Isteri suri rumah biasanya lagi teruk tahap stress/depresi dalam diri dia. Lagi-lagi yang 24/7 anak2 kecil menempek padanya dan terperap je dalam rumah.

Tak perlu lah asyik persalahkan suri rumah. Asyik ulang kata suri rumah tak penat, goyang kaki dan hanya tahu rehat-rehat. Hari-hari buat benda yang sama. Motherhood routine, mengadap orang caci sana sini, masa untuk diri sendiri jauh sekali biasanya akan ada satu perasaan yang terbuku dalam hati terlampau lama. Bila dah lama sangat jadi nanah. Faham la rasanya macam mana.

Perasaan rasa diri tak guna tu biasa. Nak beli barang, duit sendiri takde. Saving dan harta jauh sekali. Bila nampak kita membeli lebih sikit mula lah kata kita menyusahkan suami. Tak sedar diri awak tu suri rumah.

Suri rumah yang ada anak kecik lagi lah.. nak makan, mandi, tidur semua tak menentu. Ikut rezeki mood anak hari tu macam mana. Orang lain dah mandi sampai tiga kali, suri rumah ada yang sekali pun belum mandi. Lagi-lagi kalau anak jenis tak boleh lepas mak nya. Makan? Apa yang anak makan tu jelah kita sauk sekali biasanya.

Dapat suami yang memahami alhamdulillah. Tak mintak banyak. Cukup lah paham situasi, pinjam telinga, bagi semangat dan jangan tambah serabut. Tolong la hargai para isteri suri rumah. Jangan buat dia macam macai.

IKLAN

Lagi teruk kalau dapat suami yang lepas tangan ni lah. Isteri tu sakit ke penat ke emosi stabil tak stabil semua dia buat taktau. Dia tau balik kerja dia mengadap tv/phone. Agak bosan dia keluar lepak dengan member. Balik tidur. Anak? Dia lepas semua kat isteri. Mana nya tak timbul isu isteri bunuh diri, anak kena kelar. Try tanya, suami nya buat apa? Jawapan yang tepat suami nya tunggul.

Sebab apa suri rumah biasa boleh sampai teruk macam ni? Dia takde kawan. Social life zero. Hidup dia untuk anak & suami. Kalau suami tunggul, itulah makin teruk. Sakit penat dia takde cuti. Kalau rasa awak tu suami yang ada rasa simpati, bagi lah masa untuk isteri tu ber’me-time’. Tak lama. 15 minit pun isteri tu dah hargai. Tolonglah jaga anak sekejap. Buat apa yang patut kat rumah.

The struggle is real. Tak payah sembang kata mengada ngada. Try tanya dekat suri rumah yang stress/depresi ni pernah tak rasa nak bunuh diri? Betul, itu normal. Sebab rasa diri tu takde guna dan macam menyusahkan orang.

IKLAN

Suami please do your job. Tunjukkan yang awak hargai isteri dan ibu anak-anak awak. Isteri tu manusia biasa. Bukan robot, bukan orang gaji, bukan macai yang takde perasaan.

Suami boleh ada banyak time off kan? Lepak dengan member, main game berjam jam masa. Isteri tu awak bagi tak? Kalau dia mintak tolong jaga anak 5 minit pun payah, rasa-rasa diri tu layak ke jadi suami & ayah?

IKLAN

Keluarga yang bahagia memang bermula dari seorang ibu & isteri yang happy fizikal & mental. Siapa yang bertanggungjawab buat si ibu & isteri ni happy?

Ketua keluarga tu sendiri

Bila ada lompong dalam keluarga tu, check balik ketua keluarganya. Bila saling melengkapi masing-masing lengkapkan mana yang kurang, insyaAllah bahagia dunia akhirat

Kredit : Farah Nunaa