Doa adalah satu jenis permintaan kepada Illahi. Hakikat doa untuk menzahirkan kefakiran dan perasaan rendah diri serta pengharapan seorang manusia yang menyedari bahawa Allah yang menyusun atur kehidupan di dunia ini.

Allah juga menyatakan adanya golongan yang doa mereka akan dikabulkan.


Doa Orang Yang Dizalimi Antara Yang Paling Dimakbulkan Allah
.

Doa Orang Yang Dizalimi

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَعَثَ مُعَاذًا إِلَى الْيَمَنِ فَقَالَ اتَّقِ دَعْوَةَ الْمَظْلُومِ فَإِنَّهَا لَيْسَ بَيْنَهَا وَبَيْنَ اللَّهِ حِجَابٌ

Dari Ibnu ‘Abbas R.anhuma bahawa Nabi SAW mengutus Mu’adz ke negeri Yaman lalu bersabda: “Takutlah (berhati-hatilah) kamu terhadap doa orang yang dizalimi kerana antara doanya dan Allah tidak ada apa-apa penghalang” (HR Bukhari, No. 2268)

IKLAN

Kita percaya bahaawa Allah itu Maha Adil dan segala perkara yang dilakukan di dunia tidak akan terlepas daripada pandangan Allah. Dan percaya bahawa keadilan Allah boleh berlaku dalam pelbagai cara.

Doa Orang Yang Dalam Perjalanan (Musafir)

IKLAN

Waktu musafir adalah waktu yang paling istimewa di sisi Allah, hinggakan diberi keringanan solat dan juga berbuka puasa, malah menerima doa-doa yang dihajatkan.

Jadi selepas ini, jika perjalanan anda itu jauh ambil kesempatan untuk beristighfar dan berdoa kepada Illahi.

IKLAN


Doa Orang Yang Dizalimi Antara Yang Paling Dimakbulkan Allah
.

Doa Ibu Bapa Untuk Anaknya

Jika ibu bapa masih hidup ambil lah peluang yang sebaik mungkin untuk berbakti kepada mereka, dan minta doa-doa yang baik daripada mereka.

Sentiasa meminta keampunan kepada ibu bapa, berlaku baik dan mendoakan kesejatheraan mereka. Dalam diam, doa ibu bapa yang tersemat di dalam hati itu didengari Illahi.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI