Pasti ramai wanita di luar sana seram apabila sebut ‘mommy’s boy’? Acap kali kita melihat dan mendengar kisah rumah tangga yang bergolak gara-gara berpunca daripada pasangan anda adalah anak mak. Malah dalam drama pun sering sahaja menunjukkan konflik yang berlaku antara si suami dan isteri apabila suaminya terlalu rapat dengan emaknya. Nak kenal pasti ‘mommy’s boy’? Sebelum terlewat Jom baca :

1001 Perkara Di kongsi bersama Mommy

Segalanya ingin diceritakan dan dikongsikan bersama ibunya walaupun hal peribadi yang kadang kala anda berasa tidak perlu dikongsikan bersama ibu. Kadang kala naik hangin tiba-tiba bila telefon berbunyi nama ibunya terpampar, dan mengajaknya berjumpa untuk berbincang hal yang tidak penting langsung. Jika ini berlaku make it clear pada pasangan anda, agar bijak membahagikan masa atau boleh la fikir sendiri ya ‘mommy’s boy.

IKLAN

Manja Kurang Berdikari

Kalau dah sebut anak emak tu pastinya semua mak dialah yang mengatur dalam hidupnya, biar sampai nak minum, makan dan pakai apa pun mak aturkan. Jangan biarkan si dia terus manja begini merana hidup. Sekiranya anda berdua bercadang untuk berkahwin, bentuklah si dia untuk lebih berdikari dan mampu membimbing anda kelak. Kalau anda melihat baju kemejanya nampak licin dan tajam pada lengan baju, sekali sekala tanya la siapa yang gosok baju sayang?, jika jawapan yang diberikan adalah mak! Ambillah kesempatan untuk perli si dia agar lebih matang dan bertanggungjawab selepas ini.

IKLAN

Menghormati Bakal Ibu Mertua

Tunjuk rasa hormat anda pada bakal mertua anda adalah satu perkara yang baik ini akan memberi membuatkan bakal suami anda bertambah sayang. Bila anda menunjukkan sikap prihatin ada terhadap pasangan anda sewaktu adanya bakal ibu mentua anda saat itu mungkin bakal mentua anda akan berasa anaknya ada yang mampu menjaga sama baik seperti dia menjaga dan menatang anak lelakinya.

IKLAN

Cuba Jadikan Ibunya BFF

Bila dan mula menghormati bakal ibu mertua, cuba wjudkan persefahaman bersama wanita yang cukup disanjung bakal suami anda. Ini akan memudahkan kerja anda. Pasangan terlalu mendengar kata ibunya, tetapi jika anda bijak mengatur situasi ini, bakal ibu mertua anda pasti akan mendengar kata anda, jika berlakunya sesuatu.

Pasangan anda mommy’s boy atau anda?

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI