5 best places to experience fall in New York State (29)

Lafaz cerai daripada seorang suami kerana ‘bengang’ kepada isterinya yang seakan mendesak untuk bercerai semasa bergaduh. Jadi, ini jawapan daripada Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri tentang lafaz yang dilakukan. Perkongsian ini juga berserta dengan ayat-ayat kiasan yang sama erti dengan talak. Bila Dapat Isteri Kaki ‘Provoke’ Memang Cabaran Terbesar Seorang Suami Bila Terlepas Talak

Soalan:

Assalamualaikum wrm. wbt.,

Ustaz, saya ingin bertanya. Semalam saya bergaduh dengan isteri. Ketika itu, isteri saya mengugut-ugut saya untuk menceraikannya. Kemudian akibat tidak tahan saya melafaz ayat berikut:

“Kalau nak cerai sangat, cerailah.”

Adakah jatuh cerai antara kami ustaz? Sebab saya tidak ada niat bercerai ketika itu, sebaliknya niat saya hanyalah kalau nak bercerai sangat, kita boleh teruskan mengikut prosedur. Mohon pencerahan terima kasih.

Jawapan:

Waalaikumussalam wrm. wbt.,

Alhamdulillah. Segala puji dan syukur kami panjatkan kepada Allah ﷻ. Selawat dan salam kami ucapkan ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad ﷺ, para isteri dan keluarga baginda, para sahabat, seterusnya golongan yang mengikuti jejak langkah baginda sehingga Hari Kiamat.

Lafaz talak terbahagi kepada dua; sama ada secara jelas (sarih) atau kiasan (kinayah). Disebut dalam kitab al-Fiqh al-Manhaji (2/116-118):

“Lafaz yang digunakan, yang menunjukkan maksud talaq secara jelas dan tidak dapat diandaikan kepada maksud lain, dinamakan lafaz nyata (صريح). Sementara lafaz yang tidak menunjukkan maksud talaq secara jelas, boleh diandaikan dengan maksud yang lain selain talaq. Ia dinamakan lafaz kiasan (كناية).”

IKLAN

“Lafaz yang nyata juga termasuk terjemahan lafaz talaq dalam bahasa lain selain daripada bahasa Arab berdasarkan penggunaannya yang lumrah dalam masyarakat sebagaimana lafaz talaq yang biasa digunakan oleh orang Arab.”

Contohnya apabila menggunakan kalimah yang hanya digunakan untuk talak iaitu (طلاق), lepas (سراح) atau pisah (فراق) dan kata terbitan daripada kalimah ini, seperti;

“Engkau diceraikan”
“Engkau dilepaskan”
“Aku menceraikanmu,”
“Aku berpisah daripadamu”
“Aku lepaskanmu.”
Manakala secara kiasan pula seperti seseorang berkata:

“Engkau tiada apa-apa lagi denganku.”
“Engkau berasingan daripadaku.”
“Engkau terputus hubungan denganku.”
“Kembalilah kepada keluargamu.”
“Pergilah ke mana engkau mahu.”
“Pergi jauh daripadaku.”
“Asingkanlah diri daripadaku.”
“Aku biarkan kamu dengan caramu.”
“Engkau haram bagiku.”
Berkata Imam al-Syafie dalam al-Umm (5/129):

Bila Dapat Isteri Kaki ‘Provoke’ Memang Cabaran Terbesar Seorang Suami Bila Terlepas Talak

“Kalimah-kalimah itu yang Allah Tabaraka wa Taala istilahkan sebagai talak, apabila Dia berfirman:

إِذَا طَلَّقْتُمُ النِّسَاءَ

IKLAN

Maksudnya: “Apabila kamu – (engkau dan umatmu) – hendak menceraikan isteri-isteri (kamu)…”

(Surah al-Talak:1)

Dan firman-Nya:

فَأَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ أَوْ فَارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ

Maksudnya: “maka bolehlah kamu pegang mereka (rujuk) dengan cara yang baik, atau lepaskan mereka dengan cara yang baik;”

(Surah al-Talak:2)

IKLAN

Dan firman-Nya Azza wa Jalla:

فَمَتِّعُوهُنَّ وَسَرِّحُوهُنَّ سَرَاحًا جَمِيلًا

Maksudnya: “Oleh itu, berilah “mut’ah” (pemberian sagu hati) kepada mereka, dan lepaskanlah mereka dengan cara yang sebaik-baiknya.“

(Surah al-Ahzab:49)

Maka kalimah-kalimah berkenaan ialah usul, sedangkan apa yang menyerupainya daripada jenis kalimah yang tidak diistilahkan dengan sebagai talak, dalam Kitab, Sunnah, Athar (tidak jelas) melainkan jika seseorang itu meniatkan talak.

Maka jika orang yang melafaz itu berniatkan talak beserta dengan menyebut kalimah yang menyerupai talak, barulah jatuh talak. Jika dia tidak berniat maka tidak jatuh talak.”

Justeru, berdasarkan fakta dan keterangan di atas, kami cenderung kepada pendapat bahawa tidak jatuh talak dengan menyebut “kalau nak cerai sangat, cerailah.” Ini kerana ia berbeza dengan lafaz jelas dalam Bahasa Malaysia menggunakan kalimah “cerai” seperti, “Aku ceraikan engkau.” Kesan daripada penggunaan kalimah “nak” dan “-lah” menunjukkan maksud yang tidak seratus peratus sama maksud dengan kalimah “ceraikan.”

Boleh jadi “cerailah” bermaksud “Kita teruskan proses perceraian” yang mana melibatkan permohonan di mahkamah dan lain. Boleh jadi “-lah” itu merujuk kepada kalimah “nak” dan bukan penegasan kepada kalimah “cerai”.

Pun begitu, sebaiknya isu ini dirujuk kepada Mahkamah Rendah Syariah yang berdekatan supaya berlaku proses pengesahan lafaz talak yang lebih jelas daripada pihak yang berautoriti. Wallahua’lam.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI