Kalau dah nak sangat servis seseorang, memang ada orang sanggup buat apa sahaja. Begitulah juga kisahnya dengan seorang jurusolek atau makeup artist (MUA) bernama Anna ni. Bakal pengantin sanggup ke hospital semata-matya untuk mendapatkan sentuhan makeup dari Anna. 

 

Tular sebuah video di Tiktok tentang seorang makeup artist yang menerima kehadiran client untuk disolek dalam wad hospital.  

Client Sanggup Makeup Di Hospital, MUA ANNA Kongsi Pantang-Larang Makeup Artist!
Kredit foto: Instagram Makeup By Sygku Anna
Client Sanggup Makeup Di Hospital, MUA ANNA Kongsi Pantang-Larang Makeup Artist!
Kredit foto: Instagram Makeup By Sygku Anna

 

“Saya dimasukkan ke wad kerana demam terlalu lama. Akhirnya doktor kata ia adalah viral fever. Saya terpaksa batalkan tiga job untuk hari itu tetapi client yang seorang ni tetap mahu saya menyoleknya dan sanggup pula datang ke hospital tempat saya dirawat. 

 

Sebelum saya confirmkan client boleh datang, dah tentulah saya berbincang dengan doktor terlebih dahulu. Memang doktor dah benarkan saya balik keesokkannya tetapi belum confirm lagi jam berapa. Disebabkan hospital pun dekat sahaja dengan rumah pengantin, maka client pun bersetuju untuk datang.” katanya. 

 

 

 

IKLAN

Dengan bilangan followers seramai lebih 30,000 orang, sudah tentu pemilik akaun Instagram Makeup By Sygku Anna ini sangat dikenali sekitar Perak dan Kuala Lumpur, malah dia juga turut travel mengikut client. Rupa-rupanya, nak jadi MUA ni ada ‘pantang-larang’nya. 

 

 

“ Dari kecil lagi saya suka bersolek. Dulu-dulu suka sangat ke pasar dengan atuk. Lepas tu saya akan tipu atuk konon-kononnya mak yang kirim gincu sampai koleksi gincu saya ada banyak di rumah! Sejak kecil jugalah saya belajar untuk bersolek sampai sekarang. 

 

Nak dapatkan kepercayaan orang untuk solek bukan dengan pamerkan wajah sendiri di laman sosial. Saya sendiri tak makeup sangat kalau di luar melainkan ada majlis. Kalau kita makeup lawa-lawa pada diri sendiri bimbang nanti client kata apa pula. 

 

IKLAN
Client Sanggup Makeup Di Hospital, MUA ANNA Kongsi Pantang-Larang Makeup Artist!
Kredit foto: Instagram Makeup By Sygku Anna
Client Sanggup Makeup Di Hospital, MUA ANNA Kongsi Pantang-Larang Makeup Artist!
Kredit foto: Instagram Makeup By Sygku Anna

 

Setiap manusia ada kulit wajah berbeza. Ada yang berjerawat, ada yang kulit mulus licin jadi bila saya sendiri makeup bersungguh pada diri sendiri, nanti client membandingkan kita dengan dirinya pula. 

 

Sebab ‘pantang’ saya, jangan over dari pengantin! Kita ada tanggungjawab untuk mencantikkan client tetapi bukan menenggelamkan kecantikan semulajadinya. 

 

TIP UNTUK JADI MUA 

 

  1. Jaga attitude 

Dalam bidang servis macam ni, kena ada sikap yang baik. Kita nak orang rasa selesa dengan kita dan pada masa sama, kita berikan perkhidmatan terbaik kepadanya. 

IKLAN

 

2. Terlalu demand 

Bila kita serahkan quotation kepada client, janganlah terlalu demand. Ada MUA letakkan syarat nak bilik berhawa dingin, nak kipas berdiri dan macam-macam lagi. Untuk saya, saya lebih pentingkan supaya bilik bersolek tidak ada orang keluar masuk kerana kita tak mahu emosi pengantin terganggu. 

 

3. Belajar dari kesilapan 

Nak jadi makeup artist, kena terima pendapat orang dengan hati terbuka. Kalau kita ada buat silap, belajar dari kesilapan agar tidak mengulanginya lagi. 

 

4. Pandai ambil ‘mood’ 

Jadi MUA, kena tahu dan kenal dengan client. Dari situ kita boleh tahu kita sedang berhadapan dengan client yang macam mana. Cubalah untuk berborak dengan client ketika makeup untuk hilangkan rasa gugupnya. Kalau nampak dia kurang selesa, kita fokus sahaja dengan kerja kita.