Kedua-dua yoga dan pilates akan membantu meningkatkan kecergasan anda dan menurunkan berat badan. Tetapi tidak semua orang boleh menentukan perbezaan antara yoga dan pilates untuk membolehkan memilih yang membantu mereka mencapai matlamat dan konsisten dengan tahap kecergasan dan gaya hidup mereka. Sesungguhnya terdapat banyak pandangan yang berbeza dan sama antara yoga dan pilates.

4 Kali Seminggu Buat Pilates, Badan Bakal Pengantin Cepat Fit Dan Montok

Beberapa pendapat mengenai yoga dan pilates

Yoga adalah kumpulan latihan fizikal, mental, dan rohani yang berasal dari India kuno. Perkataan “yoga” mempunyai banyak terjemahan dan boleh ditafsirkan dalam pelbagai cara. Banyak terjemahan yang ditujukan ke arah “penyertaan” atau “tumpuan” – pada asasnya bermakna untuk menggabungkan atau kaedah disiplin.

Yoga digunakan sebagai satu bentuk latihan untuk memindahkan tenaga melalui tubuh dengan cara yang membuatkan anda berasa tenang selepas latihan. Anda boleh menggunakan yoga sebagai satu bentuk senaman yang mengumpul kekuatan, fleksibiliti, dan keseimbangan. Lebih banyak yoga moden yang lebih fizikal daripada rohani.

Pilates adalah kaedah penurunan berat badan dengan menggabungkan siri senaman untuk meningkatkan kekuatan otot dan meningkatkan kesihatan. Pilates adalah sistem kecergasan fizikal yang dibangunkan pada awal abad ke-20 oleh Joseph Pilates. Ia pada asalnya direka khas untuk para veteran untuk membantu pemulihan fizikal dan mental pasca World War. Dan dengan kehidupan yang sibuk hari ini penuh dengan ketegangan saraf, pilates akan membantu anda melegakan tekanan.

IKLAN

Pilates, selain daripada keupayaan untuk meningkatkan kesihatan, ia juga membantu anda mengukuhkan kekuatan, meningkatkan fleksibiliti dan menyesuaikan tubuh untuk lebih banyak keseimbangan. Pilates dikatakan memberikan kesan positif kepada semua organ dalam tubuh anda, merangsang dan mengeluarkan toksin dan sisa. Pilates bukan sejenis latihan untuk membuatkan anda berasa penat dan kekusutan. Sebaliknya, anda akan meninggalkan studio latihan dengan peningkatan tahap tenaga dan fikiran yang fokus.

4 Kali Seminggu Buat Pilates, Badan Bakal Pengantin Cepat Fit Dan Montok

IKLAN

Jadi ia sama?

Mungkin, jika anda melihat pilates seperti yang diilhamkan oleh yoga, ia agak serupa. Gaya yoga juga sama bentuk dan kedudukan seperti pilates. Kedua-duanya dianggap bentuk latihan minda, untuk memupuk kesedaran dan hubungan antara tubuh dan minda. Tetapi terdapat beberapa perbezaan antara yoga dan pilates yang anda patut tahu.

Salah satu perbezaan utama antara pilates dan yoga adalah pilates bermula dengan pelbagai pergerakan dan jangkauan kecil ke arah penghujung pergerakan sendi manakala postur yoga cenderung menahan pergerakan sendi dan latihan panjang otot teras.

IKLAN

Kedua, teknik pernafasan sangat berbeza. Dalam yoga, senaman pernafasan adalah kunci untuk membantu anda mencapai kelonggaran (relaxation). Semasa latihan yoga, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada bagaimana nafas digunakan, menggunakan nafas anda untuk menghantar “chi – tenaga tubuh anda” ke kawasan yang mempunyai ketegangan untuk membantu meredakan kumpulan otot tertentu dalam tubuh anda. Dengan pilates, pernafasan digunakan sebagai teknik untuk menyediakan tenaga yang diperlukan untuk otot berfungsi dengan berkesan, sama seperti senaman normal. Fokus pada teknik pernafasan sepanjang pilates akan membantu anda menguruskan oksigen yang memasuki tubuh dan pergi ke otot.

Ringkasnya, walaupun kedua-dua yoga dan pilates mempunyai beberapa perbezaan, anda harus memilih satu untuk memenuhi matlamat anda. Yoga lebih kerohanian, dengan manfaat tambahan untuk meregangkan dan menguatkan otot. Matlamat utama pilates adalah untuk meningkatkan kecekapan otot, untuk nada otot dan meningkatkan fleksibiliti.

SUMBER :  (https://hellodoktor.com/)

OLEH : FARAH AZIZ

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI