Selalu kita baca kebaikan berbuat baik kepada isteri, pahala bersedekah kepada isteri. Harini, Encik Matt kongsi suami mampu jadi punca pahala bagi seorang isteri. Isteri, kalau nak tambah pahala mudah,berlumbalah melakukan kebajikan kepada suami.

Kadang-kadang bila saya tengok isteri penat, selalu saya ingatkan bahawa penat awak, sakit awak, sakit lahirkan anak, penat jaga anak dan sediakan apa yang perlu untuk saya, awak akan dapat ganjaran pahala dan keampunan dari Allah s.w.t.

Penat, sakit tu bukan sia-sia. Ia akan jadi satu perkara yang bernilai disisi الله . Ia akan jadi satu kebajikan di akhirat nanti. Ia akan meninggikan darjat awak.

Pernah sahabat saya. Seorang guru tahfiz. Isteri beliau meninggal kemalangan. Saya tanya beliau. Apa amalan yang baik isteri ustaz buat. Dalam sebak beliau cerita. Setiap hari isteri saya akan sediakan bekas berisi air suam untuk rendam kaki bersama garam bukit. Setiap hari minta picitkan kaki suami. Setiap hari sebelum makanan pertama akan disuap kepada suami. Setiap hari saya rindu saat ini.

Isteri, Moga Penat Awak, Sakit Awak, Akan Ada Ganjaran Pahala

IKLAN

Dan pernah isteri merajuk sebab suami kemas rumah tanpa pengetahuan beliau. Jika abang buat semua macam mana saya nak dapat pahala? Subhanallah. Saya cakap hebat isteri ustaz. Tapi الله sayang Isteri beliau meninggal dalam kemalangan kenderaan bersama 2 orang anak. Semua Meninggal ditempat kejadian.

Puan-puan. Status ini bukanlah untuk saya mengatakan perlu ‘merajakan’ suami. Tapi berlumba-lumbalah untuk melakukan kebajikan terhadap suami. Suamilah punca pahala bagi seorang isteri. Saya ingin ingatkan kepada puan-puan semua segala penat lelah jaga rumah tangga, sabar dengan kerenah suami, sabar jaga anak-anak amalan inilah akan ditukar dengan syurga akhirat kelak.

IKLAN

Percayalah. Jika kita IKHLAS mentaati suami, khidmat terhadap suami. Layan suami lebih dari seorang raja, pasti dan pasti suami yang soleh akan layan seorang isteri lebih dari seorang permaisuri.

Tuan-tuan. Bawalah isteri kita belajar agama, solat tahajjud sama-sama, baca hadith bersama anak-anak. Setiap hari cerita kebesaran الله , cerita kisah nabi muhammad s.a.w. Sama-sama zikir 300 pagi 300 petang. Ajak isteri keluar dakwah 3 hari.

IKLAN

Insyallah jika keluarga kita hidupkan agama, kebahagiaan akan datang, ketenangan meresap dalam jiwa setiap ahli keluarga. Ya Allah jagalah pasangan kami, jagalah keluarga kami.

Moga bermanfaat.

-EncikMatt-
#LelakiBurQa

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI