cuci berus mekap

Bukan hanya tahu bersolek tetapi anda patut ambil peduli macam mana nak cuci berus mekap dengan cara terbaik bagi hilangkan kotoran yang melekat.

Ini bagi mengelakkan masalah jerawat yang muncul secara tiba-tiba, memang boleh jadi punca kalau berus pun anda tak pernah cuci.

Cuci Berus Mekap 7 Hingga 10 Hari, Ini Cara Bersihkan Dengan Betul

Cuci Berus Mekap 7 Hingga 10 Hari, Ini Cara Bersihkan Dengan Betul

Adalah disyorkan untuk membersihkan set mekap anda setiap 7 hingga 10 hari. Sebab guna alat mekap yang jarang dibersihkan boleh beri kesan kepada kesihatan kulit tau.

Ya, pori-pori anda boleh tersumbat, menjadikan kulit anda terdedah kepada jerawat dan kerengsaan. Kulit anda juga mungkin menua lebih awal dan hasil solekan anda mungkin tidak optimum.Tetapi anda tidak perlu risau kerana Hijabista ada petua cara membersihkan alat solekan dengan betul.

Cuci Berus Mekap 7 Hingga 10 Hari, Ini Cara Bersihkan Dengan Betul

IKLAN

1.Rendam Dengan Air Panas

Daripada air panas, anda boleh menggunakan air suam untuk mengeluarkan sisa solekan daripada berus dan span. Air suam dipilih kerana ia tidak akan merosakkan peralatan yang digunakan untuk mekap.

Selain itu, air panas juga boleh membuang kotoran dan bakteria terkumpul secara optimum.

 

2.Guna pembersih yang lembut

Untuk menjadikan alat solek ini sebersih mungkin, anda juga boleh membersihkannya dengan sabun. Tolong jangan gunakan cecair pencuci pinggan, tidak mengapa kerana bahan dalam cecair pencuci pinggan boleh merosakkan peralatan mekap.

IKLAN

Anda boleh menggunakan sabun lembut, contohnya sabun bayi.

3.Alatan tanggalkan mekap

Untuk memastikan alatan solek anda benar-benar bersih, anda boleh menggunakan alat bantu seperti pembersih berus. Alat ini kononnya boleh membantu menanggalkan kotoran yang melekat pada berus.

Untuk mengetahui cara menggunakannya, anda boleh mencuci berus terlebih dahulu, kemudian letakkan sabun di atasnya, dan kemudian bersihkannya dengan pembersih berus.

Cuci Berus Mekap 7 Hingga 10 Hari, Ini Cara Bersihkan Dengan Betul

IKLAN

4.Bilas bersih

Selepas membersihkan dengan pembersih berus, anda boleh membilasnya.

Langkah ini sangat mudah tetapi sering diabaikan. Anda boleh merendamnya dalam mangkuk berisi air suam atau bilas di bawah air suam yang mengalir.

5.Biarkan Seketika

Akhir sekali, jangan simpan barang keperluan mekap anda terus di dalam beg solek atau laci anda. Tunggu sebentar hingga berus dan span yang biasa digunakan untuk mekap muka ini kering.

Ini ialah lima cara mudah untuk membersihkan alatan mekap dengan betul yang boleh anda lakukan di rumah.

Semoga berjaya.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI