Jika anda penggemar ayam goreng mamak, pastinya anda merindui keenakan serta kerangupan ayam goreng ketika dimakan panas-panas. Tak tahu kenapa tetapi ayam goreng mamak memang sedap dan boleh buat kita jadi ketagih.

Sepanjang musim PKP ini, boleh sahaja kalau anda mahu pergi bungkus di kedai mamak berhampiran. Tetapi ‘feel’ dia tak sama macam makan di kedai.

Demi keselamatan anda, apa kata anda masak sahaja di rumah. Caranya pun mudah dan tidak begitu rumit. Jom kita cuba resipi ini!

IKLAN

Ayam Goreng Mamak Ketagih

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
6 sudu makan tepung jagung
6 sudu makan tepung beras
3 tangkai daun kari

Bahan untuk dikisar:

6 ulas bawang putih
2 inci halia
5 tangkai cili kering
2 sudu makan rempah kari
1 biji telur
Garam secukup rasa
1 sudu makan serbuk lada sulah

IKLAN

IKLAN

Cara:

1. Perap ayam dengan bahan kisar, tepung jagung, tepung beras dan daun kari selama 1 jam. Perap lagi lama lagi sedap.
2. Panaskan minyak & goreng ayam hingga masak.
3. Siap!

Sumber: Viral Media Johor