Cemburu adalah perasaan dan sifat semula jadi manusia. Tiada manusia normal yang tidak pernah mengalaminya.Cemburu seorang isteri apabila dimadukan tidak sama dengan cemburu seorang anak apabila mendapat adik baru. Bagaimana kita meletakkannya di tempat yang wajar?

Di d alam buku Raudhatul Muhibbin karya al-Imam Ibnul Qayyim al-Jauziyah, beliau menghuraikan topik cemburu secara komprehensif. Begitu juga huraian Prof Abdul Halim Abu Syuqqah dalam bukunya, Tahrirul Mar’ah fi A’sri al-Risalah. Beliau menghuraikan topik cemburu di bawah tajuk hak yang sama antara suami isteri.

Iyadh berkata: “Cemburu (al-Ghairah) itu adalah berubahnya hati dan bergejolak kemarahan disebabkan pembabitan orang lain dalam sesuatu yang khusus untuknya. Cemburu paling kuat ialah cemburu antara suami isteri.” (Fathul Bari, juz 11, hlm. 231)

Cemburu Suami Isteri, Lagi Cemburu Lagi Kuat Rasa Cinta

Pengakuan syarak terhadap hak cemburu adalah sama antara suami dan Isteri.

Daripada Jabir bin Atik, Nabi SAW bersabda yang bermaksud: “Di antara kecemburuan itu ada yang disukai Allah dan ada yang dibenci Allah. Cemburu yang disukai Allah ialah kecemburuan berisi keraguan (bertempat, tidak melulu) sedangkan yang dibenci Allah ialah kecemburuan yang tidak ragu-ragu lagi (tidak bertempat, melulu).” (Riwayat Abu Daud)

Tidak kira lelaki atau wanita, mereka berhak berasa cemburu. Iyadh berkata lagi: “Bahkan ada yang mengatakan cemburu itu pada asalnya adalah maruah dan harga diri.”

Misalnya, seorang suami cemburu apabila adanya lelaki lain pada sesuatu yang khusus baginya seperti ada lelaki bermalam di tempat tidurnya. Maka, ia adalah cemburu yang terpuji.

Bagaimanapun, apabila suami cemburu terhadap sesuatu yang bukan khusus untuknya seperti adanya lelaki lain bercakap dengan isterinya secara terhormat, melihat wajah dan tangan-nya, maka itu bukanlah satu kecemburuan yang terpuji. Ia akan menyusahkan hidup isteri.

Cemburu Suami Isteri, Lagi Cemburu Lagi Kuat Rasa Cinta

Jenis cemburu:

IKLAN

• Cemburu yang terpuji

Saad bin Ubadah berkata, “Wahai Rasulullah, seandainya aku mendapati seorang lelaki bersama isteriku, adakah aku tidak boleh menghukumnya sebelum aku mendapat empat saksi?” Rasulullah SAW menjawab: “Ya. Tidak boleh.” Ia suatu yang terpuji apabila masih ada perasaan ‘cemburu’ ketika pasangan berbuat maksiat. Namun, fitrah itu boleh menjadi fitnah.

Jika diikutkan hati Saad, mahu saja dia memenggal kepala isterinya. Namun, walau marah macam mana sekalipun kepada pasangan, kita tidak boleh membuat tindakan melulu. Ia mesti bertempat dan merujuk peraturan. Allah SWT dan Rasul lebih cemburu apabila mengharamkan semua yang keji, zahir atau batin. Pembuat syariat juga sangat bijaksana apabila tidak membenarkan membunuh sesuka hati tanpa memberi ruang kepada orang yang dituduh untuk diadili dan didatangi empat saksi.

• Cemburu yang berlebihan

Di sisi orang cemburu, kecemburuan seperti itu harus ditahan dengan sifat sabar. Harus dijauhi hal yang boleh membangkitkannya.Mencegah sebelum merawat manakala pihak yang dicemburui hendaklah mengendalikan perilaku supaya tidak keluar daripada batasan syarak. Umar pernah cemburu terhadap isterinya yang pergi ke masjid. Namun, beliau tidak pernah melarang isterinya pergi ke masjid kerana bimbang perbuatannya itu mengingkari sabda Baginda iaitu “Janganlah kamu mencegah hamba-hamba Allah untuk datang ke masjid Allah.”

Cemburu yang dimaafkan

Cemburu dalam kategori ini dimaafkan selagi tidak melakukan perkara yang haram iaitu:

1. Kecemburuan isteri terhadap bekas isteri suaminya.

IKLAN

2. Kecemburuan seorang wanita kepada madunya.

Cemburu Suami Isteri, Lagi Cemburu Lagi Kuat Rasa Cinta

Ujian pertengkaran, konflik dan persaingan biasanya akan menimpa isteri-isteri yang bermadu. Ia sukar dielakkan. Namun berusahalah menahan diri daripada terbabas melakukan perkara haram.

Contoh perkara haram ialah sekumpulan isteri sepakat untuk berbohong. Minuman madu yang manis di rumah seorang isteri yang lain dikatakan berbau busuk supaya suami menjauhi. Itulah yang Allah tegur terhadap sekumpulan isteri Nabi di dalam al-Quran. Al-Miswar bin Mahkramah berkata: “Ali meminang puteri Abu Jahal. Lalu hal itu didengari Fatimah. Kemudian Fatimah datang kepada Rasulullah SAW seraya berkata: “Kaummu mengira engkau tidak memarahi anak-anak perempuanmu, tetapi Ali hendak mengahwini puteri Abu Jahal.”

IKLAN

Kemudian Rasulullah berdiri, maka aku mendengar ketika Baginda bersaksi seraya berkata: “Sesungguhnya Fatimah itu sebahagian daripadaku dan aku tidak suka dia disakiti.”

Dalam riwayat kedua, “Aku khuatir ia terfitnah dalam agamanya, tetapi aku tidak sewenang-wenangnya mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram.” (Riwayat Bukhari) Dalam riwayat ketiga, “Meragukanku apa yang meragukan Fatimah dan menyakitiku apa yang menyakitinya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Riwayat ketiga itu dibawa Bukhari dalam bab ‘Pembelaan Seseorang terhadap Anak Perempuannya dalam Kecemburuan dan Pemenuhan Hak.’ Hadis itu jika ditafsirkan berdasarkan akal sempit, kita akan cenderung untuk berlaku berat sebelah. Lebih selamat merujuk tafsiran ulama yang diiktiraf untuk mentafsirkan hadis berkenaan.

Al-Hafiz Ibnu Hajar berkata, hadis itu menunjukkan wanita yang cemburu apabila bimbang terfitnah dalam beragamanya, maka walinya boleh melakukan usaha menghilangkan semua itu. Sebagaimana hukum suami bertindak kasar dengan syarat wanita itu tidak mempunyai orang yang dapat meleraikannya dan meringankannya.” (Fathul Bari, juz 11, halaman 243)

Berhubung penyataan Baginda: “Dan aku khuatir ia (Fatimah) akan terfitnah dalam agamanya” iaitu Fatimah tidak tahan dalam kecemburuannya lantas dia marah dan melakukan sesuatu terhadap suaminya berupa tindakan atau perbuatan yang tidak layak dengan kedudukannya dalam agama.” (Fathul Bari, juz 11, halaman 242)

Jelas, Rasulullah SAW menerima alasan Fatimah dan mengiktiraf kecemburuannya. Baginda meminta Ali bin Abi Talib supaya menggagalkan pinangannya atau menceraikan Fatimah.

Gambar hiasan : Tangkap Pictures

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI