Untuk menjadikan suami penghuni syurga, salah satunya adalah dengan memberi nafkah pada isteri. Suami kena tahu apa yang wajib dilakukan lebih-lebih lagi soal tanggungjawab. Sudah tentunya isteri perlu meminta-minta pada suami.

 

Perkongsian mengenai persoalan seorang isteri yang diajukan kepada Zirwah al-Idrus ni sangat menarik. Bila berbincang tentang nafkah, ada isteri yang boleh jadi keliru dan tidak tahu.

 

“Puan, saya ni bukan taknak suami masuk syurga. Tapi saya tak tahu nak minta apa.. Ajarla saya cara nak jadi materialistik sikit supaya suami saya masuk syurga” 

Aku gelak. Bukan gelak kecil, tapi tergelak besar pulak. 

Naifnya isteri ini. Untung suaminya dapat isteri begini.  

Bukanlah bererti meminta minta tu sampai perlu pergi mall nak tengok barang apa lagi tak beli. Takklah bukan macamtu. 

Ada 5 benda yang kita WAJIB minta minta dari suami, tetapi mengikut kemampuan suami masing masing.  

  1. Makanan 2 kali kenyang setiap hari
  2. pakaian

Pakaian yang macamana? 

Ada 3 jenis pakaian yang perlu kita ada. Perlu bukan semestinya wajib- tapi bergantung pada keadaan poket dan kebijaksanaan masing masing.. 

Boleh la singgah rujukan sini: 

https://www.facebook.com/100000883190875/posts/5338399309532789/?d=n 

 

IKLAN
  1. Tempat tinggal Syarie

Tempat tinggal yang khas untuk isteri, paling lekeh mesti ada tandas, ruang dapur dan bilik tidur khas untuk ruang privasi suami isteri.. 

 

  1. Perubatan

Bab ni, bersyukurlah kita jadi rakyat Malaysia. Pergi government hospital bayar RM1 je. Kalau masuk hospital kerajaan pun harga mampu milik. Kalau kat luar negara, emm minta maaflah. Jadi bersyukur para suami ya, bab ni kerajaan dah bantu banyak.. 

 

5. Pendidikan

Merangkumi pendidikan agama dan adab, termasuk untuk pendidikan anak anak.. 

5 perkara ni asas dan wajib kita minta mengikut kesesuaian poket masing masing.. Ikutlah kemampuan suami macamana. Ada lebih invest lebih haa macamtu. 

Kalau kelima benda ni suami dah sediakan sempurna, suami juga berhak untuk mendapatkan isteri yang solehah yang baik. Isteri perlu dan kenalah pula jadi isteri yang baik baik, macam sambungan ayat AlQuran yang lepas.. surah Annisa’ ayat 34:  

IKLAN

فَٱلصَّٰلِحَٰتُ قَٰنِتَٰتٌ حَٰفِظَٰتٌ لِّلْغَيْبِ بِمَا حَفِظَ ٱللَّهُ ۚ 

‏Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemuliharaan Allah dan pertolonganNya.  

Suami perlukan rasa gah dan kemuliaan.. Itu nature suami. Sebab tu jangan pelik kalau suami kita ego, mahu dimuliakan dan mahu suaranya didengar sebab dia diciptakan sebegitu. Itulah dia Qawwam.. 

Cuba kita tengok bodyguard orang besar besar. Mesti kita akan nampak sifat bodyguard ni badan tough, selalu alert dengan tuan dan keadaan semasa. Cuba bayangkan kalau bodyguard tu lembik dan takde ego, agak agak ada tak yang nak hire dia? Lagi tough someone, lagi mahal hargakan.. haa.. begitulah suami. Sifat bodyguard tu memang wujud pada diri dia dan mana mana lelaki. Kita sebagai perempuan dan isterilah yang kena asah sifat tu keluar. Jangan kita biarkan terpendam.. rugi mattt.. 

Bila suami dah sediakan secukupnya 5 kewajipan tadi, dia berhak pula dapat dua benda dari kita sebagi isteri yang baik baik:  

  1. Qanitah – Taat dan Doa- Taat yang penuh cinta

Taat tu macamni, apa apa pun keputusan suami, jangan bangkang. Sebaiknya follow je. Biar dia yang buat keputusan. 

Kalau rasa ada pendapat dia kita kurang setuju, cuba suarakan dan beritahu sebab dengan cara yang paling baik. Cara seorang queen cuba memberi pendapat kepada kingnya.. haa begitulah. Dan follow je keputusan dia, in sha Allah kita akan nampak perkembangan suami dengan cara yang menakjubkan.. 

Bukan taat je, tapi taat yang penuh cinta.. penuh kasih sayang, dan buat sepenuh hati. Beri dia sepenuh kasih sayang dengan setulusnya dan layan dia selayaknya seorang king sebab sememangnya dia layak sebab dia telah menjadikan kita seorang Queen.. 

IKLAN
  1. Jaga diri sebaiknya sewaktu ketiadaan suami. (Hafizatullil Ghaib)

Ada orang dah jaga diri sewaktu di rumah, tak benarlan lelaki luar mengganggu.. 

Tapi,  

Tidak di pejabat. 

Dia bebas bergurau sendiri dengan suami orang 

Bercerita dengan lelaki orang 

Sama juga tu..  

Tak kiralah di luar atau dalam rumah, jaga diri sebaiknya. Jaga pergaulan dan jaga batas. Jaga maruah suami. Kita sebagai isterilah lambang kehormatan suami paling agung.. 

Suami mahu diangkat egonya dihormati dan dimuliakan, Islam dan panduan AlQuranlah yang mengangkatnya.. 

Isteri mahukan belaian, kasih sayang dan cinta suami, lalu agama jugalah yang memandu isteri cara mendapatkan cinta itu.  

Indah bukan? 

 

Barulah jelas. Semuanya bergantung kepada kemampuan suami juga. Elakkan dari membebani suami dengan sesuatu yang tidak mampu dilaksanakan. Nanti jatuh dosa pula pada isteri.