Seperti yang kita dapat lihat pada zaman sekarang, ada sesetengah pasangan yang melangsungkan majls pertunangan seakan-akan majlis perkahwinan. Kadang-kadang, sampai kita sendiri pun yang confuse, “dia ni kahwin ke tunang?”, “kalau majlis tunang pun dah macam ni, nanti majlis kahwin macam mana pula? Lagi grand ke?” perkara sebegini akan sering bermain di fikiran kita bukan?

Menurut Sheikh Yusuf Al-Qaradawi, pertunangan ialah penzahiran hasrat lelaki untuk berkahwin dengan seorang gadis. Manakala, menurut Imam Al-Syafi’i, hukum bertunang adalah sunat. Maka, ianya tidak menjadi kesalahan sekiranya melangsungkan majlis pertunangan, namun, biarlah secara berpada, iaitu dengan melakukan sedikit majlis untuk mengumumkan tentang pertunangan anda. Niat nya adalah untuk mengelakkan berlakunya pertindihan hajat antara dua lelaki kepada wanita yang sama. Nabi ada bersabda, “seorang mukmin adalah saudara mukmin yang lain, maka tidak halal bagi kamu membeli barang yang telah dibeli orang lain dan meminang seorang wanita yang telah dipinang orang lain sehingga ia membatalkannya. (Riwayat Muslim)

Islam Tidak Menghalang Umatnya Untuk Bertunang, Namun Perbelanjaan Itu Biarlah Berpada

IKLAN

Islam tidak menghalang umatnya untuk bertunang, namun, perbelanjaan itu biar lah berpada. Ingat, setiap perbelanjaan yang memakan jumlah yang tinggi dan mewah boleh dikira sebagai pembaziran di mana ia boleh membawa kepada haram. Konsep bertunang adalah ikatan sementara antara lelaki dan perempuan dalam menuju ke alam perkahwinan. Pergaulan ketika bertunang masih tidak ada apa-apa yang berubah dengan sebelumnya. Lelaki dan perempuan tetap ajnabi iaitu masih haram dan ada batas nya.

Manakala, perkahwinan pula lain konsepnya. Dimana Rasulullah ada menyebut dalam hadisnya, “Semoga Allah memberkatimu, adakanlah walimah walaupun hanya dengan menyembelih seekor kambing” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

IKLAN

Islam Tidak Menghalang Umatnya Untuk Bertunang, Namun Perbelanjaan Itu Biarlah Berpada

IKLAN

Wahai muslimin dan muslimat, Islam itu mudah dan indah, Islam tidak pernah menyukarkan umatnya. Justeru itu, tepikan ego dalam setiap kemewahan, ikut panduan yang telah ditetapkan oleh Islam. Rahsiakan pertunangan… Tetapi, hebahkan perkahwinan.. Wallahualam.. Sekadar perkongsian untuk entri kali ini 🙂

“Rahsiakan pertunangan, dan iklankan (maklumkan) perkahwinan.”

(Hadis riwayat Ahmad dari Abdullah bin Zubair)

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI