Agak susah sebenarnya untuk menyedari masalah mulut berbau kerana diri sendiri telah terbiasa dengan bau mulut. Lagi-lagi jika majlis perkahwinan anda hampir tiba. Anda perlu mengambil berat terhadap perkara ini kerana pada majlis perkahwinan kita akan bertemu dengan ramai orang. Malulah kalau mulut berbau nanti!

Cara yang paling berkesan ialah dengan bertanya kepada mereka yang rapat dengan diri anda seperti ibu bapa, adik beradik atau kawan rapat. Jadi, jika anda mengalami nafas berbau cuba cari di bawah ini.

1. Membersihkan Gigi & Mulut Setiap Hari

Elak Nafas Berbau Di Hari Bahagia Anda, Ikut Langkah Ini

Pastikan anda memberus dan juga menggunakan benang flos dengan betul setiap hari kerana ini akan membuang bakteria dan juga lebihan makanan yang digunakan oleh bakteria untuk hidup. Pastikan juga anda tidak tergesa-gesa memberus dan flos gigi anda kerana ianya tidak akan menghilangkan semua bakteria tersebut. Ambillah masa sekurang kurangnya dua atau tiga minit untuk memberus gigi dan lidah anda.

2. Membersihkan Lidah Setiap Hari

Elak Nafas Berbau Di Hari Bahagia Anda, Ikut Langkah Ini

IKLAN

Ramai yang terlupa untuk membersihkan lidah semasa menggosok gigi. Ingatlah bahawa banyak bakteria bersembunyi di rekahan pada lidah dan juga di bahagian belakang lidah. Anda boleh membersihkan lidah dengan menggunakan pembersih lidah (tongue cleaner). Ada juga berus gigi yang mempunyai pembersih lidah di belakang kepala berus gigi. Selain itu, anda juga boleh menggunakan berus gigi yang lembut untuk memberus lidah anda secara perlahan-lahan dengan menggerakkan berus dari belakang lidah ke bahagian hadapan berulang kali sehingga bersih.

3. Minum Air

Elak Nafas Berbau Di Hari Bahagia Anda, Ikut Langkah Ini

Anda disarankan untuk meminum air sekerap yang boleh sepanjang hari. Dengan ini mulut anda akan sentiasa dibasahi air sepanjang hari. Bagi mereka yang mengalami masalah kekeringan mulut disebabkan ubat atau mereka yang selalu bercakap, cara ini paling bagus untuk memastikan mulut anda sentiasa berair.

IKLAN

4. Elakkan Mengguna Pencuci Mulut Yang Mempunyai Alkohol

Elak Nafas Berbau Di Hari Bahagia Anda, Ikut Langkah Ini

Ramai yang menyangka bahawa dengan menggunakan pencuci mulut, bau nafas akan menjadi segar dan tidak berbau tetapi mereka tidak merawat punca sebenar mulut mereka berbau jadi cara ini hanya bersifat sementara. Jika menggunakan ubat kumur yang mempunyai alkohol, ia boleh menyebabkan kekeringan di dalam mulut yang menggalakkan pembiakan bakteria yang menyebabkan mulut berbau. Jika hendak menggunakan ubat kumur, pastikan ia tidak mengandungi alkohol.

5. Mengunyah Gula Getah Tanpa Gula

Elak Nafas Berbau Di Hari Bahagia Anda, Ikut Langkah Ini

IKLAN

Jika anda tidak dapat memberus gigi selepas makan (terutamanya makan tengah hari ataupun snek), anda boleh mengunyah gula getah tanpa gula. Dengan mengunyah gula getah, sisa-sisa makanan boleh dibersihkan dan pengeluaran air liur akan dirangsang.

6. Memeriksa Gigi Anda Jika Terdapat Tanda-Tanda Penyakit Gusi Dan Tulang

Elak Nafas Berbau Di Hari Bahagia Anda, Ikut Langkah Ini

Penyakit gusi (periodontal problem) adalah disebabkan jangkitan kuman pada gusi dan juga pada ligamen yang memegang gigi. Ini menyebabkan poket gusi menjadi dalam dan bakteria suka bersembunyi di situ. Di antara tanda-tanda penyakit gusi ialah :

  • Gusi yang bengkak dan merah
  • Gusi yang senang berdarah apabila disentuh
  • Gusi yang sakit
  • Nanah keluar dari gusi yang bengkak
  • Gigi bergoyang
  • Gigi sensitif
  • Sakit pada gigi ketika mengunyah
  • Terdapat karang gigi

Sumber : myhealth

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI