Cermin solek berlampu atau vanity mirror sekarang semakin popular di kalangan peminat deko, terutamanya tentulah perempuan. Kalau tengok je harga dia memang mahal.
Sebenarnya, amat mudah nak DIY sendiri vanity mirror di rumah. Guna saja barang-barang terpakai dan beberapa lagi barang yang mudah didapati.
Dalam artikel ini kami tampilkan sebuah perkongsian menarik oleh Puan Siti Fathehah. Semua bahan cuma beli di Kedai ECO RM2 sahaja. Jimat tapi tetap nampak ekslusif tau!
Bahan-bahan :
Mentol – 8pcs (RM16)
Tempat letak mentol warna putih – 4 plastik ada 8pcs (RM8)
Cermin – 4pcs (RM8)
Plug – 1pcs (RM2)
Wallpaper – 3pcs (RM6)
Gam – 1pcs (RM2)
Frame kayu letak vanity mirror – 4pcs (RM8)
Bekas letak barang makeup – 2pcs (RM4)
Sesiku L untuk lekatkan dekat dinding – (RM2)
Jumlah keseluruhan : RM56 sahaja
Cara-cara :
1. Anggarkan Saiz
Mula-mula boleh anggarkan saiz mengikut cermin dan lubang untuk mentol yang kita dah beli tadi. Buat rangkanya lebih kurang macam ni.
2. Cantumkan Kotak & Balut Wallpaper
Bila dah confirmkan saiznya, kita bolehlah lekatkan dan balut kotak tadi dengan wallpaper.
Ini gam dan double tape yang digunakan untuk lekatkan kotak tu. Gam beli dekat Kedai ECO RM2 juga. Gam ini memang kuat tapi ambil masa sikit nak lekat. Kalau nak cepat boleh guna gam yang jenis pistol tu.
3. Sambungkan Wayar & Mentol
Ini bahan yang digunakan untuk buat sambungan wayar ke mentol. Yang bahagian ni suami saya tolong pasangkan sebab saya tak pandai. Saya guna wayar yang dekat rumah aja sebab ada lebih. Kalau siapa tak ada, boleh beli dekat Kedai ECO RM2 juga.
Sambungannya macam ni. Yang wayar kuning tu positif, hitam negatif.
4. Tambahkan Meja
Bila dah siap bahagian atas tu, beginilah rupanya.
Sekarang ni saya tambahkan pula meja untuk letak barang make-up atau apa-apa keperluan masa nak cermin muka. Nak buat meja ni, saja guna frame kayu yang dibeli dekat Kedai ECO RM2 jugalah.
Boleh tengok contoh frame tu sebelah kiri, sebelah kanan tu yang saya dah siap balut dengan wallpaper.
5. Lekatkan Ke Dinding
Akhir sekali, dah bolehlah lekatkan ke dinding.
Untuk tampalkan kotak ke dinding, saya gunakan double tape tadi, yang macam dalam gambar di atas tu. Memang cukup kuat.
Bahagian bawahnya pula saya guna sesiku L dan drill ke dinding.
6. Siap!
Dah siap pun, beginilah hasilnya.
Sumber : Siti Teha, Siraplimau
Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Bahan:
250 g tepung gandum
12 g susu tepung
30 g gula
172 g susu full-cream
2 g garam
4 g yis
25 g butter
Tambahan utk warna: (campur rata)
10 g serbuk koko
4 sudu besar susu full cream
Cara membuat: (BOLEH TENGOK DALAM VIDEO)
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
1. Campur semua bahan kecuali butter.
2. Uli sehingga jadi doh.
3. Masukkan butter dan uli lagi sampai sebati. Ketepikan..
4. Campurkan serbuk koko dgn susu..
5. Bahagikan doh..dan campurkan doh yg sedikit dgn serbuk koko yg dicampur susu tadi.
6. Biarkan 45min-1jam atau sampai double size.
7. Bentukkan mcam dlm video..(BOLEH TGK DI VIDEO)
5. Masukkan kedalam loyang yg telah disapu butter, tutup, biarkan mengembang sampai sentuh penutup loyang.
6. Panaskan oven terlebih dahulu. Suhu 180°C selama 45-50 min (sesuaikan dgn oven masing2)
. #chefninja
Hari ini sudah masuk hari ke-19 kita menyambut bulan Ramadan. Tentu para isteri sudah kehabisan idea untuk memasak hidangan berbuka puasa. Semua resipi sudah dicuba.
Apa kata kita cuba buat corndog versi mini yang dikongsi oleh Alia Nella menerusi grup Masak Apa Hari Ni… (MAHN). Menu ini sesuai dijadikan kudapan untuk berbuka puasa.
*****
CORNDOG VERSION MINI
Sesuai untuk kudapan berbuka puasa..kita buat version mini sebab time berbuka banyak lagi makanan lain yang nak dimakan juga. Dan bila buat mini version ni..akan dapat banyak..jadi nya boleh simpan untuk digoreng masa sahur,jadikan sebagai penarik untuk anak-anak bangkit bersahur.
Bahan-bahan:
Roti (roll kan bagi nipis, supaya senang gulung)
Sausage (dh direbus siap-siap dan potong pendek, 1 sausage tu alia kerat jadi 4 ketul)
Mozarella Cheese (Alia kerat kiub2 petak kecik macam dalam contoh gambar tu)
Cheese Slices (ni nak letak pun boleh, nak letak pun boleh. Tak kisah apa-apa brand)
Tepung Gandum + Air – agak-agak je..tapi pastikan jangan ceroi sangat. Buat pekat-pekat. (Digunakan sebagai pelekat & katup bahagian yang ada cheese)
Breadcrumb (alia guna version white breadcrumb@japaneese breadcrumb)