Sekarang ni memang musim orang berkahwin dan bertunang. Lebih-lebih lagi bila dah nak dekat bulan Ramadan. Yang berkahwin tentulah selamat semuanya tetapi yang bertunang ni belum lagi dapat ‘lampu hijau’ atau geran nikah untuk bersama pasangan. Geran nak bermanja tu belum lepas lagi!

 

Baru-baru ni ada satu video majlis pertunangan yang dirakam jurufoto terkenal di Pulau Pinang dengan nama akaun di Tik Toknya Zarul Kacak. Majlis pertunangan yang diadakan di lokasi yang tidak diketahui mendapat tontonan sebanyak 203.9k kerana reaksi comel bakal ibu mentua.

 

 

Dalam keterujaan pasangan ini melakukan sesi fotografi, tiba-tiba ibu datang ke pelamin dan menegur anak-anaknya dengan baik. “Duduk jauh sikit. Tak dapat lagi geran lagi. Mama ada takpa.” kata ibu sambil duduk di tengah-tengah antara anak perempuannya dan bakal tunang.

 

Ramai yang salah sangka dan beranggapan bertunang itu adalah tali ikatan yang sah sebelum perkahwinan. Baik anak-anak muda dan yang telah dewasa, ini kekeliruan yang perlu diperbetulkan.

IKLAN

 

Bertunang tidak bermakna anda akan berkahwin dengan dia. Syaitan memang akan mengganggu perhubungan kerana tidak mahu kita menjadi pasangan yang halal. Jadi, jagalah batas anda ketika bertunang. Ingat, pertunangan bukan ‘lesen’ untuk anda dan pasangan buat apa sahaja mengikut kata hati.

 

Ketahui adab-adab yang perlu dipatuhi ketika bertunang. Semoga bermanfaat untuk anda dan semoga urusan anda dipermudahkan hingga ke jinjang pelamin.

 

IKLAN

1. Pertunangan Bukan Lesen Untuk Keluar Berdua

Bertunang Bukan Geran Nak Duduk Rapat-rapat. Sekali Mak Bakal Pengantin Sound Tepat!

Ramai pasangan yang mengambil kesempatan untuk keluar berdua sehingga tidak menjaga batas pergaulan. Pertunangan bukan seperti ikatan perkahwinan yang sudah sah. Anda masih perlu menjaga batas pergaulan jika bersama pasangan.

 

2. Jangan Melengahkan Pernikahan

Bertunang Bukan Geran Nak Duduk Rapat-rapat. Sekali Mak Bakal Pengantin Sound Tepat!

Apabila sudah mengikat tali pertunangan, ini bermakna anda dan pasangan perlu segera membuat perancangan untuk bernikah. Jangan sengaja melengahkan masa dan melambatkan pernikahan. Perlu anda tahu bahawa semakin lama pertunangan, semakin banyak cabaran yang perlu anda tempuhi.

IKLAN

 

3. Bertunang Tak Perlu Mewah

Bertunang Bukan Geran Nak Duduk Rapat-rapat. Sekali Mak Bakal Pengantin Sound Tepat!

Jangan terlalu mengikut trend sehingga membazir hanya untuk majlis pertunangan. Lebih baik simpan duit untuk kahwin nanti. Lebih baik jika majlis anda hanya dihadiri oleh saudara-mara kerana jika putus, tidaklah anda malu di kemudian hari.

4. Solat Istikharah Jangan Dilupakan

Bertunang Bukan Geran Nak Duduk Rapat-rapat. Sekali Mak Bakal Pengantin Sound Tepat!

Walaupun anda rasa si dia adalah yang terbaik untuk anda, mintalah juga petunjuk daripada Allah. Ia lebih menjamin kebahagiaan anda sekaligus membuatkan anda memilih pasangan hidup yang tepat.

 

Kredit video dan foto utama: Tik Tok Zarul Kacak