Suka Kena Bebel, Cukup Sekali Dua Saya Peringatan Untuk Dia Faham
Sekadar Gambar Hiasan

#1 Dia tak boleh baca fikiran isteri!

Ini perkara penting yang paling ingin ditekankan. Lelaki tidak boleh membaca fikiran seorang wanita. Tak kisahlah betapa hebatnya lelaki tersebut. Penyelesaiannya — beritahu saja apa yang kita mahu mereka tahu! Lebih senang, kan?

#2 Usaha suami untuk ‘betulkan sesuatu’ adalah cara dia ungkap kasih sayang

Kadang, kita hanya cerita masalah pada suami semata-mata kerana ingin didengari. Tapi, dia sibuk cuba ingin ‘betulkan keadaan’ pula.

Menurut Miller, sebenarnya lelaki memang begitu. Mereka suka membuat sesuatu. Mendengar luahan kita saja tidak efektif buat mereka. Jadi mereka ingin tunjuk betapa mereka menyayangi kita dengan cuba ‘membetulkan masalah’.

Maka, saya akan biar suami saya cuba untuk betulkan masalah. Jika caranya tidak saya gemari, saya akan cuba mempengaruhi cara dia.

IKLAN

#3 Dia perlu masa untuk proses maklumat dan berfikir

Cara mereka berfikir dan memproses maklumat nyata berbeza dari kita! Bebelan, syarahan dan cerita kita sudah sampai entah ke mana, tapi mereka masih diam tidak memberi sebarang respon. Saja tidak endah ke tak faham?

Sekarang baru saya tahu, sebenarnya… Bila mereka diam, mereka sedang berfikir dan memproses maklumat. Bukan tidak endah dan tidak faham. Jadi, saya akan tunggu dan diam, tanpa menambah lebih banyak maklumat, soalan atau menukar topik.

Suami Tak Suka Kena Bebel, Cukup Sekali Dua Saya Peringatan Untuk Dia Faham

#4 Cara dia urus perkara berbeza

Kan saya sudah kata, cara mereka berfikir berbeza! Sebab itu cara mereka urus perkara juga berbeza. Miller mengulas lelaki berfikir dengan cara satu hal pada satu masa. Namun, wanita pula saling berkaitan. Seperti wafel dan spageti. Wafel ada kotak tersusun. Spageti bersambung dan saling berkaitan.

Dulu, saya pernah bergaduh dengan suami sebelum dia ke tempat kerja. Serabutnya, topik pergaduhan masih belum selesai. Jadi, saya hubungi dia di pejabat. Dia tenang saja jawab panggilan. Tak marah langsung? Rupanya cara lelaki mengurus perkara memang begitu. Satu hal pada satu masa.

IKLAN

Suami Tak Suka Kena Bebel, Cukup Sekali Dua Saya Peringatan Untuk Dia Faham

#5 Dia tahu mahu jadi girlfriend anda

Bukan ke suami patut jadi sahabat kita yang paling rapat? Macam girlfriends? Sebenarnya, tak! Mereka tak mahu jadi girlfriend kita. Tapi, bukan bermaksud mereka tak mahu dengar semua celoteh dan gosip kita.

Tapi jangan tekan mereka untuk “layan” semua gosip dan celoteh ini. Layan mereka seperti guy friend  tapi bukan girlfriend!

Suami Tak Suka Kena Bebel, Cukup Sekali Dua Saya Peringatan Untuk Dia Faham

IKLAN

#6 Dia mahu peneman

Percaya atau tak, maksud waktu bersama pasangan adalah berbeza bagi suami dan isteri. Kalau dari segi saya (atau isteri) — saya mahu masa berdua dengan pasangan secara romantik, tanpa gangguan dan lain daripada rutin harian.

Tapi bagi lelaki (suami), lain pula! Rahsia yang Miller bongkar tentang lelaki menunjukkan lelaki angggap teman duduk tonton sukan atau buat sesuatu perkara bersama-sama adalah masa paling seronok dengan pasangan.

#7 Dia tak dengar leteran pun!

Betul! Panjang mana bebelan dan leteran anda, mereka bukan dengar pun! Jadi untuk jimat tenaga saya daripada membebel, saya akan hanya ingatkan suami dengan perkara penting sekali atau dua kali setiap hari saja.

Suami Tak Suka Kena Bebel, Cukup Sekali Dua Saya Peringatan Untuk Dia Faham

#8 Dia ada emosi dan luahkan dengan cara berbeza

Pernah nampak air mata suami mengenang ketika menonton Hachiko? Ya, mereka juga berasa sedih sama seperti kita! Tapi, cara mereka meluahkan emosi itu berbeza.

Jadi, saya tidak akan memperlekehkan emosi suami saya. Jika saya nampak riaknya berubah ketika menonton filem sedih atau sebagainya, saya hanya akan memegang tangannya dengan erat tanda sokongan.

Semoga perkongsian tentang lelaki ini mampu memberi pencerahan buat anda tentang perangai suami masing-masing. Anda harus melengkapkan pasangan. Tapi, bagaimana ingin melengkapkan pasangan jika kita tidak memahami tingkah mereka, bukan?

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI