Sebelum anda memutuskan untuk berkahwin dan hidup dengan kehidupan yang nyata bersama teman wanita, sebaiknya anda memikirkan perkara ini dengan semasak-masaknya. Bagi seorang wanita, masuk ke dalam hubungan perkahwinn merupakan perkara yang sangat penting dan semestinya itu saat-saat yang dinanti-nantikan selama ini. Kebanyakkan wanita semasa zaman kecil mereka, sudah pasti mereka akan berimaginasi tentang fantasi majlis perkahwinan bila sudah menginjak dewasa.

Membuat keputusan untuk mendirikan rumahtangga bersama pasangan yang tercinta, sebaiknya anda harus mengetahui beberapa perkara yang harus rasai dulu bersama pasangan anda.

Tahukah anda, masuk alam pernikahan akan menjadikan komitmen anda menjadi semakin besar dan harus dilaksanakan seumur hidup. Sebaiknya, kedua-dua anda faham akan tanggungjawab yang akan dipikul kelak dan harunginya bersama-sama.

Berikut merupakan 5 perkara penting sebelum anda membuat keputusan untuk berkahwin.

IKLAN

5 Benda Penting Korang Kena Bincang Sebelum Decide Nak Kahwin

1. Bersama-sama menjaga haiwan peliharaan

Tidak kiralah jenis haiwan seperti arnab, kucing, ikan ataupun anjing. Kesemua haiwan-haiwan tersebut juga berhak untuk dipelihara dengan baik dan ia juga memerlukan tanggungjawab antara dua buah pihak. Di situ anda boleh lihat dan bagaimana cara mengatasi situasi dan permasalahan yang memerlukan kerjasama. Tahukah anda, dengan memelihara haiwan di rumah juga boleh membantu anda serba sedikit latihan sebelum anda mempunyai anak di masa akan datang.

2. Mengenali keluarga dan setiap persekitaran sosial

Jangan sesekali berjumpa semata-mata untuk berbual kosong. Sebalinya anda harus menjalani hubungan dengan lebih rapat dengan ahli keluarga dan sahabat handai pasangan anda. Pasangan anda juga harus melakukan perkara yang sama. Ini kerana, selepas anda berkahwin, keluarga akan mula ,emyatu menjadi satu. Kawan si dia juga akan menjadi sahabat anda juga.

IKLAN

3. Perubahan besar dalam kehidupan

Ia sama juga dengan perubahan kerjaya, masalah kekeluargaan ataupun berpindah rumah. Mengalami perubahan drastik dalam kehidupan juga boleh memperkuat ataupun memusnahkan sesebuah hubungan yang telah terjalin. Anda akan mula menjalani sesuatu di luar zon selesa dan ia akan menguji keupayaan untuk meneruskan hidup. Ia juga akan menunjukkan kerjasama antara anda dan pasangan adakah saling membantu dan menyokong antara satu sama lain.

4. Bertikam lidah

Tanpa anda sedari, mungkin anda pernah memperjuangkan hubungan anda yang paling bermakna. Ia boleh saja dilakukan, namun ianya haruslah berpada-pada. Di situ anda boleh melihat perangai sebenar pasangan anda dalam mengawal emosi semasa sedang marah.

IKLAN

5. Kejujuran

Sudah pasti mempunyai masalah dari segi kewangan juga menjadi salah satu punca tahap penceraian yang sangat tinggi. Bagi mengelakkan dari berlakunya perkara yang tidak di ingini berlaku, sebaiknya anda harus bijak dalam menguruskan pembelanjaan sebelum amda membuktikan kesetiaan kepada pasangan. Harus bersikap jujur dengan jumlah gaji yang anda miliki. Uruslah hal kewangan anda bersama-sama supaya tidak timbul perasaan syak wasangka.

Setakat itu saja perkongsian yang mampu kami kongsi. Itulah serba sedikit yang boleh dirujuk sebelum mengikat janji untuk hidup bersamanya sehingga ke hari tua. Sekian

Petikan dari KawaiiBeautyJapan.com.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI