Apabila berfikir mengenai perkahwinan, perkara pertama yang diingati adalah mempunyai hubungan yang berkekalan hingga akhir nyawa. Perkahwinan adalah komitmen dua individu iaitu lelaki dan perempuan kepada satu sama lain, termasuk keluarga masing-masing melalui ikatan yang suci.

Apabila setiap pasangan merancang untuk berkahwin, mereka sudah pasti berfikir untuk membina keluarga bersama, mendedikasikan hidup mereka kepada satu sama lain. Dan, ini adalah kitaran atau lingkaran kehidupan yang mana naluri semula jadi untuk hidup dan mendapatkan anak, serta mempunyai anak-anak yang mencontohi nilai dan moral baik anda sendiri.

Perkara penting sebelum berkahwin
Mempersiapkan diri untuk perkahwinan adalah lebih penting daripada mempersiapkan diri untuk hari perkahwinan. Berikut perkara yang perlu anda titikberatkan.

Cakap Nak Kahwin Memanglah Mudah, Sejauh Mana Anda Bersedia?

1. Pengurusan kewangan

Sama ada anda dan pasangan dalam proses mengenali antara satu sama lain atau sudah lama berkahwin, sesebuah perkahwinan boleh menjadi lebih baik kepada bagaimana cara anda menguruskan kewangan dalam perhubungan anda. Wang adalah satu alat yang penting. Jadi dalam perkahwinan, anda dan pasangan perlu ada persetujuan bersama dalam mengurus dan menggunakannya dengan cara yang terbaik. Malah, menjadi satu kepentingan juga untuk menetapkan garis panduan tertentu bagi penggunaan wang, terutama apabila melibatkan keputusan dalam perbelanjaan besar. Jika tidak mendapat persetujuan bersama, tunggu dahulu. Dan, perlu diingatkan bahawa wang tidak boleh menjadi lebih penting daripada perkahwinan. Selain itu, jika boleh, ambil kelas pengurusan kewangan bersama supaya anda dan pasangan boleh mempelajari cara menguruskan wang dengan bijak.

2. Mempelajari kemahiran berkomunikasi

Mempelajari cara berkomunikasi secara efektif dengan pasangan adalah sangat penting. Ia adalah satu elemen penting dalam setiap perhubungan yang perlu dipastikan ia berfungsi dengan baik, dan untuk kebanyakan orang kemahiran berkomunikasi ini tidak akan datang secara semula jadi. Bagi meningkatkan kemahiran ini, anda boleh belajar menerusi pelbagai medium seperti membaca buku, mendengar podcast, menyertai seminar yang berkaitan komunikasi bersama supaya sama-sama boleh memperbaiki diri masing-masing dalam proses komunikasi, mendengar dan bercakap dengan lebih baik. Ini membolehkan penerimaan yang baik antara pasangan dan membolehkan anda memahami antara satu sama lain dengan lebih baik.

3. Mempunyai hubungan dengan Tuhan

Ini adalah perkara paling penting! Asas perkahwinan yang baik adalah termasuk hubungan dengan Pencipta. Ingatlah, anda tidak tahu siapa anda sehingga anda tahu siapa Tuhan anda. Jika anda mengetahui identiti anda daripada masa lampau, pekerjaan, keluarga atau pasangan, maka perkahwinan akan menjadi lebih sukar daripada yang seharusnya. Tidak dinafikan anda dan pasangan boleh melengkapi antara satu sama lain, masing-masing boleh membawa kekuatan yang berlainan kepada perkahwinan tetapi dengan hubungan baik dengan Tuhan, menerusi perantaraan doa, segala urusan atau ujian rumah tangga anda akan sentiasa dipermudahkan oleh-Nya.

IKLAN

Trend kahwin muda: Adakah anda benar-benar bersedia?

Melihat rakan-rakan yang sudah dan bakal menjejaki alam rumah tangga, dan anda merasa seperti anda juga perlukannya. Adakah anda hanya tunduk kepada tekanan rakan sebaya, atau adakah anda benar-benar ingin berkahwin dengan pasangan anda sekarang? Apakah pengukuran menandakan anda serius dalam soal perkahwinan?

Matlamat perkahwinan yang jelas
Menjadi kebiasaan kini, tanpa mengira waktu, anda pasti akan melihat persalinan pakaian bakal raja sehari mahupun reka bentuk pelamin yang terkini melalui ruangan Facebook anda. Namun adakah anda mahu ia menghiasi seluruh laman sosial anda? Adakah anda hanya mahu mengatakan kepada kawan-kawan anda yang anda sudah berkahwin, atau adakah anda benar-benar ingin menghabiskan hidup anda seorang? Memikirkan sebab mengapa. Tanya diri anda soalan-soalan sukar mengenai anda dan kehidupan selepas perkahwinan. Pastikan bahawa anda sudah bersedia untuk berkahwin.

Merancang perkahwinan, bukan hanya berkahwin
Perkahwinan seolah-olah menjadi peluang untuk melihat semua rakan-rakan dan keluarga yang lama tidak dijumpai di tempat yang sama dan pada masa yang baik. Tetapi adakah ia sebab utama anda akan berkahwin? Adakah perlu sebuah parti besar dan menjadi perhatian utama hasrat anda? Majlis perkahwinan biasanya berlangsung beberapa jam, tetapi perkahwinan yang kekal untuk seumur hidup. Jangan hanya membuat perancangan untuk satu hari, merancang untuk sepanjang kehidupan anda.

Anda hidup untuk kehidupan anda sendiri
Menurut banyak kajian saintifik, ia membuktikan bahawa 25 tahun atau lebih tua adalah umur terbaik untuk berkahwin. Pada usia itu, anda adalah seorang dewasa sebenar, lebih matang dan hidup lebih lama untuk hidup anda. Jangan teragak-agak kerana anda mempunyai peluang untuk bertemu ramai orang dengan ciri-ciri yang berbeza dan sedar apa yang anda benar-benar mahu dan sebaliknya. Ini akan membantu anda untuk memilih pasangan yang sempurna.

Cakap Nak Kahwin Memanglah Mudah, Sejauh Mana Anda Bersedia?

Hubungan anda amat mendalam
Pada titik permulaan, anda dan pasangan menghabiskan banyak masa bersama-sama. Anda perlukan hubungan yang mendalam, yang bermakna lebih dalam daripada hanya berseronok sepanjang masa, setiap malam. Anda perlu mampu menangani masalah yang sukar bersama-sama.

IKLAN

Percaya pada pasangan anda
Tidak kira berapa lama anda berdua telah bersama, anda perlu kenal pasangan anda sepenuhnya. Hubungan yang dibina selama bertahun-tahun bukanlah satu sebab untuk anda berkahwin. Berkahwin apabila anda benar-benar percaya kepada pasangan anda. Anda tahu dan menerima mereka sebelum ini, diri mereka yang sebenar, harapan dan impian mereka. Perkahwinan memerlukan sifat saling mempercayai antara anda berdua, jadi pastikan anda boleh mempercayai pasangan anda sepenuhnya sebelum berkahwin.

Anda tidak mahu menukar pasangan
Jangan berkahwin dengan seseorang atas kepentingan tertentu dan berfikir mereka akan berubah. Berkahwin dengan mereka kerana anda mencintai dan menyayangi mereka seadanya. Membuat komitmen utama tidak akan mengubah sesiapa pun, walaupun ia mungkin membuat anda perlu berusaha lebih gigih dalam hubungan anda. Jangan mengharapkan perkahwinan mengubah hubungan anda, dan sebaliknya. Ingat, perkahwinan tidak akan menyembuhkan keretakan yang besar di antara anda.

Membuat perancangan hidup bersama
Pada awal perhubungan, anda boleh menukar perancangan ini pada saat-saat akhir dan tidak perlu untuk merancang tarikh malam seterusnya. Tetapi, apabila anda serius dan membuat keputusan untuk melakukannya antara satu sama lain, anda perlu buat perancangan bersama. Tahu apa yang masing-masing inginkan, dan pastikan anda berasa selesa bekerja melalui matlamat dan rancangan bersama.

Anda menyelesaikan konflik bersama
Jangan cuma mengatasi masalah anda dan fikir dengan melupakannya akan menjadikannya lebih baik. Cari jalan penyelesaian terbaik supaya sesuatu isu itu tidak meletup pada kemudian hari. Jangan berkahwin kerana anda fikir ia akan menyelesaikan masalah. Selesaikan masalah dahulu! Jika anda tidak dapat menyelesaikan masalah, maka anda dan pasangan anda tidak akan dapat berkomunikasi dengan efektif. Mengatasi konflik dan menjejaskan hubungan akan menjadikan asas yang kukuh untuk perkahwinan yang sihat.

Keluarga dan rakan anda menyukai pasangan anda
Apabila anda baru jatuh cinta, anda mungkin berasa tidak ada masalah lagi. Sebaik sahaja anda komited, anda menyedari bahawa semuanya penting. Pada mulanya, anda mungkin tidak peduli bahawa ibu atau bapa anda tidak meluluskan pasangan anda. Apa yang penting apabila anda temujanji (dating) dengan mereka? Tetapi dari semasa ke semasa, keretakan kecil ini akan menjejaskan hidup dan hubungan anda. Sekiranya keluarga dan rakan anda tidak suka pasangan anda, di manakah sistem sokongan anda? Adakah anda akan terasing daripada rakan anda dan tidak dijemput untuk acara keluarga? Ingat juga bahawa keluarga dan sahabat anda tahu yang terbaik, dan jika mereka fikir ada masalah dengan hubungan anda, mungkin anda perlu mendengar.

Anda tidak boleh bayangkan hidup tanpa pasangan anda
Secara keseluruhannya, anda jatuh cinta dengan pasangan anda. Anda tidak boleh melihat diri anda dengan orang lain. Anda tidak boleh melihat diri anda tanpa pasangan anda. Jika anda tahu anda tidak boleh bahagia dengan orang lain, dan anda akan menjadi sangat tidak berpuas hati tanpa pasangan anda sekarang, maka biarkan ia pergi dan nikmati hubungan cinta dan perkahwinan anda!

IKLAN

Perkahwinanan dan Kesihatan

Ujian pra-perkahwinan
Perkahwinan adalah salah satu perkara paling bermakna dalam kehidupan. Ikatan yang menyatukan dua hati ini selalunya diikat dengan rasa cinta daripada kedua-dua pihak. Namun, sebelum mengambil keputusan untuk berkahwin, ada lagi perkara penting yang perlu anda lakukan. Salah satunya adalah dengan menjalani pemeriksaan kesihatan bagi kedua-dua belah pihak; bakal pengantin lelaki dan perempuan.

Kepentingan melakukan ujian pra-perkahwinan?
Ahli psikologi percaya bahawa dengan mengetahui lebih awal akan kesihatan kedua-dua belah pihak, sebelum berkahwin dapat membantu pasangan untuk bersedia dari segi mental tentang sebarang kebarangkalian yang mungkin berlaku. Perkara ini juga dilakukan bagi keselesaan psikologi setiap pasangan. Ini juga adalah kunci penting ke arah kebahagiaan perkahwinan. Pemeriksaan kesihatan juga dapat menyediakan pasangan untuk mengesan penyakit yang berkaitan dengan masalah kesuburan. Di samping itu, ia juga menjadi persediaan mental untuk setiap pasangan, yang dapat membantu mereka untuk mengelakkan fasa ‘terkejut’ selepas berkahwin atau melakukan keputusan yang betul untuk meneruskan kehidupan mereka bersama pasangan. Dengan memahami kesihatan setiap pasangan juga dapat membantu anda merancang kehamilan.

Bilakah perlu ambil ujian pra-perkahwinan?
Enam bulan sebelum perkahwinan berlangsung adalah masa terbaik melakukan ujian, terutama untuk pasangan yang bercadang berkahwin dengan cepat. Jika anda merancang untuk terus hamil selepas berkahwin, kedua-dua bakal pengantin perlulah menjalani pemeriksaan fizikal dan mendapatkan vaksinasi tambahan dan perubatan yang perlu enam bulan sebelum hamil.

Cakap Nak Kahwin Memanglah Mudah, Sejauh Mana Anda Bersedia?

Kriteria penilaian ujian pra-perkahwinan
Kebanyakan hospital menyediakan ujian kesihatan sebelum perkahwinan, ia termasuk:

Sejarah perubatan peribadi dan keluarga
Pemeriksaan umum seperti berat badan, tinggi, tekanan darah, sistem pernafasan dan penghadaman, serta beberapa pemeriksaan lain
Ujian darah: Ujian ini membantu doktor untuk mengenal pasti penyakit yang boleh disebarkan daripada bakal ibu kepada anak mereka nanti seperti hepatitis B dan penyakit kelamin lain
Urinalisis
Dan, anda juga boleh melakukan ujian lain seperti ujian gula dalam darah, lemak dalam darah, buah pinggang dan juga fungsi hati. Jika bakal pengantin perempuan ingin segera hamil selepas berkahwin, dia perlu mendapatkan imunisasi untuk cacar air, kancing gigi, rubela, campak, dan beguk. Jika wanita tidak mahu terus mendapat anak selepas berkahwin, dia perlu mendapatkan nasihat khusus tentang kaedah merancang keluarga yang selamat dan efektif.

Tujuan utama ujian perubatan ini dibuat adalah untuk memastikan pasangan mendapat kehidupan yang bahagia selepas berkahwin. Ujian-ujian ini juga dapat membantu mengesan, menghalang atau menyediakan rawatan untuk penyakit-penyakit yang serius sebelum berkahwin. Masa depan kesihatan bakal anak anda juga akan lebih terjamin jika ujian dijalankan.

OLEH :
SUMBER : (https://hellodoktor.com/)
GAMBAR HIASAN : TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI