Demi untuk hidup bahagia, walau anda tahu, ujian dalam rumah tangga takkan pernah berhenti hingga hujung nyawa. Berdoalah agar rumah tangga anda sentiasa diberkati dan berada didalam lindungan Allah SWT.

Pasti semua yang berlaku ada hikmahnya. Lebih-lebih bagi suami isteri. Ada pahit dan manisnya. Oleh itu,  sebagai suami anda sebagai ketua keluarga perlu lebih teliti tentang keadaan keluarga lebih-lebih lagi isteri.

Tanya isteri kalau ada masalah. Bincang secara elok. Mungkin anda boleh fokus kepada 3 benda ini. Mudah-mudahan semuanya ok.

DUIT

3 Benda Utama Suami Perlu Fokus Pada Isteri , Baru Rumah Tangga Bahagia

Sebagai suami, sewa rumah, bil-bil, makan minum, suami wajib yang menanggung. Walau tiada kerja tetap, suami perluakan usaha sampai habis semua darah dan airmata. Jika tak cukup, isteri akan tampung tapi bukan tanggung. Ada duit lagi, suami boleh bayar semula pada isteri berapa yang dia tampung.

Duit isteri, terpulang dia nak buat apa. Cuma maklumkan dia nak beli apa. Duit untuk mak ayah juga, samada anda dan dia, tidak perlu berkira. Ibu bapa perlukan belanja, bagi saja. Kalau tak cukup, kita kongsi sama-sama.

Jangan besarkan hal duit. Kita akan bergaduh dan berbalah dan blah!

MaSA

3 Benda Utama Suami Perlu Fokus Pada Isteri , Baru Rumah Tangga Bahagia

Isteri yang selalu menjaga anak dan menguruskan rumah tangga. Kalau sebagai suami, nak rasa bagaimana letihnya menjaga anak-anak, bawalah anak-anak kita pergi kerja. Pergi main futsal. Pergi lepak mamak, pasti cubit dan tangan kita rasa nak bagi saja bila perangai dan tangis mereka memekakkan telinga.

Jika anda kerja dari 10pagi hingga 5 petang. Awal pagi, rumah saya uruskan. Dari membasuh, menyapu, menyidai, dan semuanya.

MASALAH

3 Benda Utama Suami Perlu Fokus Pada Isteri , Baru Rumah Tangga Bahagia

Masalah utama dalam rumahtangga adalah penat. Bila penat, tolong jangan bercakap. Letak beg, masuk tandas mandi, pakai wangi-wangi dan rehatlah.

IKLAN

Kalau anak bergaduh, buat hal, bising, siapa yang rasa dia hamba dan nak memberi, lawanlah kepenatan tu dan selesaikan.

Takkan selesai jika masing-masing nak pertahankan dan nak menang dalam semua hal. Penat, rehat. Jangan cakap, jangan buat. Semua nanti jadi serabut unta!

Dan banyak lagi yang perlu kita usahakan bersama.

Kalau satu pihak sahaja, maka akan sengetlah rumahtangga kita menanti jatuh ke riba.

Kalau pasangan tidak mahu membantu dan terus menjadi kayu dan batu, kita buatlah tak mengapa. Allah sedang nilai segala usaha.

IKLAN

Allah nak bagi syurga.

Nak bagi tenang dan bahagia.

Dia takkan dapat dengan bersenang-senang dan gelak ketawa. Ia perlu di bayar dengan sakit dan airmata.

 

 

IKLAN

 

 

 

 

 

 

 

Sumber : Abu Hurairah Asifa

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI