Anda pasti tertanya-tanya, “Apa nak buat ketika merisik?” atau “Barang tanda apa yang saya kena bawa ke rumah pilihan hati saya?”

Ok, tak perlu risau, jom kami terangkan pada anda tentang adab-adab proses merisik dan barang yang perlu dibawa ke rumah keluarga perempuan.

Adab-adab yang perlu anda amalkan ketika merisik
Jaga tingkah laku. Untuk si dara, anda tidak perlu duduk di ruang tamu dan sertai perbincangan. Cukup sekadar ke depan ketika menghidangkan makanan.
Berpakaian sopan. Selalunya, si dara memakai baju kurung dan bertudung. Lelaki berbaju melayu atau kemeja.
Jangan mencelah perbincangan. Untuk si teruna, sama ada anda akan menyertai perbincangan atau tidak, ia bergantung kepada adat setempat anda. Ada yang memilih untuk sertai majlis merisik dan ada juga yang menunggu dalam kereta sahaja.
Hormati keputusan keluarga wanita. Anda tidak perlu terasa hati atau berdendam sekiranya lamaran anda itu ditolak. Ingat, bunga bukan sekuntum, kumbang bukan seekor!
Selain menjaga adab, anda juga perlu menyediakan beberapa perkara dan barangan untuk diberikan semasa bertandang ke rumah keluarga perempuan.

Tetapkan terlebih dahulu siapakah yang akan menjadi jurucakap utama bagi keluarga lelaki. Kalau tak tetapkan, takut akan ada “awkward moment” sebab tiada siapa yang bercakap. Nanti krik krik pula!
Orang Melayu terkenal dengan adab sopan, kan? Jadi, sediakan beberapa rangkap pantun untuk memeriahkan majlis. Baru seronok kalau berbalas pantun! Kalau anda tiada idea pantun apa yang mahu diucapkan, tak perlu risau. Lihat saja koleksi pantun yang kami sediakan di bawah (point #6)!
Antara barang paling penting yang perlu dibawa adalah cincin merisik, juga dikenali sebagai cincin belah rotan.
Kalau ada bajet lebih, anda boleh juga membawa barangan seperti: sepasang kain, buah-buahan, wang tanda, set wangian/mandian, atau pemanis mulut. Barangan ini tidaklah wajib, buat sekadar yang termampu sahaja. Ok?
Selepas keluarga perempuan menyatakan persetujuan mereka untuk menerima lamaran lelaki, barangan ini akan diberikan kepada pihak si dara itu.

Datang Merisik, Manisnya Tersimpan Sampai Ke Hari Tua
.

Beza antara merisik dan bertunang

Ingat ya, jangan keliru antara majlis merisik dan majlis bertunang. Majlis merisik hanyalah sesi berkenalan dan bertanya khabar antara kedua-dua keluarga.

Manakala, sesi bertunang adalah sesi rasmi yang menunjukkan bahawa si dara itu kini sudah pun berpunya dan mempunyai tunangan.

IKLAN

Maka, teruna lain tidak boleh menghantar lamaran kepada wanita terbabit kerana sudah terikat dengan lelaki tersebut. Dari sudut pandangan Islam, ia dikira berdosa sekiranya anda melamar tunangan orang dengan sengaja.

Menurut hadis riwayat Muslim, Rasulullah (saw) ada bersabda:

“Dan janganlah seseorang daripada kalian meminang pinangan seseorang yang lain.”

Larangan ini adalah bertujuan bagi memelihara perpaduan dan persefahaman antara orang Islam. Kalau kita saling merampas tunangan orang, pasti kita akan berbalah sesama sendiri.

IKLAN

Datang Merisik, Manisnya Tersimpan Sampai Ke Hari Tua
.

Relevan lagikah merisik untuk anda pada zaman sekarang?

Pada hari ini, masih ada pasangan yang melakukan adat merisik dan ada juga yang membuat keputusan untuk melangkau dan terus bernikah tanpa merisik.

Sama ada ia relevan atau tidak, ia bergantung kepada tahap perkenalan anda dengan bakal pasangan. Anak muda zaman kini sudah pun berkenalan terlebih awal dengan pilihan hatinya. Maka, merisik dirasakan tidak perlu dilakukan lagi dan terus ke fasa pertunangan atau digabungkan sekali.

IKLAN

Namun, ada juga yang masih mahu berpegang pada adat dan ingin merisik terlebih dahulu. Atau pun, merisik dilakukan kerana ia adalah proses perkahwinan yang dirancang oleh kedua ibu bapa dan si anak bersetuju untuk bertandang dan berkenalan dengan pilihan ibu ayahnya.

Merisik dari perspektif ajaran Islam

Anda pernah tertanya-tanya tak tentang apa pula pandangan Islam terhadap majlis merisik? Sebenarnya, dalam ajaran agama kita, proses merisik tidak disebut secara khusus.

Yang ada diajar adalah tentang proses peminangan dan pernikahan. Namun, merisik masih lagi satu adat yang baik untuk diteruskan.

Ia kerana proses awal ini membolehkan kita tahu sama ada si perempuan sudah bertunang atau tidak dan sekaligus membantu kita untuk tidak melanggar syariat agama, iaitu untuk tidak meminang wanita yang sudah bertunang.

Cukup cantik dan manis sekali adat merisik ini, kan?

GAMBAR HIASAN : TANGKAP PICTURES

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI