Setiap orang memiliki cita rasa fesyen yang berbeza-beza. Ada yang suka dengan busana perkahwinan yang sarat perincian dan ada pula yang suka dengan rekaan minimal dengan sedikit jahitan labuci, manik dan renda. Pereka fesyen ini merupakan seorang yang berani dengan ideologi minimal, biarpun ringkas sentuhannya yang menawan menambat hati peminat fesyen tempatan.

APAKAH SIMBOLIK SEBUAH GAUN PERKAHWINAN BAGI ANDA SEBAGAI SEORANG PEREKA FESYEN?

Sebagai seorang pereka fesyen, setiap gaun yang direka adalah sesuatu perkara yang peribadi. Pengantin yang memakai rekaan kita haruslah nampak anggun dan berseri di hari bersejarahnya dan rekaan tersebut menjadi refleksi kepada personalitinya. Oleh itu saya mengambil masa untuk memahami dan mengenali bakal pengantin apabila mereka busana untuk mereka.

Gaun Pengantin Refleksi Personaliti Ratu Sehari. Ini Tip Pereka Alia Bastamam Dalam Memilih Busana Yang Tepat
Alia Bastamam

SEBAGAI SEORANG PEREKA FESYEN YANG MEREKA SEGALA JENIS KOLEKSI SEPERTI BUSANA READY TO WEAR, LEBARAN DAN JUGA MADE TO MASURE. APAKAH PERBEZAAN KETARA YANG DIRASAI KALA MENERIMA TEMPAHAN BAJU BUSANA PERKAHWINAN?

Seperti jawapan saya sebelum ini, rekaan busana perkahwinan sangat peribadi. Berbanding dengan koleksi ready to wear yang mana saya mengambil inspirasi dari cerita sekeliling dan juga trend terkini, busana perkahwinan lebih kepada pengantin itu sendiri. Saya perlu kenal dan faham setiap pengantin kerana mereka memiliki kehendak yang berbeza.

APAKAH WARNA YANG PALING SESUAI DIGUNAKAN DALAM MENCIPTA BUSANA PERKAHWINAN?

Bagi saya warna putih adalah warna pilihan utama dalam mencipta sesebuah gaun perkahwinan. Lagipun warna putih bukalah warna yang kerap digunakan seharian seperti warna-warna lain dan ini menjadikannya lebih istimewa. Seseorang wanita selalunya akan memakai warna putih penuh ketika perkahwinan sebab inilah rona putih sangat istimewa.

APAKAH PERKARA YANG PERLU SEORANG PENGANTIN TAHU SEBELUM MENEMPAH BUSANA PERKAHWINAN?

IKLAN

Selain kos dan masa untuk menyiapkan busana, bakal pengantin perlu memahami estetik rekaan pereka fesyen yang dipilih. Seperti saya, jika anda mahukan gaun perkahwinan yang sarat dan berat dengan perincian jangan datang kepada saya kerana itu bukanlah estetik rekaan saya. Selain itu mereka perlu meneliti lokasi dan juga tema perkahwinan dalam memilih gaun yang sesuai.

Gaun Pengantin Refleksi Personaliti Ratu Sehari. Ini Tip Pereka Alia Bastamam Dalam Memilih Busana Yang Tepat

BOLEH BERIKAN EMPAT TIP KEPADA BAKAL RATU SEHARI?

Pertama, guna warna putih dan padankan busana dengan aksesori yang minimal. Kedua, rekaan klasik adalah yang terbaik kerana 10 tahun dari sekarang bila anda melihat ke dalam gambar, gaun tersebut masih lagi relevan. Ketiga, jangan membuat gaun perkahwinan pada akhir-akhir masa, anda tidak akan mendapat gaun yang diiamkan. Keempat, jangan biarkan gaun tersebut ‘menelan’ anda, biarkan diri anda yang menyerlah berbanding gaun.

IKLAN

ANTARA MAHKOTA, LAYAH DAN BUNGA SEGAR. APAKAH HIASAN YANG PALING SESUAI DIJADIKAN HIASAN KEPALA?

Perkara ini terletak kepada pemilihan bakal pengantin itu sendiri, namun bagi saya layah adalah yang terbaik kerana ia memiliki aura yang romantik dan agung. Bunga segar boleh memberikan sentuhan menarik, namun jangan terlalu banyak.

Gaun Pengantin Refleksi Personaliti Ratu Sehari. Ini Tip Pereka Alia Bastamam Dalam Memilih Busana Yang Tepat

APAKAH SILUET GAUN PERKAHWINAN YANG MENJADI KEGEMARAN ANDA?

IKLAN

Bagi saya siluet klasik adalah pilihan terbaik. Ia sangat bersahaja, elegan dan sentiasa relevan.

DARI KACA MATA SEORANG PEREKA FESYEN. APAKAH TREND YANG DIJANGKA POPULAR UNTUK TAHUN 2018?

Selepas melihat busana perkahwinan yang dipakai oleh YAM Tunku Tun Aminah, siluet klasik, sofistikated dan understated akan menjadi kegemaran pengantin untuk tahun 2018.