Menikahlah dengan niat ibadah. Menikahlah untuk menjalankan sunnah Nabi. Menikahlah untuk menjaga diri dari dosa dan maksiat. Namun, jangan asal menikah. Jangan langsung menerima lamaran yang datang tanpa mempertimbangkannya terlebih dahulu. Bahkan salah seorang isteri Nabi Muhammad pun ada yang meminta masa untuk memutuskan, apakah ia menerima lamaran Rasulullah atau tidak.

Kerananya, lakukan hal ini sebelum memutuskan untuk menerima lamaran. Zaid bin Haritsah bercerai dengan Zainab binti Jahsy. Setelah habis masa ‘iddahnya, Nabi Muhammad Shallallahu ‘alaihi wa Sallam memerintahkan Zaid bin Haritsah untuk mendatangi bekas isterinya itu. Rupanya, Zaid diperintahkan untuk membawa lamaran Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam.

Sesampainya di rumah Zainab, Zaid menyampaikan amanah yang dibawanya dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam. Kemudian, Zainab mengatakan, “Aku tidak akan berbuat apa-apa sampai aku meminta petunjuk Rabbku.” Setelah itu, Zainab bergegas untuk mendirikan solat, meminta petunjuk kepada Allah Ta’ala.

IKLAN
Bernikah Kerana Ibadah, Sebelum Terima Lamaran, Ini Perlu Anda Lakukan

Apa Yang Perlu Dilakukan Sebelum Menerima Lamaran?

Berkenaan hal ini, Dr. Thal’at Muhammad ‘Afifi Salimi mengatakan, “Ini adalah dalil antusiasme shahabiyah terhadap solat istikharah yang mereka pelajari dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa Sallam sebagaimana halnya mereka belajar setiap surat dari al-Quran.” Inilah amalan utama itu. Sebuah bentuk perasaan perlu dan pengakuan akan kelemahan diri kepada Allah Ta’ala Yang Maha kuat.

IKLAN

Sebab, Dia Maha Mengetahui, sedangkan manusia sama sekali bodoh dan amat terbatas pengetahuannya. Bahkan, manusia tak kuasa untuk menentukan bagaimana kelangsungan hidupnya dalam sekejap masa yang akan datang. Dengan meminta petunjuk kepada Allah Ta’ala, maka keraguan akan hilang, dan keyakinan akan terus bertambah.
Bernikah Kerana Ibadah, Sebelum Terima Lamaran, Ini Perlu Anda Lakukan

IKLAN

Kerana itu, jalan untuk mewujudkan dan mengharungi kehidupan setelah pernikahan pun akan semakin dimudahkan oleh-Nya. Sebab, kehidupan setelah pernikahan dipenuhi ujian dan godaan yang berat, sukar, dan penuh tipu daya.

Oleh itu, menikah diganjari pahala yang agung. Dan, syaitan laknatullah akan sentiasa melakukan berbagai macam tipu daya agar seorang manusia tidak mahu menikah, berlambat-lambat tanpa alasan yang syar’i, bahkan syaitan akan mengerahkan seluruh kemampuannya untuk memisahkan pasangan yang telah sah menikah. Ya, cerai adalah projek besar iblis laknatullah ‘alaihim.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI