PPN_20190101_6_94TO95_IMG_6289

Ada tiga syarat bagi mengekalkan momentum ketenangan dalam rumah tangga dan yang pertama, memiliki keimanan mantap.

Suami isteri yang beriman akan melaksanakan amal soleh dalam mengemudi bahtera rumah tangga sehingga lahirlah kehidupan tenang.

Beriman merujuk mereka yang percaya, patuh kepada suruhan dan meninggalkan segala larangan-Nya serta berjaya membentuk sifat kehambaan terhadap Allah SWT.

Dengan demikian, hati akan bersih daripada sifat mazmumah seperti takbur, dengki, ujub dan suka membanggakan diri. Selanjutnya, ia akan menimbulkan keyakinan bahawa segala sesuatu itu tiada memiliki daya dan upaya kecuali dengan pertolongan Allah SWT.

Bila Suami Cukup Bagi Nafkah, Isteri  Pun Tak Meragam
PPN_20190101_6_94TO95_IMG_6289.

IKLAN

Seterusnya, kedua-dua pihak perlu peka dengan tanggungjawab masing-masing. Jika suami dan isteri menjalankan tugas yang diamanahkan sebaiknya, tentu tidak akan berlaku pertelingkahan.

Suami perlu menjalankan tanggungjawab dengan berkesan termasuk memberikan nafkah keperluan seharian seperti makanan, pakaian dan tempat tinggal. Berdosa bagi suami yang menahan nafkah terhadap orang di bawah tanggungannya.

IKLAN

Bila Suami Cukup Bagi Nafkah, Isteri  Pun Tak Meragam
Wang-riba.

Selain itu, suami perlu berani dan tegas membuat keputusan dan memastikan seluruh ahli keluarga dijaga dan dibimbing sebaiknya mengikut jalan yang diredai Allah SWT.

IKLAN

Selesai sengketa dengan baik

Kehidupan berumah tangga banyak dugaan seperti tidak sefahaman, sikap angkuh pasangan, campur tangan keluarga, penyakit, kewangan dan gagal menjalankan tanggungjawab menjadi antara puncanya.

Justeru, dalam usaha mengekalkan ketenangan, Islam menyarankan permasalahan rumah tangga diselesaikan dengan sebaik-baiknya. Jika ada persengketaan, suami isteri perlu bermuhasabah untuk mencari punca berlaku krisis.

Keikhlasan penting kerana manusia tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan. Justeru pasangan suami isteri disyariatkan untuk saling mengingati antara satu sama lain dengan memberikan teguran secara beradab.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI