Saat kita bawa pasangan bertemu keluarga, sudah tentulah si dia yang jadi idaman hati. Dialah paling kacak, paling manis, paling cantik dan paling baik. Lama-kelamaan, pasangan yang dipuja dulu nampak biasa je di depan mata. Orang lain lebih menambat ‘selera’.
Adakalanya, bukan salah orang ketiga yang masuk mencela. Tetapi hakikatnya, tuan empunya badan yang mencari selera baharu. Nak yang lebih muda, lebih manja dan lebih membahagiakan.
Seperti kata Ustazah Asma’ Harun, bacalah penulisannya…
Duhai pasangan SUAMI ISTERI ;
1. Apabila pasangan melakukan sesuatu perbuatan yang salah, dosa, maksiat atau menyakitkan hati, maka saat itu jangan hanya meletakkan kesalahan atas pasangan semata. Walau dalam perit, tetap merenung ke dalam diri, kemungkinan apa yang berlaku ada kaitan dengan kesilapan, maksiat dan dosa diri sendiri.
Kesannya, kita tidak terlalu Ego atau Emo hingga terburu mahu berpisah. Tetap ada ruang kemaafan bagi yang berjiwa besar. Jadikan talak sebagai jalan yang akhir selepas akhir.
2. Makin lama dalam pernikahan, keindahan fizikal keduanya makin berkurang, bahkan terlihat keindahan itu pada orang lain. Maka saat ini carilah keindahan dalam diri pasangan pada besarnya pengorbanan dan bakti yang begitu banyak, ia tidak akan mampu ditandingi oleh mana-mana pengganti.
3. Makin lama dalam hubungan, bertambah pula kenangan, maka usahakan untuk melupakan kenangan yang perit dan pahit. Kerana Syaitan dan hawa nafsu tidak akan berhenti membisik dan mengulang tayang moment sedih dan pahit itu dalam fikiran. Banyakkan ucapan istia’zah ( A’uzubillahi mina Syaitanirrajim) setiap kali lintasan itu datang.
وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ ۚ فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَىٰ أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا
Dan bergaullah dengan mereka secara patut. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.” (QS. An-Nisaa’: 19).
Moga semua terus kuat hadapi Ujian Badai Rumahtangga, moga bahagia sampai Syurga
-Asma’ binti Harun-