Gigi kuning? Mesti malu gila kannn bila nak bercakap secara bersemuka dengan orang atau nak bercakap dalam jarak yang dekat. Nak bergambar pon terpaksa senyum cover, tak nampak gigi sebab takut dalam gambar gigi tampak kuning. Boleh jatuh konfiden tu.

Kalau dalam gambar kita boleh la edit gigi tu nampak putih. Tapi kalau berdepan dengan orang, hah mana nak sorok gigi yang kekuningan tu? Gigi menjadi kuning bukan sebab merokok je, malah apa yang kita makan atau minum jugak menjadi punca utama gigi bertukar dari warna putih susu kepada warna yang kekuningan.

Image result for gigi kuning

Kalau nak pergi klinik gigi mungkin beratus juga kena bayar. Jadi, apa kata anda kurangkan bajet dengan cuba bahan semula jadi ini!

CARA 1 – Serbuk karbon / arang

Image result for serbuk arang gigi

Karbon ada kualiti serapan, ia mampu menyerap toksin, bahan kimia dan kotoran berasid. Basahkan berus gigi, cicah sikit kat serbuk karbon dan berus gigi dengan gerakan bulatan (circular motion) selama kira-kira 2 minit gituh. Bila betul-betul untuk bersihkan serbuk karbon, kang tertelan lak. Serbuk karbon akan serap kotoran terkumpul pada gigi.

CARA 2 – Strawberi

IKLAN

Image result for putih gigi guna strawberry

Campurkan minuman soda dengan pulpa strawberi dan sapukan campuran ni kat gigi guna berus gigi lembut. Biar selama lima minit, pastu berus gigi guna ubat gigi biasa. Bilas mulut macam biasa. Jangan over lak buat banyak banyak kali method ni, takut rosak tooth coating.

CARA 3 – Kulit lemon / oren

Image result for kulit lemon

Gosok bahagian dalam kulit oren / lemon kat gigi, lepas tu bilas. Then korang berus lak gigi guna ubat gigi berfluorida. Amalkan seminggu, inshaAllah nampak perubahan warna gigi. Yang ni pon jangan banyak sebab takut kandungan asid oren / lemon memberi kesan kat enamel gigi.

IKLAN

CARA 4 – Kulit pisang

BANANACARA 5 – Minyak zaitun

Image result for minyak zaitun

Yang ni pon boleh bantu putihkan gigi. Cari minyak zaitun asli, bukan yang dah proses dia bau wangi tu tau. Sebelum berus gigi, titiskan sikit kat berus gigi. Lepas tu berus gigi dan bilas macam biasa. Boleh jugak titiskan kat kain dan gosok-gosok kat gigi.

IKLAN

CARA 6 – Produk tenusu 

Image result for produk tenusu untuk gigi

Kajian mendapati bahawasanya KEJU, SUSU dan YOGURT mengandungi mineral yang membantu menguatkan gigi dan membantu memutihkan gigi. Selain tu, susu dan yogurt dapat membantu mengekalkan kebersihan kaviti mulut.

CARA 7 – Baking Soda

Image result for baking soda untuk gigi

Gunakan soda penaik tu untuk putihkan gigi, tapi sikittt je ye ! Tak boleh banyak banyak. Campur dengan ubat gigi atau campur dengan hydrogen peroxide untuk bersihkan dan putihkan gigi. Hydrogen peroxide tu fungsi dia sebagai ejen anti-bakteria gituh. So gigi dan gusi akan terhindar dari bakteria.

Sumber : Nisa kay