Jarang-jarang kita dengar mengenai suami kena morning sickness. Tapi sebenarnya ada kes begini. Malah, suami yang lebih-lebih dari isteri yang sedang mengandung tu. Pasangan yang baharu berkahwin kena bersedia bila isteri hamil nanti.

 

Apa itu sindrom Couvade?
Selalunya kalau seseorang wanita itu hamil, dia akan mengalami simptom kehamilan seperti mabuk pagi, keletihan, loya dan sebagainya.

Isteri Mengandung Tapi Suami Yang Morning Sickness, Mood Pun Ke Laut!
.

Namun, berbeza dengan sindrom Couvade ini, simptom kehamilan akan berlaku kepada lelaki. Eh, takkanlah? Betul, ia adalah 1 fakta. Sindrom ini juga dikenali sebagai simpati kehamilan (sympathetic pregnancy).

Sindrom ini dijelaskan sebagai 1 keadaan di mana lelaki yang sihat, iaitu suami atau bakal ayah, akan mengalami gejala berkaitan kehamilan.

Sindrom ini dikatakan sebagai 1 keadaan biasa yang tidak melibatkan penyakit atau jangkitan kesihatan lain.

Simptom melibatkan Couvade ini dikatakan berbeza bagi setiap individu dan lebih kerap berlaku pada trimester pertama dan ketiga kehamilan.

Terdapat 2 simptom umum:

Fizikal – melibatkan tanda seperti loya, pedih ulu hati, sakit perut, perut kembung, perubahan pada selera makan, masalah pernafasan, sakit gigi, kekejangan kaki, sakit belakang dan kerengsaan urin atau genital
Psikologi – mungkin menyebabkan perubahan dalam corak tidur, kegelisahan, kemurungan, kemerosotan libido dan kekurangan rehat
Gejala berkaitan kehamilan yang dialami ini dikatakan hanya akan hilang dengan kelahiran bayi itu sendiri atau mendapatkan rawatan daripada doktor.

7 tanda sindrom Couvade
Sebagai wanita yang sedang hamil, jika simptom kehamilan dialami oleh pasangan, anda mungkin akan terfikir, “Siapa yang mengandung sebenarnya, anda atau pasangan?”

Tetapi ia sememangnya 1 keadaan yang tidak mustahil untuk berlaku. Malahan mungkin tindak balas pasangan lelaki terhadap simptom yang dialami lebih teruk daripada wanita yang mengalami gejala kehamilan.

IKLAN

Berikut antara tanda umum sindrom ini yang mungkin berlaku kepada lelaki:

Isteri Mengandung Tapi Suami Yang Morning Sickness, Mood Pun Ke Laut!
.

Kegelisahan
Jika si suami adalah seorang lelaki yang sentiasa tampak tenang, percayalah sindrom ini akan mengubah dirinya. Si dia mungkin akan mengalami kegelisahan pada waktu malam, pedih ulu hati dan keletihan ketika pasangan mereka sedang mengandung.

Mengapa keadaan ini berlaku? Sesetengah daripada individu lelaki cenderung untuk berasakan kebimbangan berkaitan kehamilan si isteri.

Loya
Mabuk pagi bukan sekadar berlaku pada waktu pagi atau hanya kepada ibu hamil, sebaliknya simptom kehamilan paling popular ini turut akan dialami oleh lelaki.

Jika wanita hamil mengalaminya kerana perubahan hormon dalam badan, tapi loya yang dihadapi lelaki bukan disebabkan estrogen.

Ia berlaku kerana kegelisahan yang keterlaluan atau mungkin melibatkan perubahan dalam diet pemakanan.

Perubahan berkaitan keinginan seksual
Saat sedang hamil, wanita akan menyedari perubahan melibatkan keinginan seksual, ia sama ada membuatkan anda mahukannya atau terlalu letih untuk bersama pasangan.

IKLAN

Bahkan keadaan itu tidak jauh berbeza dengan lelaki yang mengalami sindrom Couvade ini. Ada sesetengahnya akan terangsang melihat perubahan badan pasangan yang sedang hamil.

Namun ada juga yang menjadi terlalu letih untuk melakukan seks apabila memikirkan tentang bayi yang bakal dilahirkan. Malahan timbul kerisauan persetubuhan yang dilakukan akan menyakiti bayi dalam kandungan.

Isteri Mengandung Tapi Suami Yang Morning Sickness, Mood Pun Ke Laut!
.

Pertambahan berat
Dari minggu ke minggu, sudah tentu berat ibu hamil akan bertambah. Tetapi jangan terkejut jika pasangan anda juga mengalami masalah pertambahan berat badan.

Melihat pasangan hamil makan, ia mungkin menyebabkan si suami turut terikut untuk makan.

Namun, punca sebenar simptom kehamilan ini melibatkan ‘hormon tekanan’ iaitu kortisol yang dirembeskan dalam jumlah yang tinggi apabila berada dalam situasi kebimbangan.

Keadaan ini akan menyebabkan badan menghantar signal lapar sedangkan hakikatnya tidak. Maka kesannya, berlakulah pertambahan berat badan.

IKLAN

Sakit belakang
Antara simptom lain berkaitan sindrom ini adalah seperti kesakitan pada bahagian belakang, sakit gigi, sakit kepala, kekejangan pada kaki dan pelbagai kesakitan lain melibatkan gejala simpati kehamilan.

Ada kalanya lelaki dengan simptom kehamilan ini turut dilaporkan untuk mengalami kesakitan pada bahagian dan masa yang sama dengan pasangannya yang sedang hamil.

Mood swings

Jangan terkejut jika lelaki yang mengalami sindrom Couvade akan mengalami perubahan emosi beberapa kali dalam sehari. Amboi, sikit-sikit merajuk, kalah mak buyung!

Walaupun punca utama berlakunya mood swings adalah disebabkan perubahan hormon, tetapi sistem saraf juga memainkan peranan dalam perubahan berkaitan emosi ini.

Insomnia
Mengalami insomnia ketika hamil adalah 1 simptom kehamilan biasa. Ia berlaku akibat hormon dan juga tekanan persekitaran.

Individu lelaki dengan sindrom ini juga boleh mengalami situasi yang sama. Keadaan ini jika berlaku secara berterusan mendedahkan pasangan kepada masalah berkaitan perhubungan.

Penjagaan kesihatan diri
Hakikatnya tidak kira sama ada sindrom Couvade ini benar-benar wujud atau tidak, namun yang pastinya perubahan kehidupan untuk bergelar ibu bapa boleh menjadi sesuatu yang mendatangkan keterujaan, perubahan emosi dan tekanan.

Jadi penjagaan kesihatan diri kepada bakal ibu bapa, khususnya ibu hamil adalah sangat penting.

Perancangan yang baik serta sikap saling memahami pastinya dalam membantu mengurangkan tekanan dalam peralihan menempuhi alam keibubapaan.

sumber : (https://hellodoktor.com/).
oleh :
gambar hiasan : Tangkap Pictures & Instagram Tasha Shila

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI