‘Bahasa kasih sayang’ merupakan salah satu cara untuk kita menyampaikan perasaan cinta kita kepada pasangan. Setiap individu mempunyai bahasa kasih sayang yang berbeza. Sebelum memahami orang lain, fahami diri anda dahulu. Dengan bahasa kasih sayang ini, pasangan akan rasa dirinya dicintai.

Menurut Dr. Gary Chapman di dalam bukunya yang bertajuk “The Four Seasons of Marriage”, lima bahasa kasih sayang ini wujud dalam diri setiap individu. Cuba kita keliru dan  tidak tahu bahasa kasih sayang yang mana satu paling menonjol di dalam diri kita.

Berikut merupakan 5 bahasa kasih sayang yang wajib diamalkan oleh pasangan suami isteri agar hubungan kekal hingga ke syurga.

1. Word of Affirmation

Word of affirmation adalah kata-kata penghargaan serta pujian yang dinantikan oleh pasangan. Cuba tanya pasangan anda, bagaimana dia tahu yang anda sayangkan dia? Jika dia menjawab yang anda selalu ungkapkan perkataan ‘I Love You’, itulah bahasa asih sayang pasangan anda. Bermakna, pasangan anda sukakan kata-kata yang indah dan sering diluahkan. Itu sudah cukup bermakna buat mereka.

IKLAN

2. Quality Time

Individu yang memiliki bahasa kasih sayang ini memerlukan perhatian sepenuhnya dan fokus anda ketika bersama mereka. Jangan buat kerja lain ketika bersama mereka. Mereka tidak mahu perkara lain, hanya perlukan masa lapang anda untuk bersama mereka. Pasangan jenis ini biasanya suka menghabiskan masa lapang dengan bercuti atau bersiar-siar ke tempat menarik bersama pasangan.

3. Receiving Gifts

IKLAN

Individu ini sangat suka apabila menerima hadiah atau sesuatu yang dianggap bernilai. Mereka akan rasa diri mereka dihargai. Mereka bukanlah materialistik tetapi memang sudah itu bahasa cinta yang ada dalam dirinya. Mereka tidak kisah dengan jenama dan harga tetapi mereka rasa cukup dihargai jika menerima hadiah daripada pasangan. Keikhlasan dalam memberi hadiah juga penting untuk mereka.

4. Act of Service

Bahasa kasih sayang yang seterusnya adalah dengan mempamerkan rasa cinta melalui pertolongan seperti membersigkan rumah, mencuci pinggan, menjemur pakaian dan lain-lain lagi. Bagi sesetengah individu, perbuatan itu merupakan simbol cinta sejati. Individu yang memiliki bahasa kasih sayang ini mungkin bukan seorang yang romantik tetapi mereka menganggap mereka adalah individu yang menyayangi anda secara semula jadi kerana menawarkan bantuan kepada pasangan. Walaupun pertolongan anda kecil, tapi ia amat bermakna bagi mereka.

IKLAN

5. Physical Touch

Sentuhan fizikal bukanlah sentuhan seksual tetapi ia lebih kepada sentuhan kasih sayang. Perbuatan fizikal seperti pelukan mesra serta berpegangan tangan boleh mengalirkan emosi pasangan ke dalam hati masing-masing. Ada suami yang suka isteri urutkannya dan dengan urutan itu, hatinya jadi seronok dan tenang. Begitu juga dengan isteri. Dia suka jika suami peluk dan beri ciuman di dahi. Harinya akan jadi lebih indah.

Jadi, fahamilah bahasa kasih sayang masing-masing kerana bahasa kasih sayang ini boleh mengubah kebahagiaan dalam sesebuah perhubungan. Oleh itu, anda perlu tahu bahasa kasih sayang pasangan anda.

Sumber: MyHealth

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI