Ikuti perkongsian Ustazah Noor Laila Zakaria ubungan suami isteri yang perlu memahami tanggungjawab masing-masing dan tidak berat sebelah.

Senyum dan simpati saya meneliti luahan rasa seorang wanita. Dia dan suami sama-sama bekerja. Namun kerja rumah dia yang buat dari memasak, memasuh, menyediakan makan pakai, mengurus anak-anak. Suami tolong sikit-sikit sahaja. Akhirnya dia jadi penat dan letih.

Sampai tidak boleh sentiasa muka manis depan suami. Sampai dia biasa tinggikan suara pada suami. Letih, penat, tension atas alasan buat semua sebab wajib taat suami.

Pernah saya melihat seorang makcik yang kaya raya,suaminya memang sediakan semua untuknya dan dia tidak perlu bekerja. Saya tengok dia iron baju, tiba-tiba dia kata pada saya,

Bukan Ikut Budaya Melayu. Isteri Buat Kerja Bagai Nak Rak, Suami Duduk Relax

“Makcik ni dah macam hamba dalam rumah ni. Suami balik sekali sekala, sibuk dgn kerja tak habis-habis.”

Kerana itu bila bercakap tentang soal tanggungjawab isteri dan tanggungjawab seorang ibu, kita kena faham sebelum bercakap. Kita kena belajar sebelum melalui. Bukan ikut-ikut rumahtangga orang lain. Suami kena faham agama dan faham apa yang Nabi ajar.

Isteri kena faham agama dan faham apa yg Nabi ajar. Bukan ikut budaya Melayu. isteri buat kerja bagai nak rak, suami duduk relax. Atau isteri buat banyak sangat kerja, suami tolong sikit-sikit. Allah hu Akbar!

Lepas tu masam muka pada suami yang hakikatnya Nabi dah cakap org yg masam muka pada suami ini, Allah melaknat dia sampai dia berbaik dengan suaminya kembali.Sebab tu perempuan yang baik ialah perempuan yang bila suaminya memandang dia, suami dia akan rasa senang dan bahagia.

IKLAN

Tapi bagaimana nak muka manis kalau bahu asyik terbeban kerja rumah dan urus anak tidak pernah habis?

Wajib bagi wanita bercantik-cantik untuk suami, menyayanginya sepenuh hati, berlemah lembut padanya,tidak meninggikan suara,setia dan taat selagi tidak melanggar perintah Allah,berkata baik padanya dan sentiasa syukur dan bermanis muka.

Berapa ramai wanita buat kerja rumah macam nak mati, tapi muka amat susah nak manis dgn suami, tengking-teking suami,susah nak senyum dengan suami, ada pula mood-mood hari ni nak bercakap, esok nak diam. Ada pula bertekak pasal kerja rumah tak habis-habis.

Jangan Ikut Budaya Melayu. Ikut Apa Yang Nabi Ajar.

Saya berforum dengan penceramah dan pakar kaunseling rumahtangga terkenal, orang datang padanya untuk cari jodoh, org datang padanya juga untuk bercerai.Namanya Tuan Hj Hussim, sahabat baik Dato Fadzilah Kamsah.Lebih kurang seusia beliau. Dia mengaku sgt bahagia bersama isterinya.

Katanya,” Saya bangga nak bagi tahu semua, dulu waktu anak-anak kecik,sayalah tukang cuci punggung anak-anak, salin lampin, sampai anak pancut kat muka, sayalah tukang basuh baju lampin semua. Itu kerja saya.

Isteri saya kata, abang, malam-malam abang ambik alih buat kerja tu semua ok. Kita sama-sama kerja. Saya nak bagitahu dalam rumahtangga, suami kena rajin.Tak boleh malas.

Lani dah senang, baru saya cari pembantu kat isteri saya. Tapi saya bangga nak bagi tahu itu yang saya buat dalam rumhatangga selama ini.Jemur baju kat luar, jiran sebelah tegur. Semua tu kerja saya dan saya tak malu mengaku.”

Berforum pula saya dengan Ustaz Nizam Kadir, Tanyalah Ustaz TV9 katanya, suami kena rajin, sampai siapkan makan untuk isteri sampai isteri boleh makan, siapkan pakai sampai suami tolong iron baju isteri, siapkan rumah sampai suami yang jaga kebersihan rumah, mengemas semua suami.

Habis isteri? Isteri sediakan diri untuk suami, bercantik-cantik, picit-picit suami, bermuka manis. Kalau isteri buat kerja rumah, isteri dapat pahala, Sebab tu kalau sama-sama kerja, sama-sama buat, tapi suami kena lebih sebab tu memang tanggungjawab suami.

IKLAN

Isteri kalau buat lebih, suami jangan lepas tangan pula, kena ada belas kasihan sebab ni bukan tugas isteri.Tapi hari ini perempuan buat kerja sampai tak ada masa rehat langsung, Mana tak tarik muka, mana muka tak nampak penat.Mana tak komplen suami. Macam mana nak bahagia rumahtangga.

Kita hari ni orang Melayu nampak suami buat lebih sikit, kita kata isteri dia queen control. Padahal itu yang Islam suruh. Org perempuan buatlah kerja macam-macam, dalam hati dok menyumpah seranah, dalam hati dok kata nak redho tapi tak ikhlas-ikhlas juga, sia-sia saja.Akhirnya penat dapat, dosa pun dapat”

Bukan Ikut Budaya Melayu. Isteri Buat Kerja Bagai Nak Rak, Suami Duduk Relax

Memetik Artikel Ustaz Zahazan Mohamad

“Menurut pendapat masyhur kalangan EMPAT MAZHAB, seorang isteri tidak diwajibkan melayani suaminya iaitu menyediakan makan, mencuci pakaian dan seumpamanya.

Seandainya isteri melakukannya, ia hanyalah sebagai kesopanan atau akhlak mulia terhadap suami. Bukan kerana kewajipannya.Oleh itu, jika suami menuntut isterinya atas masalah ini ke pengadilan syariah, maka tetap isteri tidak boleh dipaksa (tidak diwajibkan) melayani suaminya.

Maka, sangatlah adil kalau suami bekerja, memeras keringat untuk menanggung kehidupan keluarganya. Sedangkan isteri bekerja di rumah melayani kepentingan keluarga.

Jika isteri bekerja di luar rumah (sama-sama mencari nafkah), maka sudah seharusnya suaminya turut membantu menyelesaikan pekerjaan di rumah. Apalagi jika mereka mempunyai anak yang masih kecil”

Rumahtangga masing-masing, masing-masing uruskan. Jangan kita menjadi orang yang memecah belahkan rumahtangga orang lain kerana orang yang memutuskan silaturahim tidak akan cium bau syurga kata Nabi.

Jangan kita memandaimandai menilai mengikut mata kasar kita sedangkan kita tidak belajar dan tidak ada ilmu. Ikutlah acuan yang Nabi ajarkan. Saidatina Fatimah sampai kasar tangannya mengisar gandum, kerana Saidina Ali bekerja di luar rumah. Maka Fatimah menjaga di dalam rumah.

IKLAN

Namun Saidina Ali yang bekerja luar rumah juga turut mengadu sakit dadanya yang amat sangat, kerana dialah tukang angkut air untuk keperluan keluarganya dan dialah juga yang turut sama membuat kerja-kerja rumah kerana dia tahu itu kerjanya.

Saidatina Aisyah melaporkan Nabi ketika di rumahnya, bagindalah yang paling banyak senyum pada isterinya, yang paling banyk khidmat dan buat kerja rumah untuk isterinya.

Menjadi wanita tidak penat. Jika suami faham tanggungjawab. Menjadi suami tidak penat, bilamana semua beban kerja hilang dgn melihat senyuman, kecantikan dan kasih syg seorang isteri, Adilnya Islam

Sama-sama bantu membantu

Sama-sama memuliakan antara satu sama lain

Semoga Allah ampunkan kita semua

 

SUMBER :  Ustazah Noor Laila Zakaria

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI