Trending
  • 3.2K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3.2K
    Shares

Zaman bertunang sebenarnya adalah fasa perkenalan dan persediaan bagi pasangan yang bakal mendirikan rumah tangga. Orang tua-tua selalu pesan, kalau dah berkenan di hati tu, cepat-cepatlah masuk meminang untuk memelihara maruah masing-masing dan juga menjauhi dari mulut-mulut yang sering menabur fitnah ini.

Bila dah bertunang tu, jangan pula ikat lama sangat untuk ke alam perkahwinan sebab katanya nanti, makin banyak cabaran dan dugaan yang mendatang.

Duit

Kos persiapan perkahwinan memakan wang yang banyak. Belah perempuan sahaja ada 3 majlis yang selalunya dibuat -tunang, nikah, resepsi. Bagi pengantin lelaki pula, masa ini terfikir tentang duit hantaran, rumah selepas berkahwin dan sebagainnya. Ini belum lagi fikir termasuk kos yang diperlukan untuk membeli mesin basuh, peti ais dan lain-lain untuk kediaman anda berdua selepas berkahwin nanti. Kadang kala bahang itu lebih terasa jika pasangan anda berdua mempunyai tabiat menyimpan dan berbelanja yang berbeza

Tips: Kalau usaha lebih sedikit, insyaallah duit boleh dicari. Cuma kena rajin sedikit lah. Jika majlis anda bakal berlangsung lagi 6 hingga 11 bulan lagi, anda boleh mula menyimpan daripada sekarang. Sedikit-sedikit, lama-lama jadi bukit. Jika perlu, anda semak semula bajet majlis anda, ungkin ada kos yang boleh dikurangkan atau ditambahbaik. Ini baru ujian kecil tentang duit, nanti selepas berkahwin, akan ada banyak lagi hal yang melibatkan hal ehwal kewangan anda berdua perlu hadapi bersama. Untuk barangan rumah selepas berkahwin nanti, apa kata anda beli sedikit-sedikit. Beli yang asas dahulu. Berusaha bersama-sama okay? Susah senang biarlah bersama.

Keluarga dan bakal keluarga mertua

Ada pasangan diduga dengan sedikit masalah dengan keluarga pasangan. Mungkin ipar duai, mungkin juga mentua. Lagi sedih kalau pasangan anda bias terhadap keluarganya apabila anda berkongsi tentang hal ini. Kalau sikit-sikit tak apa lagi, tapi kalau dah selalu sangat, mesti terkesan sedikit, kan? Lagi-lagi jika ada yang tunjuk secara terang-terangan yang beliau dan anda tidak ‘ngam’.

Tips: Yang ini selalu jadi, sweetie. Tidak kiralah anda lelaki, atau pun perempuan. Tapi anda cool saja okay. Kalau ipar duai atau biras yang suka cari pasal dengan anda, anda tak payah ambil port sangat. Kadang kala memang geram. Tapi, Allah Maha Adil. Anda pergi happykan diri anda dengan benda lain. Dan.. Ada sesetengah parents yang cepat sahaja boleh menatang bakal menantu seperti anak sendiri, tapi ada juga yang lambat sedikit. Biasalah itu. Jangan ambil hati pula. Bukan mereka tidak suka, mereka mungkin ambil masa sedikit untuk kenal anda. Ada sesetengah parents yang mungkin lebih skeptikal sedikit. Anda buat macam biasa sahaja. Hormati dan sayangi anak mereka seperti biasa. Cara paling senang untuk yakinkan ibu bapa adalah dengan cara anda menjaga anak mereka. Parents ini, kalau anak mereka sedih, anak tak perlu cakap pun mereka tahu. Yang paling penting sekali, tidak kisahlah apa yang berlaku, anda dan pasangan perlu kuat sebagai satu pasukan.

Yang lama

Dah lama tak muncul, tiba-tiba nak kahwin ini, dia muncul pula. Hah, jangan tergugat pula. Ada sebab kenapa ‘ex’ tu jadi ‘ex’ anda.

Tips: Yang ini tidak perlu tips kot. Takkan nak kahwin pun tidak ‘move on’ lagi.

Yang baru

Bila dah bertunang ini, tiba-tiba nampak pula yang lebih menarik dan lebih sesuai untuk anda. Hati pun macam sedikit ragu-ragu dah untuk bersama pasangan.

Tips: Benda macam ini banyak berlaku. Sebab itulah banyak kes curang selepas berkahwin. Tak pernah nak rasa puas dengan apa yang ada. Sentiasa rasa yang anda patut dapat yang lebih baik. Masalahnya, dengan pola pemikiran sebegini, anda tidak rasakah yang pasangan anda yang sebenarnya ‘deserve’ seseorang yang lebih baik daripada anda? Seseorang yang tahu bersyukur, maybe? Jangan marah, cakap saja.

Baik buruk

Masa bertunang ini, anda dan pasangan sudah mula membuat keputusan untuk hal-hal serius. Kalau dulu anda berdua hanya perlu buat keputusan tentang nak makan mana, nak tengok ‘movie’ apa, kali ini anda berdua sudah perlu buat keputusan tentang nak tinggal mana, nak beli rumah jenis apa, bajet bulanan selepas berkahwin dan sebagainya.

Pendek cerita, keputusan yang ada efek kepada masa depan. Bila masuk hal tanggungjawab selalunya keadaan akan jadi sedikit tegang sampaikan benda kecil pun anda berdua cepat rasa ‘annoyed’.

Tips: Transisi perubahan hidup kadang kala ada bawa sedikit ketegangan kepada seseorang individu. Perkara sebegini agak normal. Relaks. Jangan takut dengan komitmen. Anda dalam proses untuk membina keluarga dan menjadi dewasa. Seperti pokemon, anda pun sedang ‘evolve’.

Sumber : Ikahwin.my

Jangan Lupa Komen:

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendali Oleh Astro Group

error: