Sakan tengok pasangan yang bercinta sakan. Bukan main lagi berpegang tangan, cuit mnecuit depan orang ramai belum lagi bertepuk tampar tanpa segan silu. Dalam apa jua perbuatan kita, adab dalam berhubungan tu kenalah jaga. Jangan diaibkan diri sendiri apatah lagi kedua ibu bapa.

 

Sekarang ni, budak sekolah rendah pun dah pandai bercouple. Bercinta mengalahkan orang yang cukup duit,cukup persiapan nak kahwin. Mmemang meluat dan rasa malu bila anak bangsa sendiri macam tak tahu nak jaga maruah diri.

 

Sebab itu dalam Islam, batasan pergaulan perlu dijaga. Jangan terlalu ghairah dan bangga ada pasangan yang belum tentu jadi teman hidup kita. Perkongsian ini patut anda baca.

=======================================================

Amboi, sakannya bila sebut bab cinta dan jodoh! Ramai di kalangan kita pasti akan melalui zaman-zaman percintaan sebelum ke jenjang pelamin. Tak kurang juga yang lebih selesa bercinta dan berkenalan selepas nikah.

 

Dalam Al-Quran, Allah SWT mengulang-ulang kalimah cinta sebanyak 76 kali. Apabila Allah sendiri meletakkan kalimah cinta sebanyak itu dalam Al-Quran, tentu sahaja perkara itu penting. Maha suci Allah! Dia tidak akan meletakkan sesuatu yang remeh-temeh dalam kitab-Nya sebagai rujukan umat keseluruhannya.

 

Jadi couple atau terus kahwin, adab-adab Islam perlu dijaga. Hubungan yang terjalin itu akan akhirnya membawa ke jenjang pelamin namun seandainya tidak diberkati Allah, maka hubungan yang dibina menjadi sia-sia. Kerana itu, untuk ‘menjemput’ jodoh yang sesuai, kita perlu menjadi magnet yang menarik kebaikan dalam perhubungan.

 

 

Border line

IKLAN

Jangan sesekali melampaui batas! Tentunya sebagai umat Islam kita tahu hukum apabila seorang lelaki bersentuhan dengan wanita. Baik lelaki atau wanita, masing-masing perlu mengambil tanggungjawab untuk menjaga batasan.

 

Firman Allah SWT di dalam surah al-Nur, ayat 30:

 

قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ۚ ذَٰلِكَ أَزْكَىٰ لَهُمْ ۗ إِنَّ اللَّـهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ ﴿٣٠﴾ وَقُل لِّلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا مَا ظَهَرَ مِنْهَا ۖ

 

Maksudnya: Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya.

 

IKLAN

Jaga maruah

Apabila anda memilih untuk bercinta, janganlah dengan sengaja atau tidak sengaja membawa diri ke kancah dosa. Hormatilah maruah masing-masing dengan tidak berdua-duaan kerana ia boleh membawa kepada perbuatan maksiat.

Sekiranya ingin bertemu, bawalah ibu bapa ataupun mahram yang boleh mengawasi anda dan pasangan. Andainya tidak ada perkara penting, elakkan daripada berjumpa kerana masih belum ada ikatan yang sah.

Bila menyebut mengenai ikatan yang sah, bertunang bukanlah satu alasan untuk anda bersama pasangan dengan sewenang-wenangnya. Hubungan itu sah apabila anda sudah bernikah dan bergelar suami isteri.

 

Direstui

Restu ibu dan ayah adalah keutamaan dalam membina hubungan yang berjaya. Setiap pilihan jodoh itu perlulah mendapat persetujuan kedua-dua orang tuamu. Di sebalik restu yang diberikan ibu bapa, janganlah mengambil kesempatan itu untuk melampaui batas-batas agama. Keredhaan Allah sangat penting untuk jaminan kebahagiaan dalam kehidupan.

 

IKLAN

Solat istikharah

Lakukanlah solat istikharah unutk ‘mengikat’ hati orang yang anda cintai agar kasih yang disemai kekal ke akhir hayat. Pasangan yang boleh membawa anda ke syurga bukanlah pasangan yang kaya, berpangkat atau yang memiliki wajah rupawan. Tetapi mereka adalah pasangan yang sentiasa membawamu ke arah kebaikan, mengimbangi bahagia di dunia dan di akhirat serta membimbing anda untuk mentaati Allah Taala.

 

Doa

Berdoalah agar apa yang anda hajati dimakbulkan Allah. Selepas anda berusaha dan bertawakal, doa adalah sebaik-baiknya.

 

 

Melalui percintaan banyak pancarobanya. Begitu juga selepas anda memasuki gerbang perkahwinan. Sentiasalah semat di dada, setiap langkah kita dalam kehidupan adalah kerana Allah. Jaga adab yang telah ditetapkan dalam Islam. Jika anda memilih untuk bercinta sebelum bernikah, kuatkan imanmu.

 

Kredit: Berkat TV

 

***JOM SERTAI CHANEL TELEGRAM PESONA PENGANTIN DAN DAPATKAN LEBIH BANYAK INFO BERSAMA KAMI. KLIK SAHAJA DI SINI.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI