Selama ini kita secara turun temurun melihat ibu dan orang perempuan yang selepas bersalin menggunakan bengkung untuk mengembalikan bentuk badan asal mereka. Tidak dengan itu pelbagai produk bengkung dijual hari ini dengan menjanjikan kecantikan bentuk tubuh yang mengiurkan. Adakah ia satu kesalahan yang ramai pandang mudah? Ikuti perkingsian dryazeedhairi.com tentang bahaya bengkung ini.

Ini adalah bengkung atau nama mat salehnya waist girdle ,Corset , waist band dan macam macam lagi .Ketahuilah bengkung perosak organ dalaman.

JENIS
1- Bengkung abdomen ( Membaluti keliling abdomen / Perut
2- Bengkung Penuh ( Chest to Hips )
Yang membaluti dari paras Dada hingga pinggul .( Lebih merbahaya)

Tak kira lah jenis apa sekali pun, bengkung ini selalunya digunakan untuk

1) Selepas BERSALIN ( Post delivery )

Selalunya lepas bersalin, bukan apa tujuannya untuk put on pressure pada rahim yang sedang mengecut. Bengkung ini digunakan hanya pada had masa yang tertentu sahaja, bila rahim dah sepenuhnya mengecut, tak ada lagi pendarahan . Bengkung dah tak perlu sebenarnya..

2) Immbobilisation of Back

Terutama sekali yang ada kecederaan tulang belakang , untuk mengelakkan “ friction “ geseran tulang belakang . Tapi zaman sekarang ni , penggunaanya telah disalah guna oleh beberapa pihak . Pihak yang cuba mengaut keuntungan dengan menjual HARAPAN …

IKLAN

Overclaim pulak tu, boleh kurus, boleh ramping

ANATOMI

Secara Amnya, di bawah lapisan kulit kita terutamanya di bahagian abdomen, ;apisan itu dipanggil “ Subcutaenous fat tissue “, lapisan ini adalah lapisan lemak yang terkumpul. Kalau kau perhatikan Fisiologi struktur lemak, lemak ni mempunyai sifat pejal, ianya tak mudah pecah seperti yang di perkatakan oleh ramai penjual, kalau sapu losyen panas ni lagi cepat pecah lemak ..”

Kau ingat lemak kau tu buah delima atau belon ? Boleh pecah begitu sahaja ? Menjual Harapan adalah lebih mudah, memandangkan rakyat kita sibuk bekerja ..
Tak ada masa nak bersenam…Tak boleh kawal nafsu makan. Jadi, Ini adalah pintu gerbang utama kepada si penjual untuk menjual harapan.

KEBURUKAN MEMAKAI BENGKUNG SETIAP HARI

1- GERD – Gastroesophageal Reflux disease

Bengkung akan membuatkan organ perut dan paru paru, tertolak ke atas, disebabkan tekanan yang tinggi bila perut kau dah tertolak ke atas, injap penutup perut akan terbuka disebabkan paksaan tadi, jus asid perut mula melimpah semula ke Esofagus ( salur makanan ) dan menyebabkan GERD (Gastroesophageal Reflux Disease ) Simptom dia sama macam orang yang kena serangan pedih ulu hati.

IKLAN

2- Dyspnoea ( Shortness of Breathing ) Susah bernafas

Bengkung juga akan Push Paru paru inferior kau ke atas, tahukah anda kita bernafas menggunakan otot Diaphragma? Ruang diafragma ini diperlukan oleh paru paru untuk mengembang lebih baik.Tapi kalau kau balut perut kau dengan bengkung dan pakai setiap hari, bayangkan ruang diaphragma menjadi makin sempit , Otot diafragma tak dapat bantu paru paru untuk bernafas disebabkan tekanan dari bengkung yang telah menyebabkan kenaikkan tekanan abdomen “ Intraabdominal pressure dan sekali gus menyebabkan paru paru korang semua tak dapat berkembang dengan lebih baik .

3- Brain Hypoxia

Disebabkan itu, semakin kuranglah kemasukan oksigen dalam badan, bila oksigen sampai ke otak dengan jumlah yang minima..Akhirnya, kau mula jadi cepat letih, cepat mengantuk dan seharian produktiviti hidup kau akan berkurangan.

4 – Cardiac pressure

Bila paru paru kau pun dah tertolak ke atas, maka paru paru kau tadi mula mencengkam jantung . Jatung kau pula yang stres, dah lah nak kena pam darah lagi , Tapi dok kena himpit pulak dengan paru paru . Aku sumbat hang 10 orang dalam kereta 5 Seater .. Nak tak? Lepas tu , Aku ulang berkali kali ?

IKLAN

5 – DARAH BEKU

Mungkin ada antara kita yang tak tahu jika ada masalah “ Koagulasi “ Darah .Bila ruangan dalam abdomen makin sempit , Secara logik nya salur darah yang kecil semuanya akan tersekat , Sekatan laluan itu akan menyebabkan Darah anda muka bergumpal , Dan mudah menjadi thrombus …Bayangkan kalau darah beku tadi tersekat di salur darah paru paru ?



Pastinya mengundang PULMONARY EMBOLISM keadaan ini adalah Emergency, Aku berani potong jari , 100% pesakit yang kena pulmonary embolism , 60-70% yang akan menempah keranda untuk dikebumikan .Selain dari itu ia turut mengakibatkan,

5- Emotional Stress
6- Intraabdominal Muscle stress
7- Intraabdominal Swelling ( Bengkak)

Nak nampak kemas katanya, tapi banyak keburukan yang mengundang pada badan kau sendiri ..Kenapa perlu beri tekanan yang tak perlu pada Ruang dalam abdomen ? Mereka perlukan ruang untuk bekerja ..Perut , Diaphragma , Usus , Paru paru ..Ginjal , Hati dan sebagainya ..Tuhan dah cipta kan ruang untuk organ organ ni bekerja ,Tapi kau sempitkan ruang mereka dek kerana kau nak sorok lemak lemak yang berlebihan .

ORGAN DALAMAN NAK PAKAI LAMA …

Aku bukan saja nak membebel ..Aku bebel ni sebab aku sayang lah hangpa ni semua ….Bukan lah aku nak jatuhkan perniagaan orang …Tapi … Kesan masa jangka panjang tu ..siapa nak tanggung ..Nanti semua salah doktor ..Salah diri sendiri tak perasan pulak …Betul lah kata orang ..“ Beauty is pain “Memang pain pun

Nota Ringkas
* Setiap organ kita perlukan ruang untuk bernafas dan bekerja . Tekanan normal dalam perut harus di kekalkan . Jika bengkung ini dapat menyebabkan “ Increase Intraabdominal pressure “ Maka ianya membawa kemudaratan .

dryazeedhairi.com
Dr Yazeed Hair Johari