Hati-hati dengan fitnah wanita

Fitnah yang juga ujian kepada Nabi Yusuf ini menjadi petanda bahawa kaum Adam perlu berhati-hati dengan godaan wanita. Kelebihan yang ada pada seorang wanita itu perlu diurus supaya tidak disalahgunakan.

Selain itu, wanita juga menjadi fitnah dengan senyuman. Pernahkah kita tergoda hanya kerana senyuman seorang wanita? Allah SWT memerintahkan kaum Adam memelihara dirinya daripada tertipu dengan wanita hanya kerana mata dan pandangan kepadanya.

Buat Apa Nak Cair Dengan Senyuman Orang Lain, Isteri Sendiri Kan Ada

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan katakanlah kepada perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mentua mereka atau anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara mereka, atau anak bagi saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara mereka yang perempuan atau perempuan Islam, atau hamba mereka, atau orang gaji dari lelaki yang sudah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi mengenai aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang yang beriman, supaya kamu berjaya.” (Surah an-Nur, ayat 31)

IKLAN

Diriwayatkan daripada Usamah bin Zaid yang menceritakan fitnah yang agung itu datangnya daripada seorang wanita. Sandaran ini melalui hadis Rasulullah SAW: “Aku tidak meninggalkan satu fitnah pun yang lebih membahayakan lelaki selain daripada fitnah wanita.” (Sahih Bukhari dan Muslim)

Walaupun wanita dicipta dengan pelbagai kelemahan tetapi lelaki yang cerdas, kuat dan gagah akan tunduk kepada seorang wanita. Meskipun wanita juga mempunyai pelbagai keterbatasan, tetapi ramai pemimpin tergoda dengan kelemahan wanita itu.

IKLAN

Sufyan At-Thauri pernah berkata: “Silakan engkau menyuruhku untuk menjaga rumah mewah dan penuh harta melimpah, namun usah sesekali engkau menyuruhku menjaga wanita yang tidak halal bagiku mestipun wajahnya hitam legam.”

Buat Apa Nak Cair Dengan Senyuman Orang Lain, Isteri Sendiri Kan Ada

IKLAN

Lelaki perlu tegas pertahan diri

Senjata wanita itu bukan terletak pada kelemahannya semata-mata tetapi bagaimana lelaki yang berpendirian teguh dan tegas mempertahankan sesuatu hal daripada fitnah. Nabi Yusuf akan tergoda dengan kata-kata dan lemah bicara Zulaikha jika tidak diurus dengan baik.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Dan sebenarnya perempuan itu berkeinginan sangat kepadanya dan Yusuf pula (mungkin timbul) keinginannya kepada perempuan itu kalaulah ia tidak menyedari kenyataan Tuhannya (mengenai kejinya perbuatan zina itu). Demikianlah (takdir Kami) untuk menjauhkan dari Yusuf perkara yang tidak baik dan perbuatan yang keji, kerana sesungguhnya ia dari hamba Kami yang dibersihkan dari segala dosa.” (Surah Yusuf, ayat 24)

Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan itu wanita yang salihah. Berbahagialah bagi mereka yang mengharapkan cinta hanya kepada Allah SWT dan tidak melemahkan jiwa mereka hanya kerana godaan seorang wanita.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI