Hubungan mana yang tidak pernah bergolak, namun sejauh mana anda mampu menangani masalah anda? Sesetengah orang mengambil jalan mudah dengan meluahkan perasaan di laman sosial.

Sebenarnya meluahkan masalah itu tiada masalahnya, namun kepada siapa dan dimana kita meluahkan masalah itu menjadi perkara penting, agar tidak mengecilkan hati mana-mana pihak.

Jika pasangan anda suka meluahkan perasaan tidak puas hatinya di laman sosial, apa yang perlu anda lakukan? Adakah dengan bertindak memarahinya akan menyelesaikan masalah?

IKLAN

Beri respon
Jalan terbaik adalah dengan memberi respon terhadap luahan hatinya itu. Tidak perlu marah dan melenting, malah duduk berbincang dan cari jalan penyelesaian dengan baik. Kadang kala biasa la wanita jiwanya penuh dengan emosi, dan apa yang diluahkan tidak sengaja dan tanpa sedar.

Ini Respon Anda Kepada Pasangan Yang Suka Luah Masalah Di Media Sosial

IKLAN

Tegur dengan berhemah
Wanita ini sebenarnya lebih banyak menggunakan emosi apabila mahu menyelesaikan percanggahan yang berlaku. Hakikatnya, lelaki sebenarnya lebih rasional. Disebabkan itulah wanita lebih suka meluahkan perasaannya dan sebolehnya dia mahu satu dunia tahu dia sedang bersedih, jadi medium terhebat adalah Facebook.

Kebiasaanya apabila wanita mengupdate status berbaur pergaduhan, nanti ramai yang cuba ‘naik daun’ dan mula bertindak sebagai pendengar yang akhirnya mungkin akan membuatkan keretakkan hubungan itu lebih parah.

IKLAN

Komen nakal
Sesekali anda boleh beri komen nakal di situ. Itu menandakan anda menyedari perbuatannya dan tidak salah andai memberikan komen berbentuk sindiran tetapi manja. Bak kata orang ‘sindir-sindir manja’. Mungkin ia menampakkan anda adalah suami atau pasangan yang sweet.

Jangan ambil serius
Jangan terlalu ambil serius dengan apa sahaja yang diluahkan. Ini kerana luahan hati mereka itu tidak sama dengan apa yang terbuku dihati. Kerana terlalu marah dan kecewa, maka terkeluarlah kata-kata berbaur kecewa. Anda sebagai lelaki yang jauh lebih matang, berbincang lah dengan baik dengannya.

 

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI