Pakar Psikologi Organisasi, Hetal Doshi berkata, penceraian memang menganggu emosi seseorang, tetapi manusia sebenarnya boleh menerima keadaan baharu itu, cuma masalahnya tidak semua berjaya menyesuaikan diri dengan baik.

Beliau berkata, hanya tiga hingga lima peratus mereka yang bercerai akan terkesan teruk dari segi psikologi.

Jangan Down Lepas Bercerai, Hikmahnya Kerjaya Anda Lebih Mantap Dan Luar Biasa

 

 

 

SOKONGAN SECARA PROFESIONAL

Selebihnya berada pada tahap yang dikategorikan sebagai baik, malah mampu menjadi lebih baik sekiranya mendapat sokongan secara profesional.

Jelasnya, kajian juga mendapati selepas setahun bercerai, kebanyakannya sudah boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Malah, ada yang berjaya mengatasi ‘kesakitan’ akibat perceraian dalam tempoh tiga hingga enam bulan selepas bercerai.

“Lebih mengejutkan, sesetengah wanita dilihat lebih produktif di tempat kerja selepas bercerai.

“Mereka ini tidak mahu memikirkan tentang penceraian dan meletakkan semua usaha serta tenaga pada kerja sehinggakan dapat melaksanakan tugas pada tahap optimal walaupun dihimpit dengan masalah penceraian,” katanya kepada Mega Rona.

Menurut Hetal, biarpun produktiviti meningkat, namun kesihatan mereka dilihat mula menurun. Malah, wajah juga jelas menunjukkan mereka sedang berhadapan dengan masalah, berat badan berubah dan lingkaran gelap bawah mata turut timbul. Ia seolah-olah bertukar tempat, contohnya menderita di rumah tetapi mereka akan cuba mendapatkan keseronokan dengan bekerja.

IKLAN

Beliau berkata, biasanya masyarakat tidak mahu membicarakan tentang masalah rumah tangga di pejabat lebih-lebih lagi berkaitan penceraian. Sedangkan ketika ini mereka sebenarnya memerlukan sokongan untuk mengembalikan semangat dalam meneruskan kehidupan mahupun bagi memastikan produktiviti kerja tidak terganggu.

Katanya, sesetengah organisasi kini mengambil tanggungjawab dalam memberikan sokongan dengan menyediakan perkhidmatan kaunseling kepada pekerja.

Selain itu, organisasi juga menganjurkan ceramah dan forum dalam memberi pendidikan dan kesedaran kepada pekerja berkaitan perkahwinan seperti bagaimana membentuk perkahwinan bahagia, merancang kewangan keluarga serta membesarkan anak-anak.

Jelasnya, berdasarkan pengalaman, 60 peratus yang bertemu kaunselor bukan meluahkan perihal kerja, tetapi lebih kepada masalah peribadi dan majoritinya adalah berkaitan pasangan.

“Sebolehnya, jangan simpan sendiri masalah kerana terdapat 60,000 pemikiran dalam otak setiap hari.

“Luahkannya atau tulis apa yang berlaku, tidak kira yang memihak kepada anda atau pasangan kerana jika dibiarkan dikhuatiri anda akan mengalami masalah mental yang teruk.

“Ini kerana apa yang berada dalam fikiran iaitu 60 hingga 90 peratus akan bertukar menjadi lebih negatif memandangkan otak berfungsi untuk melindungi diri daripada sebarang bahaya.

IKLAN

“Jadi otak akan memikirkan benda-benda buruk tentang pasangan supaya dapat melindungi anda,” katanya.

Hetal berkata, sesetengah wanita lebih gemar meluahkan masalahnya kepada rakan karib. Tidak salah untuk berbuat demikian dengan syarat rakan tersebut boleh menyimpan rahsia dan mampu memberikan kata-kata semangat, bukannya menambahkan tekanan.

 

EMOSI TERGANGGU

Hakikatnya, emosi seseorang telah terganggu sebaik sahaja wujud niat untuk bercerai. Pelbagai perasaan mula timbul sebelum seseorang itu bercerai seperti marah, menafikan, malu dan takut sehingga akhirnya membawa kepada penceraian.

Selepas bercerai, sesetengahnya akan berasa lega kerana itulah yang diinginkan. Tetapi, jika penceraian bukan pilihan maka ia menjadi sesuatu yang menyeksakan dan menyakitkan lebih-lebih lagi jika anda masih memegang pada impian untuk kekal bahagia.

Bagaimanapun Hetal memberitahu, terdapat juga wanita yang terkesan teruk apabila diceraikan sehingga tidak mampu fokus pada kerja. Biasanya mereka akan bersedih, menangis dan cuba melakukan perkara ‘gila’ seperti mengintip pasangan pada waktu kerja. Antara yang terkesan teruk adalah mereka yang bercerai kerana dikhianati terutama suami berlaku curang dalam rumah tangga.

IKLAN

Jangan Down Lepas Bercerai, Hikmahnya Kerjaya Anda Lebih Mantap Dan Luar Biasa

Jelasnya, kebanyakan wanita yang dikhianati akan mengambil masa yang lama untuk memulihkan diri. Biarpun pulih, mereka tetap tidak akan lupa apa yang berlaku dan pengalaman tersebut turut mengubah kehidupan mereka, sama ada bertambah baik atau semakin teruk.

Ketika diselubungi masalah, emosi biasanya akan berada pada tahap yang tinggi sementara logik akal berada pada tahap rendah. Oleh itu, ramai wanita akan membuat keputusan mengikut perasaan tanpa berfikir dengan waras.

“Jika anda dapat memahami dengan baik keadaan tersebut maka kehidupan akan berjalan lancar walaupun berada dalam situasi yang teruk. Jika sebaliknya, kehidupan menjadi bertambah teruk.

“Sekurang-kurangnya, fahami bahawa apa yang berlaku ada sebabnya dan bersyukur serta melihat bahawa ada kebaikan yang akan muncul melalui ‘keperitan’ ini.

“Hanya bila anda dapat melihat secara seimbang dan jelas, barulah hati berada dalam kedudukan selesa dan akhirnya anda boleh meneruskan kehidupan seperti biasa,” katanya.

Hetal berkata, bersyukur adalah antara ‘ubat’ paling berkesan yang boleh dipraktikkan oleh mereka yang berdepan dengan penceraian.

Tambah beliau, masalah paling besar adalah kerana masing-masing tidak memahami apa sebenarnya perkahwinan dan erti penceraian. Mereka perlu sedar perkahwinan itu bukannya singkat, sebaliknya satu perkongsian hidup dalam tempoh yang panjang.

Oleh itu, pendedahan atau kesedaran mengenai perkahwinan mahupun penceraian perlu diberikan kepada lelaki mahupun wanita.

Pendidikan terhadap dua perkara itu perlu dilakukan sejak awal, bukannya apabila pasangan ingin mendirikan rumah tangga atau setelah bercerai.

Lubuk konten untuk inspirasi bakal – bakal pengantin. Pengantin kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI