Wahai para suami di luar sana, ketahuilah bahawa ketika mengandung, proses ini akan memberi tekanan terhadap wanita dari segi fizikal. Ia harus menampung kandungannya, tubuh badannya perlu bekerja dengan lebih kuat.

Jantungnya mengepam darah 40% lebih daripada keadaan biasa. Buah pinggangnya harus mengendalikan pembuangan kotoran bayinya. Wanita mengandung juga mengalami perubahan emosi, maka tugas para suamilah yang menjaga hati para isteri.

Isteri Tak Cakap Dia Sangat Perlukan Suaminya Di Sisi, Terutama Ketika Hamil Dan Selepas Bersalin

Berikut 5 dorongan ini perlu suami lakukan sebelum dan selepas isteri bersalin :

1. Merasai penderitaan isteri

Suami yang soleh akan turut merasakan penderitaan isterinya walaupun tidak secara langsung. Suami harus banyak terlibat dalam proses jagaan kehamilan, kelahiran bayi dan perhatian terhadap isteri.

IKLAN

Suami hendaklah memberi motivasi kepada isteri agar tetap tabah dan bersabar, di samping itu suami harus banyakkan berdoa, beristighfar dan selawat. Dengan cara ini insyaAllah perasaan isteri akan menjadi tenang dan mudah bersalin.

2. Mengurangi beban isteri

Waktu pantang dan selepas kelahiran, bayi juga dapat menimbulkan tekanan jiwa dan emosi isteri kerana ia harus menyusu dan membersihkan bayi antara 2-3 jam setiap malam. Suami yang baik akan berusaha mengurangi beban isteri dan turut menjaga bayi di waktu malam.

3. Perhatian berterusan kepada isteri

IKLAN

Perhatian dan tanggungjawab suami terhadap isteri, hendaklah berterusan. Sedari isteri disahkan hamil sehinggalah menjaga anak adalah pekerjaan yang harus dibantu oleh suami agar isteri dapat merasakan kebahagiaan dan keringanan dalam menjalankan tanggungjawab yang berat itu.

Isteri Tak Cakap Dia Sangat Perlukan Suaminya Di Sisi, Terutama Ketika Hamil Dan Selepas Bersalin

4. Melayani isteri seelok mungkin

Korbankan ego dan nafsu anda seketika wahai suami-suami. Layanlah isteri anda seelok-eloknya ketika dia mengandung kerana dia sedang mengandungkan zuriat anda, waris penyambung keturunan anda.

IKLAN

5. Jaga hati dan emosi isteri

Ketika isteri sedang sarat atau sedang berpantang, janganlah anda pula si suami menggatal dengan perempuan lain. Jagalah emosi dan hati isteri anda. Dia bergadai nyawa melahirkan zuriat anda kemudian menjaganya siang dan malam. Makan dan tidur terganggu.

Sedangkan anda pula berseronok di luar dengan perempuan lain. Keluar makan, menonton wayang, shopping dan sebagainya. Tidakkah anda si suami terfikir duit yang anda keluarkan untuk berfoya-foya itu adalah lebih baik dilaburkan untuk anak-anak.

 

SUMBER : daku-amat.blogspot.com

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI