Bagaimana menangani keadaan rumah tangga seperti ini? Tercalarkah ego suami jika pendapatan isteri lebih besar daripada gajinya? Gaji isteri lebih besar sepatutnya tidak menjadi bencana dalam rumah tangga, sebaliknya perlu dianggap sebagai bonus kerana ia secara tidak langsung akan memberi manfaat kepada seisi keluarga.

Bagaimanapun jika anda berada dalam kelompok ini, dikongsikan beberapa panduan mungkin dapat mengekalkan keharmonian dan persefahaman antara satu sama lain.

Ini Pantang, Suami Isteri Jangan Cakap Soal Duit Bila Tengah Bersantai

1. Komunikasi dua hala

Masalah ini tidak dapat diselesaikan dalam perbualan sehala. Anda juga tidak boleh menganggap pembahagian kerja rumah, wang dan kuasa membuat keputusan akan berlaku sendiri. Isu ini penuh dengan emosi dan bukan perkara mudah.

Justeru, komunikasi yang baik dan saling menghormati antara pasangan adalah cara terbaik untuk mengatasi masalah ini. Jika dari awal melangkah ke alam perkahwinan lagi kedua-duanya menyedari perkara ini maka masalah yang timbul akibat ketidaksamaan gaji ini dapat dihapuskan.

Cuba selesaikan dengan baik dari awal supaya keadaan kewangan dan rumah tangga lebih selesa dan pasangan terbiasa dengan perbezaan jumlah gaji. Pasangan tidak sepatutnya berasa canggung kerana mereka kini adalah satu unit.

2. Bekerjasama dalam tugasan rumah

Sikap yang paling penting untuk pasangan bertahan dalam situasi ini adalah sentiasa mengingatkan diri yang anda di dalamnya bersama-sama. Bukan masalah siapa yang bergaji lebih perlu mendominasi hubungan keluarga.

IKLAN

Bekerjasama untuk mengetahui apa yang perlu dilakukan setiap minggu untuk memastikan anak gembira dan bahagia serta rumah tangga teratur dan berjalan lancar.

Tidak perlu fikirkan apa yang pasangan harus lakukan sebaliknya tumpukan pada bagaimana anda berdua dapat laksanakan semuanya dengan cara yang adil dan kedua-duanya berpuas hati.

Ini Pantang, Suami Isteri Jangan Cakap Soal Duit Bila Tengah Bersantai

3. Elakkan bercakap soal duit ketika bersantai

Tidak kira berapa pun gaji isteri, hakikatnya anda dan isteri sama-sama bekerja keras berjam-jam setiap minggu untuk memperolehnya. Justeru, ketika anda berdua menghabiskan masa bersama keluarga, jauhi topik kewangan agar tidak merosakkan mood pasangan dan membuat dia tidak gembira.

IKLAN

4. Bincang mengenai keputusan kewangan bersama

Jangan teragak-agak bercakap mengenai hal gaji dengan baik dari awal lagi. Secara umumnya pasangan akan membincangkan masalah kewangan mereka sebelum perkahwinan secara terbuka. Oleh itu, anda dan pasangan boleh mengenali satu sama lain dan bagaimana gaji akan digunakan.

Anda dan pasangan juga perlu merancang kewangan isi rumah bersama-sama supaya ia jelas menerangkan matlamat dan objektifnya pada masa akan datang. Sediakan pelbagai rancangan kewangan untuk dilaksanakan bersama, termasuk cara yang diambil bagi merealisasikan rancangan masa depan.

Jadi pasukan yang baik dalam menyusun belanjawan kewangan ini, supaya semua matlamat anda dan pasangan dalam kewangan dapat dipenuhi dengan baik. Pada mulanya, ini mungkin kelihatan janggal, tetapi jika dilakukan dengan baik dari awal, ia boleh mengelakkan pertikaian dalam hal ehwal kewangan.

Ini Pantang, Suami Isteri Jangan Cakap Soal Duit Bila Tengah Bersantai

IKLAN

5. Bincang segalanya bersama dan wujudkan rumah tangga sihat

Sebagai suami, andalah yang sepatutnya membuat keputusan membabitkan hal ehwal keluarga. Tidak salah meminta pandangan isteri tetapi akhirnya anda yang perlu membuat keputusan berdasarkan perbincangan bersama. Jangan lepaskan tanggungjawab ini kepada isteri. Jangan biasakan isteri membuat keputusan untuk rumah tangga dan keluarga untuk mengelakkan dia berasa dirinya sebagai ketua di rumah, apatah lagi sekiranya dia memang ketua di pejabat.

Bukan anda saja malah terdapat banyak pasangan lain di luar sana yang gaji isteri lebih besar daripada gaji suaminya. Ini bukan masalah besar yang perlu dibimbangkan dan membuat anda kecewa.

Bincangkan hal ini dengan baik bersama pasangan dan lakukan langkah yang betul supaya kewangan tidak menjadi masalah berasingan dan rumah tangga masih dapat dibina dengan baik dan mudah bagi kedua belah pihak.

6. Jangan teragak-agak untuk mendapatkan bantuan profesional

Sekiranya mendapati diri anda dan pasangan sering terbabit dalam hujah berulang dan hangat tentang wang, keputusan dan tugas rumah tangga, jangan terus membuat kesimpulan bahawa ia berpunca daripada pasangan.

Anda mungkin memerlukan seorang kaunselor untuk membantu anda menangani perasaan, emosi, sikap, dan kelakuan yang anda bawa ke situasi itu.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI