Wanita kerap bimbang jika garis seluar dalam mereka terbentuk jelas ketika memakai pakaian yang mengikut bentuk badan seperti slim fit dress, skinny jeans, celana yoga, atau skirt berdasar fabrik lembut.

Selain menghilangkan keyakinan diri, ramai wanita kurang selesa kerana asyik memperbaiki posisi tubuh yang sesuai agar garis seluar dalam tidak mencolok mata.

Trik Samarkan Garis Seluar Dalam, Lepas Ni Tak Risau Dah Pakai Pakaian Fabrik Lembut

Berikut sembilan trik yang boleh anda lakukan untuk menyamarkan garis seluar dalam.

Kain Tebal atau Bertekstur

Hindari memakai gaun dengan bahan ringan yang licin dan halus seperti sutera, jersi, atau satin. Gaun berbahan ini boleh melekat pada tubuh sehingga menampakkan garis selaur dalam. Gaun dengan bahan tebal atau memiliki tekstur boleh menjadi pilihan yang sesuai. Ia dapat menyamarkan garis yang terbentuk dan memberikan siluet ramping yang lebih rata.

Pakaian Bermotif

IKLAN

Pakaian bermotif juga boleh menyembunyikan garis selaur dalam. Semakin banyak motif, garis seluar dalam akan semakin tersamar. Kenakan pakaian yang bermotif kecil berbanding motif besar. Motif besar lebih berpotensi memperlihatkan garis seluar dalam kerana ruang berwarna polos lebih besar sehingga garis pakaian dalam boleh terlihat dengan jelas.

Tights atau Pantyhose

Kedua-duanya memiliki perbezaan daripada segi ketebalan. Tights lebih tebal daripada pantyhose. Meski ketebalannya berbeza, kedua-duanya tetap boleh menyamarkan garis seluar dalam yang terlihat dan tidak akan menambah volume pada keseluruhan penampilan anda.

Pakaian Dalam Yang Labuh

IKLAN

Pakaian dalam berbahan satin yang labuh boleh menjadi alternatif. Pilih pakaian dalam yang cukup menutupi seluar dalam anda sehingga garis seluar dalam tidak kelihatan ketika anda memakai gaun yang mengikut bentuk tubuh. Pastikan anda ‘melalukan’ penyangkut baju besi’ di atas pakaian beberapa kali untuk melepaskan energi elektrik statis.

Thong dan G-String

Thong dan g-String mungkin memang tidak sama seperti seluar dalam yang biasa anda pakai, namun thong dan g-string sama-sama efektif untuk mencegah terlihatnya garis seluar dalam. Kedua-duanya hanya memiliki tali nipis untuk menutupi bahagian punggung. Perbezaan kedua-duanya ialah g-string memiliki tali lebih nipis dibandingkan thong yang talinya sedikit lebih lebar di bahagian punggung dan pinggang.

Seluar Dalam Boyshorts

IKLAN

Garis seluar dalam jenis ini jatuh tepat di bawah garis punggung jika dibandingkan dengan garis seluar dalam biasa. Boyshorts hadir dengan berbagai bahan, namun bahan flat lace atau jenis seamless atau tanpa jahitan biasanya tidak mudah menampakkan garis seluar dalam di atas gaun anda yang ketat. Jenis ini juga lebih selesa dipakai jika dibandingkan dengan thong dan g-string.

Seluar Dalam Laser-Cut

Jenis seluar dalam ini menggunakan teknologi laser untuk memotong garis seluar dalam sehingga tidak memerlukan jahitan atau biasa disebut dengan seamless. Bahan yang nipis tidak akan membuatkan garis seluar dalam kelihatan. Ianya sama selesa dengan boyshorts untuk dipakai. Namun apabila bahagian tepi seluar dalam mulai berlipat, bergulung, atau berjumbai, ini pertanda anda harus menggantikannya dengan yang baharu.

Shapewear

Shapewear mampu membentuk tubuh anda agar anda tampak sempurna saat mengenakan gaun mengikut bentuk tubuh. Tubuh juga akan lebih ramping selain memperlihatkan lekuk tubuh yang tepat. Namun shapewear yang terlalu ketat juga tidk elok. Lebih baik pilih shapewear yang benar-benar sesuai dengan ukuran tubuh anda bagi menjamin keselesaan ketika dipakai.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI