Biasalah dalam alam perkahwinan ada pasang surutnya. Ada kalanya rasa tertekan kerana mungkin sebelum kahwin lain, lepas kahwin perangai lain. Mungkin ada suami yang diuji dengan karenah isteri degil. Tapi degil bukan bermakna tak sayang. Mungkin cara dan pendekatan si suami tu perlu diubah sikit. Suami ego pun tak bermakna tak sayangkan isteri atau tak ambil peduli.

Rasulullah SAW selalu mengingatkan isterinya supaya sentiasa ingatkan pengawasan Allah swt atas segala tindak tanduk dan perbuatan yang dilalukan terhadap suami. Dan para suami pula mesti lah selalu memberikan didikan yang baik dan teladan yang elok.

Isteri Yang Degil Bukan Dia Tak Sayang Suami, Ini Doa Kurangkan Degil Isteri
.

1. Lembutkan hati isteri dengan turuti permintaannya

Suami beri nasihat tetapi isteri enggan dengar kerana suami pun bersikap 2 kali 5. Kalau nafkah pun suami tak beri dan isteri terpaksa berhempas pulas menyara keluarga, adilkah macam tu? Selalunya manusia boleh ditakluk dengan kesenangan ( beserta doa pada Illahi ) untuk memikat hati mereka. Tunjukkanlah bahawa anda suami yang bertanggungjawab dulu.

IKLAN

Isteri Yang Degil Bukan Dia Tak Sayang Suami, Ini Doa Kurangkan Degil Isteri
.

2. Tunjuk dulu baru suruh

Suami pun tak boleh mengarah itu ini dan buat isteri tu macam kuli. Jangan pula berleter kalau isteri itu degil tak mahu dengar cakap suami. Tunjukan contoh yang baik, ringan tulang dan sentiasa berlembut apabila bercakap dengan sang isteri. Barulah hatinya lembut dan sejuk serta mahu dengar kata. Kadang-kadang suami sendiri tak perasaan yang dia pun tunjukkan contoh yang tidak baik pada isteri seperti tidak mahu mengemas rumah, masa pun tak disiplin, suka tangguh kerja dan lain-lain.

IKLAN

3. Lebih dekat dengan agama dan Allah
Jika Nabi Musa pun disuruh bercakap lemah lembut dengan Firaun, inikan pula suami isteri. Teguran yang ikhlas akan sampai ke hati yang ikhlas. Tiada sebab seseorang itu memberontak jika disentuh kasih sayang. Suami yang layak memberi teguran sepatutnya telah melepasi batas ketaqwaan yang tinggi berbanding isteri. Isteri pula tak perlu lah tunggu suami sempurna dulu baru nak berubah. Kalau macam tu sampai bia pun tak akan berubah kerana tiada sifat merendah diri kepada suami.

4. Doa lembutkan hati

IKLAN

Baca ayat berikut, kemudian hembuskan dikening orang yang kita sayangi (anak atau isteri). Niatkan dan doakan didalam hati moga Allah SWT mengurniakan kasih sayang-Nya kepada kita dan orang yang kita sayangi dengan keberkatan ayat Al-Quran ini.

Isteri Yang Degil Bukan Dia Tak Sayang Suami, Ini Doa Kurangkan Degil Isteri
.

“Dan di antara manusia ada orang-orang yang menyembah selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat seksa pada hari kiamat, bahawa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahawa Allah amat berat siksaan-Nya (nescaya mereka menyesal).” (Surah Al-Baqarah 2:165)

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI