Kata orang, bila berbudi pada tanah akan dapat hasilnya. Memang itulah yang patut kita lakukan. Sejak PKP bermula, ramai yang menjadikan aktiviti bercucuk-tanam ini sebagai hobi malah ada yang menjadi peniaga kecil-kecilan dengan hasil tanaman yang ada. Dapat jual sikit-sikit pada jiran pun boleh dapat juga duit sikit untuk belanja harian.
Sebelum ini masing-masing sibuk dengan kerja. Bila sebut je pasal bercucuk-tanam, alasan yang biasa kita dengar, “bukan tangan sejuk. Jadi susah nak dapat hasil.” Betul tak? Sebenarnya, tangan sejuk atau panas tak jadi masalah asalkan rajin.
Masa yang ada ketika berkurung di rumah ni bolehlah digunakan untuk melakukan aktiviti pertanian secara kecil-kecilan. Jom kita baca macam mana Puan Nur Zaliana tanam terung dengan hanya menggunakan biji benih dari kedai Ecoshop sahaja! Selepas tujuh bulan, hasil tanaman terung ini masih mengeluarkan bauh yang lebat.
************************************************************************
Bujang Atau Berkahwin, Boleh Cuba Tanam Terung Bila Duduk Rumah Ni. Jimat Sikit Belanja Sebab Buah Lebat!
Bujang Atau Berkahwin, Boleh Cuba Tanam Terung Bila Duduk Rumah Ni. Jimat Sikit Belanja Sebab Buah Lebat!
Benih terung kedai ECO sudah 7bulan usia pohonnya masih keluarkan hasil. Alhamdulillah.
Tip yang digunakan untuk tanam terung:
1. Cara saya jaga kawasan kena lah sentiasa bersih.
2. Baja buangan sisa dapur seperti kulit bawang, air cucian beras, air cucian ikan dan mol kompos kulit pisang, baja tinja ayam proses.
3. Saya ambil masa sekurang-kurangnya dua minggu sekali untuk gembur dan merumput serta membaja untuk elakkan serangga lalat buah.
4. Saya juga tanam serai wangi, serai masak dan ada juga tanam kunyit. Siraman air satu hari sekali tapi bila hujan, saya tak siram.
5. Pruning daun waktu buah rancak berbuah.
6. Untuk kawalan serangga itu sendiri, saya guna cili padi-bahan kisar seperti bawang putih,minyak masak. Tapis dan sembur pada bawah daun-daun, time berbunga lebat saya goncang-goncangkan. Tips ini saya ikut Tuan (Nur Amirul Nur Azmi) supaya buah lekat.
7. Ada yang tanya tak pakai baja biji (NPK/UREA) ke? Jawapan saya setakat ini Tiada. Seronok tanam terung produktif berperingkat dengan kata lain tak pernah putus,pokok tahan lama,dan yang paling penting boleh berkongsi dengan jiran-jiran.
Kata orang, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Masa perintah berkurung inilah kita gunakan untuk memulakan aktiviti baharu. Selain mendapat hasil, boleh juga mengurangkan stres bila tengok pepohon hijau. Kalau tak boleh jaga pokok manja, boleh juga tanam pokok hiasan yang tidak memerlukan perhatian. Selamat mencuba!
Bujang Atau Berkahwin, Boleh Cuba Tanam Terung Bila Duduk Rumah Ni. Jimat Sikit Belanja Sebab Buah Lebat! Bujang Atau Berkahwin, Boleh Cuba Tanam Terung Bila Duduk Rumah Ni. Jimat Sikit Belanja Sebab Buah Lebat!
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI