Soalan: Baru-baru ini saya diberitahu oleh rakan sepejabat bahawa darah haid yang terkena pada seluar dalam tidak boleh dibawa solat walaupun setelah dibasuh. Betulkah begitu.

Apa yang diberitahu oleh rakan puan itu tidak benar sama sekali dan penentuan hukum berhubung isu ini memerlukan penjelasan yang betul serta terperinci. Darah haid adalah salah satu daripada najis yang boleh menyebabkan pakaian menjadi kotor dan tidak boleh dibuat solat atau tawaf.

Bersihkan Kotoran Haid Pada Pakaian Barulah Boleh Solat Dan Melakukan Ibadat

Oleh itu, seluar dalam wanita yang terkena darah haid tidak boleh digunakan untuk solat atau tawaf jika belum dibasuh dengan betul. Sekiranya telah dibasuh dengan betul, maka seluar dalam itu boleh dibuat solat atau tawaf walaupun ada kala warna darah masih kekal kerana susah untuk dihilangkan.

Menurut Asma’, perkara itu pernah berlaku pada zaman Nabi SAW. Seorang perempuan telah bertemu Baginda SAW lalu bertanya; “Ya Rasulullah, baju salah seorang daripada kami telah terkena darah haid. Bagaimanakah caranya untuk dia membersihkan baju berkenaan?

IKLAN

Jawab Nabi SAW: Pertama sekali kikislah kesan darah kering yang terdapat pada bajunya itu, sesudah berbuat demikian basuhlah (pakaian itu) dengan air (di samping dia menggosokkannya dengan jari jemarinya), setelah itu gunakanlah (baju yang telah dibasuh itu) untuk solat.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Hadis ini sangat jelas menunjukkan pakaian wanita yang terkena najis (darah haid) setelah dibasuh dengan betul boleh digunakan kembali untuk solat dan tawaf mengelilingi Kaabah tanpa was-was.

Hari ini ramai dalam kalangan ibu mengandung meletakkan muzik di perut mereka supaya bayi di dalamnya aktif. Adakah perbuatan sedemikian dibolehkan.

IKLAN

Setiap ibu menginginkan yang terbaik untuk bayi dalam kandungannya. Antara usaha yang biasa dilakukan ialah memberi halwa telinga dengan muzik yang mampu merangsang kecerdasan otak dan minda bayi di dalam kandungan.

Adalah tidak salah bagi ibu mengandung untuk meletakkan alat yang mengeluarkan bunyi di bahagian perut mereka bagi tujuan itu. Namun, mereka disarankan supaya tidak keterlaluan sehingga memudaratkan kandungan.

Selain itu, mereka juga dinasihatkan supaya memperbanyakkan membaca ayat suci al-Quran kerana ia adalah pengubat bagi segala penyakit dan pelindung bagi mereka yang membacanya.

IKLAN

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan Kami turunkan al-Quran yang mampu menjadi penawar dan rahmat bagi mereka yang beriman kepadanya.” (Surah al-Israk, ayat 82)

Justeru, adalah lebih baik anak dalam kandungan diperdengarkan dengan ayat suci al-Quran sama ada dibaca sendiri oleh ibu atau daripada qari terkemuka menerusi kaset dan cakera padat (CD). Amalan seperti ini lebih mulia berbanding lagu dan muzik yang melalaikan.

Menurut Prof Dr Yusof al-Qardawi, muzik yang dibenarkan ialah muzik yang tidak bercanggah dengan syariat Islam, lagu didendangkan tidak menghina Islam sama ada dari aspek lirik mahupun alunannya dan perbuatan itu tidak menyebabkan ibu lalai hingga meninggalkan solat atau berzikir kepada Allah SWT.

Penulis ialah pensyarah Fiqh Kepenggunaan Semasa Jabatan Syariah, Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia