Bila jadi lelaki, jadilah yang bertanggung jawab bila bekeluarga, yang tidak lari daripada masalah bila ditimpa musibah. Peguam ini kongsi apa yang dihadapi anak guamnya hingga mendapat lebih 5000 kongsi di facebooknya.

Semasa masih berkahwin, bapa kandung tak balik rumah jenguk anak-anak. Seronok dengan kehidupan di luar rumah. Ada makwe lain. Join geng rider motosikal berkuasa tinggi.

Kemudian lafaz cerai terhadap ibu kandung (anakguam saya) di luar mahkamah. Perceraian disahkan mahkamah syariah. Hak penjagaan penuh ketiga-tiga anak diberi kepada ibu.

Semasa perbicaraan nafkah, bapa maklumkan kepada mahkamah bahawa gajinya kecil. Banyak komitmen bulanan. Nak kena tanggung isteri baru dan keluarga baru pula. Seboleh-bolehnya nak mohon bayar nafkah ciput saja untuk ketiga-tiga anak. Tak mampu katanya.

Ibu bangkit mengutip semangat yang hilang, cuba membina kehidupan baru, berdikari atas kaki sendiri sebagai ibu tunggal. Nafkah anak-anak culas dibayar bapa. Ibu terpaksa berhempas-pulas nak beri makan pakai untuk anak-anak.

Selepas perceraian, ibu dapat tawaran bekerja di Riyadh, Arab Saudi. Bukan calang-calang jawatan. Bukan mudah untuk melepasi requirement kerajaan Arab Saudi. Mungkin rezeki Allah untuknya dan anak-anak. Segala kemudahan diberi majikan, bukan sahaja untuk pekerja, bahkan juga untuk ahli keluarga.

Anak-anak didaftarkan bersekolah di International School di sana. Yurannya saja mencecah puluhan ribu bagi setiap anak. Ada pengasuh, ada driver, tinggal di vila, pendek kata kehidupan mereka selesa, selamat, terjamin, gembira dan bahagia di sana.

Bila dapat tahu ibu dan anak-anak sudah tiada di Malaysia, bapa failkan permohonan baru ke mahkamah syariah untuk menukar perintah hadhanah (hak penjagaan anak-anak). Mungkin tiba-tiba bapa dah jadi kaya sekarang dan sudah mampu bela anak-anak.

IKLAN

Walhal selepas perceraian, semasa ibu dan anak-anak berada di Malaysia, hak lawatan yang diberi oleh mahkamah tidak dimanfaatkan pun oleh bapa. Kata bapa nak datang jemput anak-anak, berhari-hari anak-anak tunggu, tapi bapa tak muncul-muncul. Nafkah juga selalu culas, hinggakan tunggakan nafkah anak-anak yang belum dibayar kini sudah mencecah puluhan ribu ringgit.

Bapa bertindak lebih lagi. Ego seorang lelaki bila mengetahui bekas isteri dan anak-anaknya sedang bahagia di luar negara. Kali ini bapa memohon mahkamah syariah mengeluarkan perintah injunksi untuk menghalang ketiga-tiga anaknya dibawa ke luar negara. Kononnya kerana risaukan keselamatan dan keberadaan anak-anaknya. Kononnya kerana tidak percaya ibu dapat menjaga anak-anak dengan baik di tempat orang.

Mahkamah syariah keluarkan perintah sekatan keluar negara untuk anak-anak tanpa kehadiran ibu. Kononnya bapa telah serahkan saman kepada ibu, tapi ibu enggan hadir. Walhal pada sepanjang masa, bapa sudah maklum yang ibu sedang tinggal dan bekerja di luar negara.

Ibu sudah melantik peguam syarie di Malaysia, wakalah telah ditandatangani. Serahan saman permohonan injunksi sepatutnya boleh dibuat secara sempurna kepada peguam syarie yang mewakili ibu. Peguam syarie yang mewakili ibu tentu akan hadir semasa pendengaran permohonan injunksi. Tetapi perkara ini tidak berlaku. Kerana bapa telah menyalahgunakan proses mahkamah.

Oleh kerana mahkamah syariah telah mengeluarkan perintah, Jabatan Imigresen Malaysia perlu akur. Ketiga-tiga anak tersebut telah dihalang untuk mengikut ibu mereka balik ke Riyadh pada 18 Ogos 2019 yang lalu. Mereka ditahan di KLIA dan tidak dibenarkan menaiki pesawat.

IKLAN

Tiket penerbangan bertarikh 18 Ogos 2019 telah dibeli sejak bulan Januari 2019. Bapa memperolehi perintah sekatan keluar negara ke atas anak-anak pada bulan Mei 2019.

Apabila perkara ini diketahui oleh ibu, ibu telah berusaha ke sana sini untuk menarik balik arahan keluar negara oleh Jabatan Imigresen tersebut. Termasuklah memanjangkan perkara ini kepada perhatian Menteri Dalam Negeri.

Selepas insiden sedih tiga kanak-kanak disekat di KLIA pada 18 Ogos 2019, ego seorang lelaki masih tidak berpuas hati. Kali ini bapa membuat laporan polis bahawa ibu telah meninggalkan Malaysia tanpa membawa ketiga-tiga anaknya. Seolah-olah tindakan ibu ini sangat tidak bertanggung jawab dan membahayakan keselamatan anak-anaknya.

Kini bapa mohon polis mencari anak-anaknya dan menghantar anak-anak tersebut kepada bapa. Kononnya bapa sangat bimbang akan nasib anak-anak yang ditinggalkan di Malaysia oleh ibu, setelah ibu terbang pulang ke Arab Saudi.

IKLAN

Dapat Lebih 5000 Share, Wanita Ini Kongsi Bila Jadi Suami & Bapa, Jangan Jadi Seperti Lelaki Ini

—————

Apa perasaan anda setelah membaca coretan saya ini?

Gambar di bawah dihantar oleh anakguam saya, ibu kepada ketiga-tiga kanak-kanak tersebut. Hatinya begitu perit, jiwanya sangat lara. Anak-anaknya dirampas dari hidupnya dengan cara yang keji.

Kata anakguam saya, dia perlu tenangkan hati dan mengadu kepada Allah. Minggu ini dia berkelana 700 km, dari Riyadh ke Mekah dan Madinah untuk mengerjakan umrah.

Tolong bagitahu saya, mahkamah syariah boleh selesaikan masalah ini tak? Jika tidak, saya komited untuk bawa kes ini ke mahkamah sivil.

Sumber : FB Asiah Abdul Jalil

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI